Oldal kiválasztása

Star Wars VIII Az utolsó Jedik – Filmkritika

Star Wars VIII Az utolsó Jedik – Filmkritika95% XP95% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Majdnem mindenki ismeri ez a címet az egész világon, akik nem szeretik, vagy nem érdekli őket, még nekik is beugrik egy fénykard vagy Luke Skywalker neve, ha meghallják a Csillagok Háborújának zenéjét. Nyilván ezt a cikket főleg azok fogják elolvasni, akiket nagyon érdekel a téma, úgyhogy ígérem, megpróbálok nem SPOILEREZNI! De nagy valószínűséggel lesznek helyek, ahol szükség lesz rá, itt ígérem, feltűnően jelzem előtte, hogy átugorhassa, aki még nem látta. Úgyhogy kezdjünk is neki, mit szóltok?

Szóval a történet ott folytatódik, hogy Rey, a legújabb Jedi jelölt megtalálja a Legendás Luke Skywalkert egy eldugott bolygón, ahova szégyenében vonult miután Kylo Ren (Ben Solo) átállt a sötét oldalra. Ennek a történet szálnak is több részét megismerjük végre, és kezd összeállni a kép, hogy miért tűnt el Luke, mi lett a Jedikkel, akiket elképzelésünk szerint kiképzett és hogy miért is nem száll szembe az Első Rend elnyomásával. Személy szerint én vártam egy legalább 20 perces kiképzést a filmben, ahol Rey mindent megtanul az erőről és arról, hogy hogyan kell azt használni. Ehelyett a film nekünk tanított valamit róla, amit mindenkire rábízok, hogy hogyan értelmezi, de azt meg kell hagyni, van benne ráció (már ha a Star Wars univerzumot vesszük alapul).

Mindeközben folyik a harc az Ellenállás és az Első Rend között. A lázadók bázisát ostromolja éppen az ellenséges flotta,de nem hagyják magukat és felveszik a kesztyűt. Ez a kezdő jelenet és bizony meg kell hagyni, nagyon izgalmasra sikerült, megfelelően hangol rá a film további részeire. El is jutottunk egy olyan ponthoz, ahol kirakom a SPOILER! táblát.

  • SPOILER!

Nos ahogy mindenki tudja, Leia és Luke testvérek, méghozzá Anakin Skywalker, az-az Darth Vader gyerekei, átjárja őket az erő. Luke-nál ez persze egyértelmű, hiszen az egyik legnagyobb Jedi Mesterré vált Yoda után. De mi a helyzet a húgával? Többször is volt már rá utalás a régi trilógiában, és a hetedik részben is, hogy Leia hercegnő is képes használni az erőt, igaz főleg csak arra, hogy testvérét megérezze, ezt is ösztönösen mint sem tudatosan. Valószínűleg úgy gondolták a készítők, hogy nem mindenkinek egyértelmű, hogy ő is egy az Erővel, ezért csináltak egy szerintem borzalmas dolgot. És innentől (SPOILER!) az ellenségnek sikerül felrobbantania azt a kabint amiben a hercegnő is van, itt azt hisszük, hogy rendben, szegény meghal, az előző rész után várható volt, de Luke ezt majd megérzi és jön szépen leszámolni a rosszakkal. Legalábbis nekem ez a gondolatmenet futott végig az agyamon a jelenet alatt, de tévedtem: a Leia egy erőburkot húz maga köré, ezzel túlélve az űr hidegét és ürességét, ami azonnali biztos halál. Eddig rendben is lenne a dolog, a nagyobb rajongók olvashattak hasonlóképességekről, de amikor kinyújtja a kezét és az erő segítségével saját magát odavonzza a hajóhoz, hát azt rossz volt nézni, mindenképpen egy csavar volt a történetben, amiből egyébként van jó pár a film során és mind nagyszerű, amit megjegyzem, ma már nagyon nehéz kivitelezni. De miért nem lehetett egy kis cirkálóval begyűjteni őt és úgy megmenteni? Miért kellett egy olyan dolgot kitalálni, amiről soha sehol nem esett szó? Ráadásul nem is tűnik kivitelezhetőnek.

  • SPOILER VÉGE!

Ez volt a film egyetlen negatív pontja számomra, ezen kívül minden tökéletesre, illetve jobbra sikerült mint vártam. A csavaroktól, amik benne vannak még most is kiráz a hideg, kicsit több fénykard párbajra számítottam, de ami volt, az látványos és nagyon jól megkoreografált. Viszont ezeket értelemszerűen nem fogom lelőni nektek, csorogjon csak a ti nyálatok is, amíg nézitek. Beszéljünk inkább az egyik legfontosabb dologról ami ezt a trilógiát érinti, a karakterekről és azok fejlődéséről. Van ugye egy új fő gonoszunk, Snoke, ott van a tanítványa, Kylo Ren, és persze nem elfelejteni a főhősünket, Reyt sem. Kezdjük talán Snoke-kal, hisz ő róla tudunk a legkevesebbet, sajnos nem ez nem sokban változik ebben a részben sem, de a hatását eléri a karakter. Egy félelmetes, eltorzult gonosz, akinek még a „tróntermében” is vérvörös a háttér és nincs benne semmi, csak ő és az őrei. A történet úgy alakul, hogy Rey és Kylo között létrejön egy kapocs az Erőn keresztül, ezt nem nehéz kitalálni, de azért kirakom a táblát.

  • SPOILER!

