Oldal kiválasztása

Nyakunkon a 3. generációs iPhone SE 2022 megjelenése, de vajon megéri beruházni rá?

Nyakunkon a 3. generációs iPhone SE 2022 megjelenése, de vajon megéri beruházni rá?
2 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

2022. március 18-án hazánkban is elérhetővé válik a 3. generációs iPhone SE (2022). Az Apple nem titkolt stratégiája, hogy az iPhone SE-t belépőszintű, mondhatni beetetős telefonnak szánja, amellyel talán meggyőzheti a szkeptikusokat is arról, hogy érdemes adniuk egy esélyt az iOS-re épülő készülékeinek. Számos technológiai újítással csábítják a leendő ügyfeleiket a vásárlásra, ám ahogy az szokott lenni, az olcsóságért mindig nagy árat kell fizetniük a végfelhasználóknak.

Emlékeztetőül íme, a korábbi generációs modellekről született cikkünk, amelyben végigvettük, mekkora lemaradásban vannak az Apple telefonjai a konkurenciától. 

Nézzük hát, hogy milyen újdonságokra és milyen buktatókra számíthatunk a 2022-es modellnél!

Ha csak messziről nézzük a legújabb modell jellemzőit, akkor egészen jó paramétereket láthatunk a műszaki adatokban, amelyek akár még bizakodásra is adhatnának okot. Ahogy az várható volt, a csúcskategóriás A15 Bionic chipet kapjuk egy 5G-kapcsolatra képes készülékben, immáron akár 256 GB-ig feltornázható háttértárral, valamint a többi Apple-készülékről amúgy hiányzó ujjlenyomatos azonosítási lehetőséggel. Mindezek mellett kiváló por- és vízállósággal, illetve strapabíró üvegborítással rendelkezik elöl és hátul is. Az ára igencsak barátinak mondható, hiszen listaáron bruttó 200 ezer forint alatt beszerezhetjük a legalapabb készüléket, és ebből az árból az egyes szolgáltatóknál vállalt hűséggel tovább faraghatunk.

De akkor hol vannak a dolognak a buktatói? Nos, ha megnézzük az Apple képzési anyagait, akkor jól látható belőlük, hogy ezt a telefont egy elég konkrét rétegnek pozicionálták. Az egyik célközönségnek a gyerekek számítanak, akiknek a szülők egy elnyűhetetlen készüléket vehetnek, amit aztán nyüstölhetnek napestig. A másik célközönséget az iOS-re áttérő felhasználók jelentik, akik jelenleg még androidos készüléket használnak, ám az Apple egy megfizethető árú készülékkel át szeretné csábítani őket, és éppen ezért számos olyan technológiát is elérhetővé tesz a számukra, amelyek eredetileg a high-end készülékekben debütáltak. A harmadik célközönség javát pedig az igencsak árérzékeny vásárlók teszik ki, akiknek a kezét az Apple nem szeretné elengedni, de valószínűleg első/második generációs iPhone SE-vel vagy iPhone 8-cal rendelkeznek, és mindezek mellett szeretik a kis méretű készülékeket, továbbá nem engedhetnek meg maguknak egy 300+ ezres telefont.

És akkor most lássuk, pontosan mit is spóroltak ki a 3. generációs iPhone SE 2022-ből, amitől a megjelenésekor szinte biztosan megtapasztalhatjuk, milyen árat kell megfizetni a relatíve olcsóbb árcéduláért cserébe!

  • Először is az LCD-kijelző botrányosan kicsi a készülék méretéhez képest, alacsony felbontású, alacsony fényerejű, ráadásul a körülötte lévő keret teszi ki a telefon előlapjának egy jelentős részét, és az iPhone SE 2022 áráért az androidos választékban már könnyedén kaphatunk nagyobb képfrissítéssel és tűéles képpel rendelkező OLED-kijelzőt is.
  • Aztán az akkumulátor továbbra is a leggyengébb pontja az egész készüléknek, és az a baj, hogy hiába raktak egy Porsche-motort egy Trabant kasznijába, még ha meg is van a szükséges erő a modernebb alkalmazások és játékok futtatásához, az mit sem ér a felhasználóknak, ha gyakorlatilag percenként 1%-ot csökken a töltöttség, ahogy az előző generációnál volt tapasztalható, és még túl is melegszik az eszköz.
  • Elég kamuszagú az 5G-kompatibilitás is, hiszen a készülék ugyan képes csatlakozni az új hálózatokhoz, viszont csak egy részükhöz, azok közül is a lassabb sebességet támogató 6 GHz alattiakhoz. A legmodernebb és leggyorsabb szabványokat természetesen nem támogatja, de azért még így is gyorsabb az előző generációs testvérénél. Cserébe persze a 4G-nél nagyobb terhet ró az amúgy sem túl erős akkumulátorra, így további csökkentve a hasznos üzemidőt.
  • És akkor ott van a Lightning-csatlakozó problémája, amiről külön kisregényt lehetne írni. 2022-t írunk, de még mindig egy tíz évvel korábbi szabványt támogat az Apple, amely miatt külön átalakítókkal és kábelekkel kell bajlódnia a végfelhasználóknak. A töltőt és a fülest ugyan kispórolják a cégnél a dobozból, természetesen környezetvédelmi okokra hivatkozva, de egy nem szabványos kommunikációs kábel erőltetése mennyiben is számít környezetkímélőnek…?

Összefoglalva tehát elmondható, hogy óriási újdonságokat nem hoz az életünkbe a 3. generációs iPhone SE 2022, és kifejezetten azoknak találták ki, akiket nem zavar, ha egy nap többször is töltőre kell csatlakoztatni a telefont, vagy hogy a kijelző többéves lemaradásban van bármelyik konkurens márkához képest, és az új technológiákat is csak azért vonultatja fel a készülék, hogy valamivel el lehessen adni a boltokban.

A három generáció közötti különbségeket (és számos tekintetben az azonosságokat) megnézhetitek az apple.com oldalán.

És hogy akkor kinek éri meg beruházni a 3. generációs iPhone SE 2022-re? Ahogy korábban említettük: az Apple által is jól behatárolt célközönségének. Annak, aki nem engedhet meg magának drágább iOS-telefont (vagy éppen a gyerekének szeretne egy elnyűhetetlen, de komolyabb okostelefont venni), aki iPhone 8-as vagy régebbi telefonról szeretne frissíteni, vagy annak, aki megrizikózza az átállást egy olyan androidos telefonról, amelyik nagyon nem állt kézre, és adna egy esélyt az iOS-nek.

Egy a fontos, ne dőljünk be a hangzatos címszavaknak és marketingszövegeknek: ha jobban megnézzük a jellemzőit és a műszaki adatait, az iPhone SE 2022 egy véglegtekig lebutított telefon, amely ugyan elhúzza az orrunk előtt a mézesmadzagot, de igazából óriási kompromisszumokat kell kötnünk annak érdekében, hogy bizonyos újításokat igénybe vehessünk rajta.

Translate »