Szerző: shifty | 2009. október 07. | 0 hozzászólás
Múlt héten egy családias hangulatú premier buli keretén belül hazánkban is elrajtolt a FIFA 10, ami az eltelt egy hét alatt sorra dönti meg az eladási rekordokat Európában

Az EA Sports egyik legkelendőbb és legsikeresebb sportjátéka, a FIFA-sorozat rajongók milliói szívét dobogtatja meg évről évre, így ha lehullanak az első levelek, akkor az nemcsak az ősz közeledtét jelzi, hanem azt is, hogy beköszöntött a játékiparban a sportszezon, ami a focirajongók mellett a kosárlabda és a jégkorong szerelmesei számára is pirosbetűs ünnep. Éppen ezért a következő napokban magazinunk virtuális sportnapot tart, melynek keretén belül a mostani tesztünk alanya mellett olyan címeket veszünk górcső alá, mint az NHL 10, az NBA Live 10 és az NBA 2K10.

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

Sporthetünket a FIFA múlt héten megjelent új részével, a FIFA 10-zel nyitjuk, melyről pont ma délelőtt tudtuk meg, hogy az alig egy héttel ezelőtti megjelenése óta Európában több mint 1,7 millió korongot sikerült értékesíteni a játékból, amivel a játék kiérdemelte az Electronic Arts leggyorsabban fogyó sportjátéka címet. A siker pedig nem véletlen, az évekig csak vergődő sorozatról jó ideje nem lehetett pozitív hangvételű kritikát vésni, az EA ugyanis az NFS-sorozathoz hasonlóan hagyta eltunyulni a sorozatot fejlesztő csapatot, így az előző konzolgenerációban nem meglepő módon pillanatok alatt élre tört a konkurens Konami sorozat, a Pro Evolution Soccer. Azonban a világ a FIFA 09 megjelenésével nagyot fordult, tavaly az EA Sports bebizonyította, nem felejtettek el játékot fejleszteni. A FIFA 10-zel pedig elértük, hogy ma már közel sem egyértelmű, ki is birtokolja a legjobb focijáték címet.

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

A FIFA 09-cel ugyanis az EA egy minden tekintetben remekbe szabott részt dobott ki a piacra, melynek persze megvoltak a maga apró hibái, de összességében egy olyan virtuális fociélménnyel gazdagította a játékosokat, hogy úgy éreztük, innen már nem nagyon van hova fejlődni, maximum ezt-azt lehet már csak finomítani, hogy a végén tényleg egy minden tekintetben tökéletes focis produkciót kapjunk. Hiszen a fociban azért igencsak kötöttek a dolgok, nyilván nem lehet szabályokat módosítani, fiktív csapatokkal teletömni az amúgy is impozáns felhozatalt, az EA pedig felismerte, teljesen felesleges új tartalmakat kitalálni. Bőven elég, ha a korábban jól működő játékmechanikai elemeket, az egyensúlyt, esetleg az online opciókat finomhangolják. Természetesen akad így is bőven új játékelem a FIFA 10-ben, de ezek száma elenyésző, és bár ezek mindegyike szinte kivétel nélkül zseniális húzás, összességében az új rész nem ezért lesz majd óriási, vagyis már a mostaninál is óriásibb.

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

Az első ilyen újítás, amivel elég sokat reklámozták a játékot, az a 360 fokos labdavezetés, ami kétségkívül hatalmas előrelépés a korábbi nyolc irányhoz képest. Ugyanis a 360 fokos irányítás valóban azt jelenti, amit, ráadásul annyira tökéletesen működik, hogy egy teljesen új szintre emeli a fociszimulátorok eddig megismert játékmechanikáját. Sokkal pergősebb, akciódúsabb, látványosabb meccseket vívhatunk, ráadásul maga a játékos is végre úgy érezheti, eltűntek korábbi korlátai, valódi játékosokat terelget, valódi mozdulatokkal, így a szabadságérzet is megnőtt a FIFA 10-ben. A használata is pofon egyszerű, a bal analóg kar használatával tudjuk a játékosunkat teljesen szabadon irányítani, ami kezdetben majd kissé szokatlannak hat, de kis gyakorlással teljesen új élményekkel gazdagodtok. A játékosok megmozdulásai sokkal természetesebbek, valósághűbbek lettek, így mind a futás, a labdavezetés vagy a cselezés látványosabbá és dinamikusabbá vált. Nincsenek végre oldalvonal melletti szerencsétlenkedések, amik a korábbi részekben mindig az őrületbe kergettek, hiszen ki az a marha, aki ajándékbedobással szeretné megajándékozni az ellenfelet, ha egy könnyed, légies mozdulattal akár át is fűzheti az ellenfelet?

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

Emellett a labda fizikája is sokat változott. Végre valóban úgy viselkedik, mint ahogy a fizika törvényei szerint egy focilabdának kell. És ha már a labdánál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a távoli passzokkal és lövésekkel operáló játékosok kicsit hátrányba kerülnek, a játék ugyanis kevésbé díjazza ezeket a megoldásokat, mint a korábbi részek. A fejlesztők minden bizonnyal arra szeretnék rákényszeríteni a játékosokat, hogy egy látványos, passzolós, kombinatív megoldásokkal, a 360 fokos labdavezetést tökélyre fejlesztve próbáljunk meg eljutni az ellenfél kapujáig, ahol ezúttal már a hálóőr is komoly fejtörést fok okozni, ugyanis a kapusok AI-ja hihetetlen mértékben sokat fejlődött. Egyrészt kevés blőd hibát ejtenek, ami már önmagában nagy szó, hiszen sokszor igencsak idegtépő mozzanatokat voltak képesek elkövetni, másrészt a sokáig fetrengünk a földön jelenetek is a múltba vesztek. Egy-egy látványos védés és vetődés után végre felpattannak a kapusok és azonnal kirúgásra készek.

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

A FIFA 10 játékmódjaiban nem igazán véltem újdonságot felfedezni, bár örvendetes, hogy bekerült - vagyis visszakerült - a gyakorló mód, ahol a kicsit megújult irányításnak köszönhetően érdemes eltölteni egy-két órát, ugyanis az új lövéstechnikákat, cseleket és taktikákat is gyakorolhatjuk. Ezen kívül az EA egy oktatóvideókból álló csokrot is összedobott, amiben talán még a legkeményebb veteránok is találnak újdonságokat, így megnézésük javasolt, persze nem kötelező. A többi játékmódban azonban nem nagyon történt változás, megmaradtak a sima meccsek és idények, viszont a Be a Pro módba bekerült a Virtual Pro, amivel egy kicsit az RPG stílus is képviselteti magát a játékban. Itt ugyanis megalkothatjuk teljesen egyedi focistánkat, akinek a fizimiskáját akár saját önarcképünre is formálhatjuk, hogy aztán a virtuális szupersztárokkal együtt rúghassuk a bőrt. Az ötlet jópofa, igazi jelentősége azonban nem sok.

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

Az eddigi magas minőséget szerencsére a külcsínbe is sikerült átemelni, bár a FIFA 09 óta szinte semmit, vagy alig változott küllemre a FIFA 10. Ami persze nem rossz, de azért a közeli felvételeken, vagy a szurkolók kinézetén bőven lenne még mit finomítani. Persze ettől függetlenül összhatásra az egész nagyon pofás, nem nagyon tudunk belekötni a látványba, ráadásul a meccsek hevében nem is a szurkolók kinézete érdekel minket. A hanghatások terén még mindig a kommentár viszi a trófeát, aminek angol verziójáért a Sky Sports két legendája, Andy Gray és Martin Tyler felel, míg a hazánkban megvásárolható verzióban Hajdú B. István és Faragó Richárd gondoskodik a minőségi közvetítésért. És higgyétek el, a két úriember tökéletes munkát végez, valóban nagyon sokat dob a hangulaton, hogy magas színvonalú kommentárral tolhatjuk a meccseket.

JÁTÉKOK - FIFA 10 - Játékteszt

Nem vagyok az a nagy focirajongó, játszani is ritkán játszom ilyen jellegű játékokkal, de a FIFA 10 megmutatta, milyen egy majdnem tökéletes, minden tekintetben profin összerakott fociszimulátor. A játék ugyan nem nevezhető teljesen új résznek, lényegében a FIFA 09 finomításáról van szó, a pár újdonság is elenyésző, de a finomításoknak és a ballanszolásnak köszönhetően egy kiváló sportjátékkal lettünk gazdagabbak, így kíváncsian várjuk, hogy a hamarosan megjelenő Pro Evolution Soccer 2010 mire is lesz képes.

9/10

error Új hozzászólások írásához először be kell jelentkezned (ezt az oldal jobb felső sarkánál teheted meg). Vagy ha még nem tetted meg, regisztrálnod kell magadat. A regisztráció ingyenes, és segítségével hozzáférhetsz az oldal és a fórum további szolgáltatásaihoz is. A fórum és a magazin ugyanazt a regisztrációs adatbázist használják, így egyetlen regisztrációval rögtön mindkettő használatához kapsz hozzáférést.
RegisztrációBejelentkezés
Még senki sem szólt hozzá a hírhez!

Adatlap

dobozkép

Kategória: szimulátor, sport, verseny
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA SPORTS
Megjelenés ideje: 2009. október 1.

Friss cikkek

hirkiskep

Until Dawn

2015.08.28.
Ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát a föld egyik felén, akkor nyolc tini életveszélyes vesszőfutásba kerül a másikon. Vagy valahogy így…
hirkiskep

Tales from the Borderlands: Escape Plan Bravo

2015.08.28.
Megjelent az új epizód, amit már csak egy rész fog követni. Lássuk, mit nyújt az Escape Plan Bravo. Vajon sikerült javítani az előző rész gyengébb teljesítményén?
hirkiskep

Trine 3

2015.08.27.
A Trine sorozat harmadik részének sajnos nem sikerült elérnie azt a szintet, amit a stúdiótól és az új perspektíva bevezetéstől elvárhattunk volna. Azért nem...
hirkiskep

Brothers: A Tale of Two Sons (PS4)

2015.08.26.
A legdepresszívebb játék… Hogy lehet egy ilyen kis játék ennyire szívbe markoló? Ártatlan játéknak kezdődött az egész…

Amennyiben ingyenesen játszható online játékokat keresel, akkor a Jatekstart.COM oldal éppen neked való.
Napi frissítés, több mint 20 000 játék.

Új fórumtémák

Továbbiak
avatar

Szerző: Maus_1

2 órával ezelőtt - WoT account eladó
avatar

Szerző: Wotuser

3 órával ezelőtt - World Of Tanks Account Eladó
avatar

Szerző: ZaenN

5 órával ezelőtt - EUNE, Platinum 3 account
Gucs

Szerző: Gucs

5 órával ezelőtt - The Stanley Parable - Nyereményjáték