Oldal kiválasztása

Nagy dobásra készül a Zen Studios!

Nagy dobásra készül a Zen Studios!
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Előzmények

Még 2014-ben, azaz több mint 3 és fél éve jártunk utoljára a Zen Studios irodájában, amikor betekintést nyerhettünk az iroda életébe, megismerhettük a fejlesztőket, valamint több olyan, akkor még titkos projektről is szó esett, amelyek időközben már természetesen megvalósultak. Azóta az iroda közel a kétszeresére nőtt létszámban és kiterjedésében is, és szép sikereket könyvelhetett el maga a cég is, mind az eladások, mind a népszerűség terén. Most egy teljesen új szintre készülnek lépni, de ha az új tervek megismerése előtt szeretnél képbe kerülni azzal kapcsolatban, mivel is foglalkozik a cég és honnan sikerült továbbfejlődni, akkor kattints a jobb oldali képre az archív cikkünk elolvasásához.

Mel Kirk

Mel Kirk

Vice President of Publishing

Több mint egy évtizedes tapasztalattal bír az interaktív szórakoztatóipari és technológiai iparág terén. Részt vett többek között olyan projektekben, mint a Pinball FX2, a Zen Pinball, a Guitar Hero, a Guitar Hero II, a Jackass: The Game, a Star Trek Online és a PhysX. A márkaépítésben és az értékesítésben igencsak jártas Mel a Zen Studios csapatát 2010 nyarától erősíti, és az év jelentős részében az Egyesült Államokból dolgozik.

Szabadidejében Sierra Nevada sípályáira vagy egy tengerpartra látogat el, továbbá lányaival szokott Mario Kartozni.

Ami nem változott

Bár folyamatos a fejlődés és a növekedés, vannak biztos pontok a Zen Studiosnál. Továbbra is közvetlenek az alkalmazottak, tetszetős az iroda, a belépésnél mindenki leveszi a cipőjét, és a bejárat mellett (és az egyes szobákban random módon elszórva) különféle flipperek várják, hogy valaki nekiálljon a fémgolyót terelgetni. Ja, és természetesen most is vannak szigorúan titkos, a kíváncsi szemek elől elzárt részek, ahol olyan projektek készülnek, amelyek megjelenésükig (vagy legalább a bejelentésükig) hétpecsétes titoknak számítanak, többek között sokszor amiatt is, mert a háttérben igencsak komoly megállapodások vannak érvényben, például olyan nagy nevekkel, mint a Marvel, a FOX, a Bethesda, a Disney/Lucasfilm vagy a Universal, csak hogy néhányat említsek az ismertebbek közül.

Az állandóságot nem csak onnan sejthetjük, hogy immáron 17 éve sikert sikerre halmoznak a srácok, de az egyik beszélgetőpartnerem, Györkei Ákos is megerősíti, aki jelenleg a közösségért felelős vezető munkatársként tisztán látja, középtávon milyen karrierlehetőségek állnak előtte a cégen belül. Ezt pedig manapság kevés munkahely alkalmazottai mondhatják el magukról. A beszélgetésünk harmadik résztvevője pedig konkrétan már veteránnak számít, hiszen Mel Kirk 7 éve oszlopos tagja a társaságnak, és a játékok kiadásáért felelős alelnökként elég jó rálátása van a formálódó projektekre, illetve a cég jövőjére is.

Ha valaki esetleg kedvet kapna a budapesti székhelyű cég sikereit olvasva, és úgy döntene, ki szeretné próbálni magát a játékfejlesztésben, annak sem kell visszafognia magát, hiszen a Zen Studiosnál mindig tárt karokkal várják a tehetségeket.

Györkei Ákos

Györkei Ákos

Community Manager

2015 ősze óta dolgozik a cégnél, ahol játéktesztelőként kezdett. Feladata a Zen játékosaival való kapcsolattartás a közösségi médiától kezdve a fórumokon át, vagy akár személyesen is. Amolyan köztes kapcsolattartóként a cég felé a játékosok, a játékosok felé a cég érdekeit képviseli.

Az irodán kívül szívesen jár kocsmakvízekre, sikertelenül tanul basszusgitáron, és órákat tölt a PlayStation előtt.

Pinball FX3

FX3-kompatibilis asztalok

Vágjunk is bele a közepébe, hiszen látogatásunk egyik kiemelt témáját a hamarosan megjelenő Pinball FX3 adta. Aki már játszott a Zen Studios flippereivel, az tudja, hogy ez egy, a flipperasztalok kezelésére szolgáló keretrendszer, és a verzióváltással együtt nem csupán újonnan elérhetővé tett asztalok, de komplett ráncfelvarrás és vadonatúj funkciók is járnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a flipperek rajongói igencsak eseménydús és izgalmakkal teli őszi és téli szezonnak nézhetnek elébe.

