Oldal kiválasztása

Ockel Sirius B – Hardverteszt

90% XP
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az Ockel Computers még 2015 végén indította útjára indie-finanszírozású mikroszámítógépét, amely egy négymagos Intel Atom processzorra épül, 2 GB memóriát tartalmaz, és teljesen passzív a hűtése. Ja, és nem mellesleg akciós áron 200 dollár alatt is beszerezhető, de teljes áron is csupán 60+ ezer forintot kell csak fizetnünk érte. Cserébe a készítők integrált WiFi- és Bluetooth-kapcsolatot, MicroSD-kártyaolvasót, passzív hűtést, Windows 10-es rendszert, HDMI-kimenetet és villámgyors működést ígértek. A siker természetesen nem maradt el, olyannyira nem, hogy a múlt évben elérhetővé vált a felturbózott Black Cherry modell, amely már 4K felbontást, 4 GB memóriát, gyorsabb adatkapcsolatot, 64 bites operációs rendszert és egy gyorsabb Intel Atom processzort kapott, alig picivel drágább végösszegért. El is kapkodták pillanatok alatt a jó áron vesztegetett minigépeket, ezért most első körben mi a kistesót, a Sirius B-t mutatjuk be részletesebben.

Külső
A Sirius B gyakorlatilag minden szempontból ideális külsővel rendelkezik, hiszen egy tenyérben is elfér, hihetetlenül könnyű, ráadásul szinte mindent csatlakoztathatunk hozzá. Bluetooth-kapcsolaton keresztül külső perifériaeszközöket vagy hangszórót is társíthatunk vele (lásd: JBL Go!), a két USB-csatlakozóhoz pedig egeret és billentyűzetet is köthetünk, habár ebben az esetben egy pendrive vagy játékvezérlő használatához már USB-elosztóra lesz szükségünk. A különböző csatlakozók elhelyezése egyébként teljesen ideális, bár tény, hogy a két USB-port túlságosan közel van egymáshoz (két normál pendrive azért elfér egymás mellett), ám ezt hosszabbítókábellel vagy elosztóval könnyen orvosolhatjuk. Az is tény, hogy igazán akkor tudjuk kényelmesen használni, ha vezeték nélküli billentyűzetet és egeret használunk, ezért is láthatunk a hivatalos bemutatóvideójában vezeték nélküli kütyüket. Mi a Logitech K400 Plust használtuk vele, ezzel kapcsolatban egy külön hardverteszttel is jelentkezünk a közeljövőben.

Áramellátás
Külön figyelmet érdemel a tény, hogy az eszköz USB-s tápellátással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár egy másik eszközről vagy egy power bankről is üzemeltethető, bár ha az nem tud elegendő naftát biztosítani a Sirius B-nek, akkor nem kell csodálkozni, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy nagyobb terhelésnél egyszerűen kikapcsol. Nem mentett adatok esetén adatvesztéssel számolni lehet ilyenkor, de az eszköznek baja nem lesz, többek között amiatt sem, mert flash tárhely van benne. És akkor arról még nem is beszéltünk, mennyivel kisebb áramfelvétellel (illetve zajmentes működéssel) számolhatunk az okos és integrált, továbbá passzív hűtéses kialakításnak köszönhetően.

Hordozhatóság
Talán mondanom sem kell, hogy ha a fentieket összegezzük, akkor könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy nem csupán zajos, áramzabáló és sok helyet foglaló asztali szörnyetegünket cserélhetjük le a Pocket PC-re, de azt könnyedén magunkkal is vihetjük bárhová. Mert mi is kell hozzá? A gép, egy USB-kábel, egy HDMI-kábel (ezt egyébként adják hozzá) – illetve ha hotelszobákban gondolkozunk, akkor még egy vezeték nélküli billentyűzet + touchpad. Ha mindez megvan, máris csatlakoztathatjuk egy HDMI-s tévéhez, és egy teljes értékű számítógépet kapunk, amely még az Ultrabookoknál is kisebb helyet foglal, bár kétségkívül vonaton vagy repülőn, azaz utazás közben nem tudjuk használni. (Erre nyújt majd idén tavasztól megoldást a készülő Sirius A, amelynek a tetejébe érintőképernyőt integráltak!) Viszont ha egy olyan helyre tartunk, ahol amúgy is van számítógép, akkor 2-3 kábel csatlakoztatásával máris elérhetővé tehetjük saját rendszerünket, a saját fájljainkat stb. (2 ezer forintos áron juthatunk hozzá a videónkban is látható HDMI -> DVI átalakítóhoz, amellyel máris csatlakoztathatjuk bármely, HDMI-csatlakozóval nem rendelkező monitorhoz vagy kivetítőhöz.)

