Oldal kiválasztása

Agyas és Agyatlan – Filmkritika

Agyas és Agyatlan – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Sacha Baron Cohen új vígjátékot hozott nekünk össze az évkezdésre. Vajon lehet olyan jó és ismert, mint a Diktátor vagy a Borat volt?

18+ TARTALOM

A történet minden lehetőséget megad hozzá, kapunk eléggé polgárpukkasztó vicceket, gusztustalan altáji humort és részeges semmirekellő angolokat dögivel. Hogy miért teheti ez a filmet híressé kérdezhetitek, mert mindezt olyan szerethetően és kedvesen adja elő, mintha egy elsőáldozó szűzlány testébe bújt volna bele. A nyílt szexualitás kiemelkedően fontos a főszereplő karakternek, aki Cohen maga alakít, ahogy az is, hogy minél többet legyen részeg, és/vagy kiütve valami drogtól olyan szinten, hogy megszólalni alig tud. Erre is épül egyébként vagy két vicc, Illetve az is fontos hogy lássuk a Mark Strong által alakított szuperkém mennyire szuper is pontosan: nem lehet olyan kritikát írni, ami eléggé jól körülírja ezt az egészet, és még ezután az embernek van kedve elmenni megnézni a filmet, Az biztos, hogy aki megnézi, az nemcsak hogy jól fog szórakozni, de hogy utána nem lesz ugyanaz a Karthago együttes Requiem című száma az is biztos. Nekem nagyjából 24 órája gondot okoz belőle az a mondat, hogy “Ugye eljössz még, ha hallod az elefántdübörgést.?”. A történet persze elég sablonos. Az elején Nobby keresi az öccsét, Sebastiant, majd mikor megtalálja, akkor kiderül, hogy kém és egyből bajba keveri őt. Ezután „ketten a világ ellen” módban tolják végig a filmet, és mentik meg a világot. A gonosz Penelope Cruztól, aki meg akarja oldani a túlnépesedési problémát szimplán azzal, hogy megöli az embereket, akik a focidöntőt nézik.

18+ TARTALOM 

Vágás és egyebek tekintetében rendben van a film. Vannak olyan pillanatok, amikor én is meglepődtem, pedig láttam már pár dolgot a pályafutásom során, de egy akcióvígjátékban FPS nézetben az üldözéses jelenetek? Ez bizony nekem is új volt. És nem úgy van megoldva, hogy azonnal elhányd magadat a sok mozgástól. Bár sokkal rosszabb, mint a Matthew Voghn és a Kingsman féle filmek esetében, de legalább nem messziről nézzük az egészet.

Hangokról mit is mondhatnék… A zenék rendben vannak, a szinkron rendben van, de utóbbihoz hogy teljes bizonyosságot szerezzek, látnom kéne eredeti nyelven is a filmet. 

Összességében mit lehet elmondani? Nagyjából ezt: mindenki menjen el megnézni, aki megteheti, mert megérdemli a rendező/író/főszereplő Sacha Baron Cohen, hogy több ilyen filmet csinálhasson. Egyszerűen, ha ki akarsz szakadni a valóságból egy kicsit, akkor keresve sem találsz jobb filmet ennél. És bár vannak hibái (főleg a rossz oldalon álló karakterek kidolgozatlansága, és a bugyuta AIDS poén), de ezeket megbocsátjuk neki mikor végignéztük a stáblista alatti jelenetet.

Értékelés: 7,5/10

Translate »