Kezdjük a legfontosabb információkkal: igen, lesznek új asztalok, mégpedig nem is akármilyenek! A Universal Pictures filmjein alapuló E.T., a földönkívüli, a Vissza a jövőbe, illetve a Cápa is elérhetővé válik a megjelenéskor, így igencsak nagy címekre és a hozzájuk társuló minőségi asztalokra lehet majd szert tenni a verzióváltáskor. További jó híreink is vannak, hiszen maga a keretrendszer továbbra is teljesen ingyenesen beszerezhető marad, sőt, a verziófrissítés az FX2-tulajdonosok számára automatikusan elvégezhető feladat lesz. És ahogy az elvárható a Zen Studiostól, a korábbi flipperasztalok legtöbbje is átköltözik majd az új keretrendszerbe, amelyek egytől egyig ráncfelvarráson is átestek, tehát szebb grafikával és esetenként a kapott visszajelzések alapján elvégzett további finomításokkal együtt lesznek elérhetők. A jó hírek sora itt azonban nem ér véget, hiszen a meglévő gyűjteményünket természetesen nem kell újra megvásárolnunk, a már birtokunkban lévő flipperasztalokat visszük magunkkal az új rendszerbe (lásd a jobb oldali listát), néhány kivételtől eltekintve:

 • South Park Pinball 2 Table Pack
 • Street Fighter Pinball
 • Ninja Gaiden Pinball
 • Plants vs. Zombies Pinball
 • Ms. Splosion Man Pinball

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a frissítést követően a Pinball FX2 is elérhető marad az eszközeinken, és ebben a keretrendszerben továbbra is játszhatunk a fenti flipperasztalokkal.

A „kimaradsz, ha lemaradsz” elvének azonban áldozatául esnek a korábbi platformok tulajdonosai, ugyanis a Pinball FX3 Xbox 360 vagy PlayStation 3, illetve PS Vita konzolon nem lesz elérhető. Az FX2-es keretrendszer természetesen itt is üzemképes marad majd, ahogy a hozzá megvásárolt flipperasztalok is, viszont az újonnan megjelenők már csak az új verzióban lesznek elérhetők. Figyelembe véve a rengeteg támogatott platformot és asztalt, ez egy vállalható kompromisszumnak hangzik – valahol meg kellett húzni a határvonalat, ahonnan felmenő rendszerben működnek tovább a fejlesztések, és ennek most és itt van az ideje, ráadásul ebből kifolyólag a játékosok egyikét sem éri semmilyen kár.

Közösségi és versengési funkciók, speciális képességek

Oké, megújult a grafika, igazodunk a kor elvárásaihoz, és még új tartalom is elérhetővé válik. De itt még nincs vége az újdonságoknak! A megújult keretrendszer ugyanis rengeteg más funkciót is elérhetővé tesz. Egyrészről az egyjátékos módban is rengeteg újdonsággal találkozhatunk majd, hiszen többek között nagyobb hangsúly helyeződik majd a kihívásokra és az egyéni fejlődésre, így jobban megtanulhatjuk majd az egyes asztalok működését, trükkjeit és technikáit. Másrészről viszont a többjátékos módot is teljesen átvariálták, így sokkal könnyebben és átláthatóbb módon szervezhetünk házi vagy teljesen nyitott bajnokságokat, vagy éppen indulhatunk el megmászni a globális ranglétrákat. A temérdek új funkcióhoz természetesen egy vadonatúj kezelőfelület is jár, ami minden platformon egységes képet mutat, és a gondos tervezésnek köszönhetően kellően jól át is látható.

Aztán ott vannak még a speciális képességek (Wizard Powers) is, amelyek ugyan kicsit csökkentenek a játékmenet valósághű ábrázolásán, ám más szempontból jelentős mértékben növelni tudják az élvezeti (vagy éppen gyakorlási) faktort. Nem szeretném lelőni az összes poént, így csak az egyik leglátványosabb ilyen képességre térnék ki, amely révén vissza lehet tekerni az időt (Rewind), így ha nem sikerült valamelyik lövésünk, akkor újrapróbálkozhatunk. Elsőre ez elég nagy cheatnek hangzik, és azt gondolná az ember, hogy multiplayerben instabant érdemelne, így ott biztos nem is érhető el. A Zen Studios azonban ennél sokkal jobb megoldást talált ki – ugyanis a játékosokra bízza, hogy engedélyezik-e vagy sem ezeknek a képességeknek a használatát. Így amikor belevágunk egy kihívás teljesítésébe, vagy éppen saját bajnokságot szervezünk, mi magunk dönthetünk a konkrét feltételekről.

Ha mindezt kombináljuk az olyan lehetőségekkel, hogy nem csupán valaki más elért pontszámát próbálhatjuk meg túlszárnyalni, hanem olyan játékmódokban is próbára tehetjük magunkat, mint az egy flippergolyós kihívás, vagy amikor időre kell elérnünk egy adott pontszámot, akkor lassan képet kapunk arról, milyen mélységű és összetettségű rendszert alkottak meg a fejlesztők, és talán nem csodálkozunk azon, hogy elérhetővé vált egy olyan gyakorlómód is, amelyben nem kell foglalkoznunk a leeső golyókkal, csupán a tökéletes lövések elsajátítására koncentrálhatunk. Természetesen előrehaladásunkat az elért eredmények, a tapasztalati szintünk növekedése és egyéb feloldható jutalmak is igazolják majd, így mindez egy elég komoly fejlődési rendszerrel is párosul. Ráadásul a különböző ligákba tartozva és eredményeket elérve hasonló képességű játékosokkal mérhetjük össze a tudásunkat, így egy kvázi cross-platform matchmaking rendszert kapunk.