Teljesítmény
Maga az eszköz hihetetlenül gyors, ami köszönhető egyrészt a jól összeválogatott komponenseknek, másrészt pedig a flash-alapú tárhelynek. Bár a kistesó csak USB 2.0-s csatlakozókkal rendelkezik (szemben a Black Cherry 3.0-s portjaival), illetve a Wi-Fi-kapcsolata is eggyel régebbi generációs, minden más téren képes felvenni a versenyt a mai asztali gépekkel. Irodai használatra teljes mértékben alkalmas, filmnézés terén Full HD-ig bírja az iramot (a Black Cherry 4K-ig), és alapvető játékokat is lehet futtatni rajta (Intel HD Graphics 4000 chip van benne). Sajnos itt is előfordul, hogy a Bluetooth bekapcsolása esetén a Wi-Fi teljesítménye és jelerőssége visszaesik, de ezzel a Sirius B nincs egyedül, sajnos ez rengeteg kütyünél képes bosszúságot okozni. Minden más téren viszont kiválóan teljesítenek az integrált alkatrészek, tökéletes a hang (csak Windows alatt, de erről majd egy külön cikkben), kiváló a képminőség Full HD felbontásban, és a normál működés során semmilyen akadást nem tapasztaltunk.

Operációs rendszer és támogatás
A Sirius B beszerezhető operációs rendszer nélkül, illetve azzal együtt is. Mivel a Microsofttal fennálló összefonódás révén igencsak kedvezményes árat sikerült kitalálni rá, akinek nincs már meglévő, újrafelhasználni kívánt licence, annak mindenképpen a Win10-licencet is tartalmazó csomagokat tudjuk javasolni, mivel bőven a piaci ár alatt juthatunk hozzá a legális OS-hez, ráadásul minden előre telepítve lesz a gépen. Ez pedig azért fontos, mert ha csupasz gépet kérünk, igencsak meg fogunk szenvedni a rendszer feltelepítésével. Az egyes rendszerek működéséről külön cikkeket is készítünk, de elöljáróban annyit érdemes megjegyeznünk, hogy Ubuntu alatt azért nem tökéletes a driveres támogatottság (a Bluetooth nem is működik), a Windows telepítését követően pedig elég macerás a kapott drivercsomagot felimádkozni a Windows 10-re (a felmerült problémákról és a megoldásukról a külön windowsos cikkben részletesen írtunk).

A jó hír viszont az, hogy mindezekhez a problémák megoldása során kiváló minőségű támogatást vehetünk igénybe. Az Ockel ugyanis egyrészt a már felmerült kérdésekre a válaszokat folyamatosan frissíti a támogatási oldalán, illetve e-mailben is 48 órán belül válaszolnak, készségesen és segítőkész módon. Jó tudni, hogy ha a nehezebb utat választjuk, és magunk szeretnénk oprendszert telepíteni a Sirius B-re, akkor is támaszkodhatunk a szakértő segítségre.

Összegzés
Mindent összevetve a Sirius B tehát egy hihetetlenül sokoldalú és hasznos, mondhatni hiánypótló kütyü, amely igencsak kedvező áron képes alternatívát nyújtani az asztali számítógépek kategóriájában, és részben még hordozható funkciókat is képes ellátni. A mindennapos használathoz több mint ideális, ráadásul stílusos eleme lehet íróasztalunknak, vagy akár tévéállványunknak. Alkalmas minden multimédiás funkcióra (a HDMI-n keresztül hangot nem tud továbbítani, csak képet, viszont Bluetooth vagy audio jack segítségével is csatlakoztathatunk hanglejátszó eszközt), nézhetünk rajta videókat vagy akár Netflixet, és még játszhatunk is, hiszen egy teljes értékű Windows 10-es rendszerrel érkezik.

A 32 GB-os tárhely könnyedén bővíthető Micro SD-kártyával (max. 128 GB) vagy külső vinyóval, a csatlakozási lehetőségek pedig okos tervezéssel (Bluetooth, elosztó, vezeték nélküli billentyűzet és egér) könnyedén kibővíthetők. Ha viszont szolgálhatunk egy tippel: mindenképpen előre telepített operációs rendszerrel vásároljátok meg a gépet, ha meg szeretnétek kímélni magatokat a kicsit macerás drivertelepítgetéstől.

Az eredeti Sirius B az Indiegogo oldalán rendelhető meg, jelenleg 225 dolláros (OS nélkül), illetve 249 dolláros (32 bites Win 10 Home OS-sel) áron, amely már tartalmazza a futáros házhozszállítás díját is.

Értékelés

90%

Összefoglaló Az Ockel Sirius B egy tenyérben elfér, mégis képes felvenni a versenyt bármely asztali számítógéppel, ha a mindennapos használatról van szó. Ráadásul energiatakarékos, a tárhelye bővíthető, praktikus a kialakítása, és tökéletesen csendes. Ja, és mellesleg bitang jól mutat az íróasztalon.

Ockel Sirius B előtelepített Windows 10-zel
90%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »