Oldal kiválasztása

Jurassic World Evolution – játékteszt

Jurassic World Evolution – játékteszt70% XP70% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A második Jurassic World filmmel együtt érkezett a Jurassic World Evolution játék, amely egy új parképítős szimulátor. 2003-ban már kaptunk egy parképítő játékot, azonban most másik stúdió fogott hozzá. Kicsit jobb, kicsit nem, de az ára meglepő.

Parképítő játék most és régen

Feltételezem minden dinórajongó életében megfordult a Jurassic Park: Operation Genesis, amelyet 2003-ban az azóta már bezárt Blue Tongue Entertainment fejlesztett, szerintem rendkívül sikeresen. Mikor felröppent a hír, hogy újabb parképítős játék fog megjelenni, azt hittem az eredeti koncepciót fogják újra feldolgozni, új motorral, új grafikával. Az első előzetesek már jól mutatták, hogy most a Jurassic World filmek világába építhetünk és menedzselhetünk majd, korszerű grafika mellett.  A most megjelenő dinós játékot a Frontier Developments fejlesztette és adta ki. Sokkal többet és újat ígértek, bár nem mondták, hogy mihez képest.

Nem követjük el ugyanazokat a hibákat…

A szokásos történettel indít a játék, mint ahogy a film is. Újraindították a kutatásokat, újra elkezdtek dínókat létrehozni, de most jobban odafigyelnek. Érdekes dolog, hogy a feltűnő karakterek nem csak az Bukkot birodalomból, hanem az első Jurassic World részből is vannak, így kicsit keveredik a sztori, ami nem gond, hiszen nem is ez lényeg.

A bevezető már egyben a főjáték is, ugyanis folyamatosan tanít a játék. Minden helyszínváltások – ugyanis a szigetek között tudunk váltani – átvezető videó van, ami kicsit színesebbé teszi a játékélményt.

Igazi Jurassic Park élmény

Legelőször kiemelném. hogy számomra rendkívül klasszikus Jurassic Park hatása volt, jó értelemben. Indításkor az Universal és belépéskor a zene, teljesen azt az élményt adja, mintha a filmet néznék. Az eredeti főcímdalt nagyon jól beillesztették sok helyre. A logók és a dinók, pedig már csak a pluszt adják szinte.

Mit csináljak? Annyi minden van ezen a felületen

Elsőre kicsit túl bonyolultnak tűnik a játék. Kutatni kell DNA után különböző helyeken, mint a Jurassic Park Operation Genesisben (továbbá: JPOG), ezeket fel kell dolgozni, mint a JPOG-ben, találhatunk eladható dolgot, mint a JPOG-ben és sorolhatnám még tovább, a helikopteres vadászattal, az elektromos kerítés fejlesztésével, de aki játszott a JPOG-el tudja, mit kell csinálni egy parkban. Első ránézésre nem sokkal többet kínál, mint a JPOG, viszont kicsi talán ezt bonyolultan tálalja, mindennek külön épület kell. Újítás a elektromos hálózat építése, a gyorsgombbal vezényelhető autós és helikopteres csapatok, a folyamatos „párbeszéd” ablak, amiben az ismert karakterek szólalnak meg, és a játék közbeni kihívások, de ezek is néha bonyolultan.

Meglepően jó újítások

Látszik a játékon, hogy a fejlesztők, azért próbálnak sokkal többet adni, mint a JPOG. A filmhez hűen, talán a legnagyobb újítás a DNS manipuláció, amivel saját dinókat készíthetünk. Gondolom, senkinek nem kell magyaráznom ez mit jelent. Ha valaki nem tudja, nézze meg a két Jurassic World filmet.

Nehéz kezdet, szórakoztató folytatás, aztán laposodás

A játék kezdéskor pár negyed óráig nehéz, ugyanis alig van pénzünk. Kis idő múlva, elkezdenek dőlni a dollárok, ami szórakoztatóvá és kihívással telivé teszi a játékot. Sajnos ezzel egyidejűleg elkezd kicsit unalmassá is válni a játék. Persze, aki szereti az építős menedzselős játékokat, annak szórakoztató, de aki egy kis akcióra, egy kis dinókalandra vár, az nem találja ezt meg. Ami nagyon nagyon furává tette a játékot, hogy a különböző szigeteken szerzett pénz, külön kasszára megy. Kérdem én, nem egy és ugyanazon céget képviseljük?

Hang, grafika, gépigény

Induljunk rögtön a végén. Gépigény. Személy szerint, ez egy elég meglepő dolog volt számomra, ugyanis amikor beírtam a nevem a játék mellé hónapokkal ezelőtt, GTX 660 szerepelt a gépigénynél, majd amikor megkaptam, hirtelen megláttam, hogy ez GTX 1050 már. Persze jelezték, hogy elég lehet a 660 is, így a GTX 950M-em simán megbirkózott vele, és még így is gyönyörű volt a grafika. Ennek ellenére feltelepítettem egy erős gépre is, és rendkívül tetszett a grafika. A zenét már említettük, és a hangra is ez igaz. Kellemes és mégis dinós.

Összegzés

Rendkívül bizakodóan kezdtem el játszani, annak ellenére, hogy már sok kritikus írta, hogy „nem sokkal jobb mint a JPOG” (értsd, sokkal jobb, de többet vártunk). Kezdetben nagyon tetszett a játék, és úgy gondoltam, hogy teljesen megérheti az árát is. Kitűnő grafika, sok dinó, kellemes hangok, izgalmas, bár néha lapos játékmenet és azzal a tudással, amit a JPOG-ban megszereztünk, könnyen tudunk játszani. Lehetőség szerint, soha nem nézem meg az árcédulát, mielőtt játszok vele, és ezt most kifejezetten sikerült, ám amikor megnéztem, rögtön esett a szememben egy hatalmasat a játék. Ne értsetek félre, a játék kifejezetten jó, de 54,99€ elkérni azért, mert egy jó játékba teszek új grafikát, pár új dolgot, jobb motort? Szerintem hihetetlenül túl lett árazva a játék. Tényleg nagyon jó játék, de ennyi véleményem szerint azért nem biztos, hogy ér.

Értékelés:

70%

Összefoglaló Gyönyörű grafika, kellemes hang, jó játékélmény, sok dinó. A játék egy rendkívül jól sikerült parképítős játék, őslényekkel, azonban az árcédula kicsit vastagra sikerült.

Jurassic World Evlution
70%
Translate »