A fentiekből talán kitűnik, hogy gyakorlatilag annyi új lehetőség vált elérhetővé, hogy az már akár ijesztő is lehet. Ezt ellensúlyozza egyrészt a strukturált kezelőfelület, másrészt pedig az olyan funkciók, mint a Quick Play, amely pont azoknak szól, akik mindenféle komolyabb előkészületek nélkül csak szeretnének belevágni a játékba. Itt nem kell azon filóznunk, hogy melyik funkciókat és beállításokat szeretnénk kiválasztani, vagy hogy a méretes gyűjteményünk melyik asztalát részesítsük előnyben, hiszen garantáltan 1-2 kattintás után máris egy játék kellős közepén találjuk magunkat.

Számomra olybá tűnik, a Zen Studios kezdi annyira komolyan venni a versengést, hogy könnyen lehet, hamarosan komolyabb házon belüli, adott flipperasztalokhoz kötődő és globális versenyeknek is szemtanúi lehetünk, hiszen az új keretrendszer van annyira komoly, hogy akár ilyen jellegű, díjazásos összecsapásoknak is alapjául szolgáljon. Bár az eredetiségért nem osztogathatnánk díjakat a készítőknek, ez nem is baj, hiszen sikerült összegyúrni a jelenleg népszerű versenyjátékok legsikeresebb funkcióit, és ezeket ültették át a saját játékukba. És ki tudja, könnyen lehet, hogy hamarosan az e-sportok között új sportágként a flipper is feltűnik…

 • Sorcerer’s Lair (ingyenes)
 • Core Collection Pack
 • Iron & Steel Pack
 • Medieval Pack
 • Sci-Fi Pack
 • Zen Classics Pack
 • Aliens vs. Pinball
 • Balls of Glory Pinball
 • Bethesda® Pinball
 • Universal Classics™ Pinball
 • Marvel Pinball Original Pack
 • Marvel Pinball: Vengeance and Virtue
 • Marvel Pinball: Avengers Chronicles
 • Marvel’s Women of Power
 • Marvel Pinball: Heavy Hitters
 • Marvel Pinball: Cinematic Pack
 • Marvel Pinball: Marvel Legends Pack
 • Portal ® Pinball
 • Star Wars™ Pinball
 • Star Wars™ Pinball: Balance of the Force
 • Star Wars™ Pinball: The Force Awakens Pack
 • Star Wars™ Pinball: Unsung Heroes
 • Telltale’s The Walking Dead Pinball

A megújult kezelőfelület

És az új embléma

És hogy mit hoz a jövő?

További Zen Studios-képek

Még előttünk áll a megjelenés (véssétek be a naptárba: szeptember 26-át!), de máris azon agyalhatunk, vajon milyen újdonságokkal rukkolnak még elő a fiúk. A látogatás alkalmával ráadásul az egyik helyiség teljes takarásban volt, itt olyan flipperes fejlesztés folyt, amelynek során kényes tartalmakhoz is hozzáférést kaptak az alkalmazottak, amelyek nem kerülhetnek nyilvánosságra. Ha belegondolunk, hogy akár a filmes, akár a videojátékos projektek során milyen nagy vállalatokkal és milyen népszerű címeken dolgoznak a Zen Studiosnál, akkor talán nem meglepő ez az elővigyázatosság. Az ígéretek szerint egyébként az FX3 közelgő megjelenése után, még idén számíthatunk újabb flipperasztalok megjelenésére is.

De teljesen új játékok is fejlesztés alatt állnak, hiszen ahogy azt a CastleStorm és az Infinite Minigolf is mutatja, a Zen Studios nem szeretné, ha beskatulyáznák. Hogy pontosan mi készül, arról konkrét információink még nincsenek, de azt tudni lehet, hogy a fejlesztők szabad kezet kaptak a munka során, így könnyen lehet, hogy nagyot fog szólni a projekt a megjelenésekor. Hiszen ha belegondolunk, a főként hazai tehetségekből álló csapat gyakorlatilag az indie játékok készítőinek szabadságát élvezi, biztos anyagi és technikai háttér mellett.

Természetesen amint többet megtudunk, jelentkezünk az információkkal. De addig is készüljetek, mert hamarosan a Pinball FX3 kapcsán is egyre több infó, majd pedig a tesztünk megjelenése esedékes! (A fejlesztői verziót már hetek óta nagyban nyüstöljük.) Illetve érdemes követni a Zen Studios Twitch-streamjeit is, amelyek során első kézből ismerhetitek meg az új flipperasztalokat és a keretrendszert.

Jaws kedvcsináló videó

Multiplayer videó

Translate »