Tehát a közöttük ki alakult kapocs Snoke műve, hogy ezzel magához csalja főhősünket és vagy átállítsa, vagy kivégezze. Innentől kezdve tényleg nagy SPOILER! következik, úgyhogy aki nem szeretné az ne olvasson tovább! Várhatóan nem fog meghalni a Jedi rend legújabb tagja, de az előző rész és az eddig történtek alapján, nem lehetünk benne biztosak, hogy átállni sem fog. Ez egészen jól fokozza a hangulatot, míg a végén persze megkönnyebbülünk, ám egy olyan eseménnyel amire senki nem számított… Snock belekezd a szokásos fő gonosz monológba, hogy érezzük mekkora az ereje, hogy belelát Kylo agyába és minden apró gondolatát látja, nincs előtte semmi ami titok maradna, ezt kihasználva Ben Solo, míg Reyre szegezi fénykardját arra gondol, hogy az igazi ellenségére fog lesújtani és őt kivégezni. Ez egy nagyon jó intenzív és kellően hosszú jelenet, ami annyira izgalmas, hogy majd kiugrottam a moziszékből. Ugyan is míg mind ez történik a másik kezével, az Erőt használva a Snoke melletti fénykardot felé szegezi és mi csak azon izgulunk, hogy vajon észre veszi e! Nos, ezt már nem mondom el nektek, így is sok a SPOILER!

  • SPOILER VÉGE!

Térjünk át a következő karakterünkre Reyre, tudjuk, hogy árva és egy szeméttelephez hasonlító bolygón nőtt fel, nem tudja, kik a szülei és folyton őket és önmagát keresi. Mindemellett felébredt benne a szunnyadó Erő, amiről azt sem tudja, hogy micsoda és ez megrémíti, reménykedik benne, hogy Luketól kap majd válaszokat és megtanítja kezelni ezt az egészet. Eddig tele volt bizonytalansággal és kétséggel, ám ebben a részben már egyre stabilabb lábakon áll és egyre szerethetőbb karakter válik belőle. Még tapasztalatlan és naiv, ezért is történhetett meg a fentebb említett esemény, ám a film végére szinte látni, hogy mennyivel bölcsebb lett a karaktere. És persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül az erejét sem, a végén van egy jelenet, ahol kiszabadítja a társait. Nem mondom el, hogy hogyan, de nagyon ütősen néz ki. Már csak Kylo Ren van hátra, de előtte még szeretnék pár szót szólni Lukeról is. Őt jól megismerhettük az előző trilógiában, olyan igazi hős típus, a fény megtestesítője. Nos itt ez már nem igaz, vagyis nem teljesen, még mindig hősies ugyan, de ha tudjátok mit jelent a Gray Jedi (Szürke Jedi) kifejezés akkor érteni fogjátok, mire gondolok. Ő már nem tartozik az Erő jó oldalához, ez persze nem jelenti, hogy átállt. Egyszerűen csak elvágta magát az Erőtől, mivel úgy gondolja, hogy az nem tartozik sem a Jedikhez, sem Sithekhez, ez a természeté, a világegyetemé, ha bármelyik oldal hozzányúl abból mindig valami gond lesz, mert megborítja az egyensúlyt. Ez az oka, hogy remeteségbe vonult.

És hát a végére maradt a legnagyobb fejlődést elért karakter Kylo Ren, az előző részben bemutatott Sith tanítvány. A hatalmas Darth Vader leszármazottja, akinek Skywalker vér csörgedezik az ereiben, egy hisztis kisfiú. Gondoltuk ezt az előző részben, dühkitörések, rombolás, idegrohamok, az egész fura volt. Már ott is próbáltak rávezetni minket, hogy rettenetesen őrlődik magában, hisz nem ezt tanulta kicsiként, nem erre nevelték szülei és nem ezt az utat szánta neki mester, és teljesen ő sem ért vele egyet. A VIII. Epizódban kiderül, hogy miért állt át a sötét oldalra, és mi vezette Snoke markába. Illetve sokkal mélyebben megismerhetjük a benne dúló érzelmi háborút és cselekedeteinek okát.

Azt kell mondjam hatalmas meglepetés volt a film, nagyon tetszett, tele volt csavarral, amikre egyáltalán nem számítottam, végig izgultam, örültem és aggódtam. Minden percét élveztem,leszámítva azt a jelenetet, amit a cikk elején említek, de mondjuk azt, hogy együtt tudok vele élni, hisz akkora hatalmas baki azért nem történt. A karaktereket mind jól megismerhettük és sokkal tisztább képet kapunk rólunk az előző rész után, találkozhattunk Snoke-kal, igaz nem sokat tudtunk meg róla, de amire a karaktert szánták arra tökéletes lett. Rey igazi Jedi lett, Luke nézeteiről és gondolkodásáról is egy letisztult érthető képet kaptunk, illetve Kylo Ren saját magában dúló háborúját is átérezhettük a film alatt. Mindemellett látványos, akció dús, Star Wars-hű és izgalmas alkotás lett, méltó folytatása az előző részeknek. Ráadásul a Disney humorát hozzáadva a filmen helyenként jókat is lehet kacagni, ettől pedig nem lesz olyan egyhangú, mint az előző trilógiák.

Értékelés

95%

Összefoglaló Nagyszerű, izgalmas, látványos,érdekfeszítő és helyenként vicces. Ez az új Star Wars. Mind féltünk attól mit tesz a Disney az univerzummal, de azt kell mondjam le a kalappal, jöhet még jó pár rész!

95%
Translate »