Oldal kiválasztása

Warcraft: A kezdetek – Filmkritika

Warcraft: A kezdetek – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Lehet sikeres úgy egy játékból készült film, ha nem csak eladják a jogaikat, hanem maga a fejlesztőstúdió is beszáll a film készítésébe? A Warcraftnál ez felemás lett.

Már nagyon régóta vannak próbálkozások, hogy videojátékokból filmeket készítsenek, és így még több emberrel ismertessék meg az adott játékot. De mind tudjuk, hogy ezek eddig mennyire voltak sikeresek: kb semennyire (persze volt köztük 1-2, ami vállalhatóan nézhető lett, de igazán kiemelkedő darab nem készült még). Viszont jött a hír, hogy a Warcraftból film készül, ráadásul úgy, hogy a Blizzard is segít az elkészítésében. Ezek után már láttuk is azt a reménysugarat, hogy végre érkezik egy hű játékadaptáció a nagyvászonra. Sajnos mégsem lett olyan, mint vártuk.

De nézzük az alaptörténetet: Az Orkok világa haldoklik, de Gul’dan (Daniel Wu) egy rejtélyes mágia segítségével megnyitja a Sötét Portált, amivel átléphetnek az Emberek világába, hogy meghódítsák azt, de persze az Embereknek is lesz ebbe beleszólásuk, és el is kezdődik a háborúskodás.

Nagyjából ennyi.Túl sokat nem kell tőle várni, de gondolnánk, hogy akkor a karakterek majd hozzátesznek valamit a nagy egészhez, de sajnos hiába. Igazán senkit sem ismerünk meg, csak pár karakter többet szerepel, és csinál dolgokat, de túl sok motiváció nincs.

Itt kiemelném, a film egyik (talán a legjobb) részét, hogy mind a két oldallal megismerkedhetünk. Ha karakter szinten nem is kapunk túl sokat, de megismerhetjük, hogy az Orkok közössége, hogyan épül fel, milyen viszályok vannak náluk, és ugyanez igaz az Embereknél is. Ilyennel nem gyakran találkozni a filmekben, így jár a dicséret.

De inkább vissza is kanyarodnék a problémákhoz, mert abból még sok van, ha már a karakterek legtöbbje semmilyen, akkor majd a látvány megmenti a filmet. Most erre gondolhatnak sokan, de el kell keserítsek mindenkit ezen a ponton is. Az Orkok szépek, részletesek, de ezen már nem lepődik meg senki. A varázslatok színesek és látványosak, azt mondhatom, hogy jól sikerültek, csak kicsit kevés van belőlük. A helyszínek is biztos, hogy szépek, de annyira kapkodós lett a vágás, hogy sehol sem időzünk túl sokáig, hogy esetleg emlékezetes is legyen valamelyik. A vágás minősége (vagy inkább minősíthetetlensége) nem csak itt okoz problémát, hanem az egész film alatt. Pont a legdrámaibb résznél kapunk egyet, és egyszerűen nem tudjuk beleélni magunkat. 

Látvány rész is kapjon két mentőövet, mégpedig az egyiket a harcok miatt, amik tényleg lenyűgözőek lettek. Igazi totális háborút nem kapunk (még), de a kisebb harcok is szépen meg lettek csinálva. Kaotikusak, itt törik egy gerinc, ott nyársalnak fel egy lovag, amott szétlőnek egy Ork kezet. Szóval olyan lett, amilyet elvártunk, és még akár tovább is elnéztük volna őket. A másik jó pont, hogy a film komor, és ez nem a színvilág miatt lesz olyan, hanem tényleg az események és a karakterek miatt. Ritkán kapunk komor színvilágú részeket, a Warcraftra jellemzően színes minden, és ez nagyon tetszett. 

Ami nekem még külön tetszett, azok a madártávlati jelenetek. Olyankor tényleg úgy éreztem, mintha egy RTS-t néznék, és ezt a film végénél, a harcnál is megcsinálják egy rövid pillanatra, de annak volt egy kellemes hangulata számomra.

Ha már a film vége, akkor inkább nem beszélnék róla, mert nincs neki olyan. Annyira folytatásra lett kihegyezve az egész, hogy el is vágták a filmet ott, ahol a két órás játékidő meglett. Ez rettentően zavaró. Oké, hogy Kezdetek a film alcíme, de ne ennyire legyen "kezdetek". Az biztos, hogy nem lesz anyagilag bukás a film, de akkor sem kellene ilyet csinálni.

Feltehetjük most már a kényes kérdést, hogy mennyire fog tetszeni a játékosoknak, és mennyire az egyszeri mozizóknak? Mint játékos, voltak szép pillanatai a filmnek. A WoW-ért nem rajongok, de a Warcraft játékokkal sokat elidőztem, így voltak finomságok, amik tetszettek. Egyszeri mozizóként is találnék benne jó és érdekes részeket, de a fenti hibák megmaradnak. 

A Warcraft: A Kezdetek nem azt hozza el, amire már nagyon régóta várunk. Ez is inkább egy sort bővít. Túl nagy elvárások voltak vele szemben, de nem bírt velük. Vannak jó pillanatai, de a nagy egész már nem áll össze, hogy kiemelkedjen. Warcraft rajongóknak azért legalább egyszer érdemes megnézni, de ha nem ismered a világát és egy szimpla fantasyt szeretnél, akkor is adhatsz neki esélyt.

Értékelés: 6/10

Translate »