Oldal kiválasztása

Kingston HyperX 3K 240 GB-os SSD – Hardverteszt

Kingston HyperX 3K 240 GB-os SSD – Hardverteszt
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Kingston a tárhelyek terén mindig is az élen járt, és mivel lassan az SSD-k ára is elfogadható szintre csökkent a kapacitás arányos növekedése mellett, szemügyre vettünk egy HyperX-példányt.

Elsőként is tisztáznunk kell néhány dolgot, hátha nincs mindenki képben a technológia terén. Az SSD annyiban különbözik a hagyományos merevlemezektől, hogy nincs benne forgó/mozgó alkatrész, hanem memóriachipek tárolják az adatokat. Ez jó azért, mivel így sokkal biztonságosabb tárolóhelynek számítanak, hiszen a fizikai behatásoknak sokkal kevésbé vannak kitéve. Szintén jó azért is, mert csendes és gyors működés érhető el a használatukkal, viszont ezért cserébe sokkal többet is kell fizetnünk, és egyelőre még nem nagyon kapunk több terabájtos méretű SSD-ket. Így nem is a filmek és zenék tárolására érdemes használni, hanem mondjuk az operációs rendszert és a sűrűn használt alkalmazásokat érdemes elhelyezni rajta, ezzel pedig sokat javíthatunk akár egy régebbi rendszer sebességén is.

Jelen esetben azonban nem érdemes régebbi gépek turbózásán gondolkozni, hiszen a Kingston legújabb termékei támogatják a SATA Rev 3.0-t, ami azt is jelenti, hogy elméletben 6 Gbps adatátvitelt lehet rajta elérni (a SATA 2 ezzel szemben "csupán" a felét tudja, és 3 Gbps értéket biztosít). Ennek kihasználásához pedig a legújabb alaplapokra lesz szükségünk. De hogy a másik misztikus jelzést, a 3K-t is megértsük, tudnunk kell, hogy a merevlemezből elérhető egy 5K-s változat is, ami egy picivel drágább. Ez gyakorlatilag a termék élettartamát jelöli, ugyanis azt jelzi, hogy 3 ezer vagy 5 ezer alkalommal lehet újraírni az egyes memóriamodulokat. Ez általános használat mellett azt jelenti, hogy a 3K-s modell cirka 8 évig lesz működőképes, ha napi 10 GB "adatforgalommal" számolunk. Ez a hagyományos merevlemezekkel szemben azt is eredményezi, hogy gyakorlatilag fix időre fektetünk bele egy technológiába, és tudjuk, hogy mikor kell majd lecserélni azt.

Az elsődleges felhasználás tehát mindenképpen SATA 3-as alaplapot feltételez, és vagy egy asztali gépbe érdemes elsődleges meghajtóként beszerelni, vagy pedig egy hordozható számítógép hagyományos merevlemezét érdemes vele lecserélni. A Kingston a fenti két forgatókönyvnek megfelelően biztosítja a terméket önmagában és bővítőcsomagban is. Utóbbiban helyet kapott egy beépítőkeret (csavarokkal), egy külső USB-s műanyag tok (USB-kábellel), egy SATA adatkábel, egy pofás kis csavarkészlet, valamint egy CD a lemezek klónozásához használatos Acronis szoftverrel. Ezen felsorolt eszközök mind elősegítik, hogy könnyedén és egy lépésben átmentsük adatainkat az új SSD-nkre, ám ha minderre nincs szükségünk, költségmegtakarítás céljából választhatjuk csak magát az SSD-t is.

A meghajtó tesztelése során nagyjából konzisztens eredmények születtek, így olvasásnál 540 MB/s, írásnál 520 MB/s körüli értékeket olvashattunk le a szoftverek futását követően (hdparm és dd parancssorból egymás után többször futtatva, majd átlagolva a kapott értékeket), ami nem áll messze az ígért 555 MB/s értéktől. Csak összehasonlításképpen leírom, ha a mellékelt USB-s tokkal külső meghajtóként használjuk, UBS 2.0 esetén 34 MB/s írási és olvasási sebességet érhetünk el, így az adatmentés során is ezzel érdemes számolni, és pár órára magára hagyni a gépet. A folyamatos írás-olvasás során egyébként elég derekasan leterheltük az SSD-t, és nem tapasztaltunk melegedési problémát, sőt, a külső USB-s tok a teszt során kiemelten hatékonyan elvezette a keletkező hőt.

A Kingston terméke mind megjelenésében, mind teljesítményében kiemelkedik a versenytársak közül, így csak jót tudunk róla mondani. Ha valaki rendelkezik SATA Rev 3.0-s asztali vagy hordozható géppel, és gondolkozik azon, hogy akár rendszerlemeznek, akár a meglévő lemez lecserélése érdekében beszerezzen egy SSD-t, érdemes megfontolnia egy HyperX-modell beszerzését. Jelenleg többféle kapacitás közül választhatunk, így ha nincs szükségünk 240 GB-ra, sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk egy SSD-hez. Az általunk talált legolcsóbb ár jelenleg 60 ezer forint környékén van 240 GB esetén, míg egy 120 GB-os modellt már 30 ezerért is megkapunk.

Értékelés: 9/10

Translate »