Oldal kiválasztása

PlayIT Plus 2017, tavasz

PlayIT Plus 2017, tavasz
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az előzetes beharangozások alapján az ember úgy gondolná, hogy ha ketté szedik a PlayIT-t, és egy esti alkalmat is meghirdetnek, akkor ott VAGY valami nagy durranásra lehet majd számítani, VAGY csak egy laza GameNight-utóérzésre. Az alábbiakból képekkel illusztrálva tudhatjátok meg, hogyan sikerült az első budapesti Plus-rendezvény.

Logisztika és beléptetés

Elsőként is fontos tudni, hogy aki este látogatott ki a rendezvényre, igénybe vehette az éjszakai buszjáratot, amely rendszeres időközönként szállította a látogatókat, egészen az esemény végéig, azaz hajnali háromig. Ráadásul este már a parkolásért sem kellett fizetni az Albertirsai úton, így aki autóval közelítette meg a helyszínt, kényelmesen le tudta rakni a járgányt. A legfontosabb infó viszont már napokkal az esemény előtt napvilágot látott: mivel a jegyek nem fogytak jó ütemben, különböző árukapcsolások útján kedvezményesen is belépőt lehetett szerezni az esti mókára, ergo várható volt, hogy nem lesz heringparti.

Ez utóbbi természetesen igaznak is bizonyult, hiszen a nagyközönséget a nappali esemény végén szépen kiterelték a vásárvárosból, majd külön léptették be az esti látogatókat, 9 órától. Itt kisebb sor ugyan kialakult, de mire a fő attrakció, azaz Beliczai Balázs este 11 órás stand-up előadása elkezdődött, akadálymentesen és pillanatok alatt be lehetett jutni, és gyakorlatilag bárhol bármit ki lehetett próbálni hosszabb várakozás nélkül.

Véres játékok, trágárságok és alkohol

Az esti program egyik nagy pozitívuma volt, hogy a G és az F pavilon gamerkiállítónak többsége éjszakára is maradt, így rengeteg játéklehetőség akadt, ráadásul egy-egy helyen kikerültek 18+-os játékok is. No persze, nem kell exkluzivitásokra számítani itt sem, hiszen a Gears of War 4 napközben is elérhető volt, de például a retrosaroknál (ReGamEX) előkerült a The House of the Dead 2, aminél egészen hajnalig egymást váltották a lelkes, nosztalgiázni vágyó játékosok, de a nagyszínpadon volt Mortal Kombat-verseny is, vagy éppen egy kissé horrorisztikus cosplay-bemutató.

Ezt leszámítva az esti rendezvényt a töméntelen mennyiségű színpadi káromkodás uralta (lehet, Dave és BZ már elfáradtak a nap végére, vagy csak máskor jobban moderálják magukat, de nálam többször is kiverték a biztosítékot a „laza” színpadi szereplésükkel), a hangulatot pedig az alkoholos itókák oldották. Alapesetben sör és bor jelent meg a kínálatban, de óriási bárpultra, diszkógömbökre és egyéb látványosságokra ne számítsatok, ugyanazok a vásári büfések, meg az e-sport-kocsma szolgáltatta a nedűt a jónépnek – nem különösen drágán, de nem is olcsón.

Kinek érte meg kilátogatni az esti rendezvényre?

Az esti felvonás elsődlegesen azoknak szólt ezúttal, akik elmúltak már 18 évesek, és szerettek volna nyugodt körülmények közepette, csupán „párezer” (és nem „tízezer”) ember között kipróbálni mindent, nyugodtan leülni sörözni, megnézni egy-két színpadi produkciót, köztük egy stand-up fellépést, esetleg találkozni néhány régi motorossal, YouTube-videóssal. Akik ilyenkor látogattak ki, alapból lemaradtak egy komplett pavilonról, egy halom előadásról, illetve a Trónok harcás attrakciók javáról (a trón még kinn maradt estére is, szóval fotózkodni azért lehetett), és számos kiállító is bezárt (többek között a Media Markt, a PlayIT Shop, valamint a Samsung sem tartott nyitva).

Egyszóval, hogy visszatérjek a felütésben említett analógiához, az egésznek inkább egy GameNight-utóérzése volt, csak sokkal nagyobb volumenben, amolyan levezetése az egész napos eseményeknek. Ez ugyan jó volt annak, aki erre számított (és szerintem a legtöbben az előzetes információk alapján tudták, hogy mi várható), viszont kétlem, hogy ezt ugyanilyen formában, rentábilis keretek között még egyszer meg lehetne rendezni. Éppen ezért szükség lesz valamilyen komolyabb attrakcióra, mint amilyen a Video Games live is volt, de akár fel lehetne állítani egy zenei színpadot is, akár amatőr, akár profi előadókkal. A játékokon túl ugyanis most vagy leült az ember valahová sörözgetni és/vagy a nagyszínpadi műsort nézni, vagy céltalanul lófrált, és kijárt cigizni. Viszont, ha már 18+, ha már alkohol, ha már éjszakai program, valami zenés-táncos, élettel teli elemet muszáj lesz belecsempészni a Plusba, meg legalább egy látványos zombirunt.

Stand-up comedy, összegzés és ötletelés

Nem mondom, hogy csalódás volt a Plus, de rengeteg volt a kihagyott ziccer. Első alkalommal lehetett volna telt házas esti bulit is összerakni, mondjuk egy népszerűbb zenekar, befutott DJ-k, a korhatáros beléptetésnek megfelelő nevesebb/komolyabb fellépők, érdekes és vicces aktivitások (pl. kocsmasportok bajnokságai), vagy éppen ténylegesen korhatáros, ill. megbotránkoztató játékok (pl. Carmageddon?) szerepeltetésével. Beliczai Balázs egyébként tök jól tolta a nagyszínpadon, és még zenés-éneklős produkciókat is előadott, viszont önmagában ez kevés, hogy megtöltse látogatókkal a teret 6 órán keresztül, ráadásul az is rögtön kiderült, hogy nem véletlenül szervezik ezeket az előadásokat zárt terekbe (színházakba, művelődési házakba, vagy éppen a Dumaszínházba), mert teljesen más a hangulatuk, sokkal szorosabb a kapcsolat a nézőközönség és a humorista között, mint ha egy bazi nagy, kivetítős színpadra kiállítjuk az előadóművészt egy óriási csarnokban. Ha ez az irány marad, akkor érdemesebb lenne egy, a városközponthoz közelebbi helyszínt kiszemelni, és ott tartani egy bulizós afterpartyt.

Azért én még bízom benne, hogy a szervezők komolyan veszik a plusos vonalat, és legközelebb komolyabb programmal, részletesebb előzetes tájékoztatással, érdekesebb, valóban 18+-os tematikával várják majd a látogatókat, és nem csupán egy laza, iszogatós-játszós levezető bulit kanyarítanak az egész napos esemény után. Az eredeti ötletben ugyanis van potenciál, nem is kevés (már csak az életkoron alapuló előszűrésnek köszönhetően is), különösen akkor, ha mindezt a PlayIT farvizén evezve kezdik felépíteni, közösen használva a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Translate »