Oldal kiválasztása

Kaphatók már okosotthonok Magyarországon?

Kaphatók már okosotthonok Magyarországon?
2 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mi is az az okosotthon?

Az okosotthon kérdése rendkívül összetett dolog. Az okosotthon lényegében egy olyan koncepció, amely magában foglalja mindazokat a technológiai megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek az otthonukat automatizálják és gazdaságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyék.

Okosotthon eszközeinek irányítása

Az okoseszközök két fő típusba sorolhatók. Vannak a centralizált irányításúak és a decentralizált irányításúak. A centralizált irányítású eszközök közös tulajdonsága, hogy minden esetben szükséges a működésükhöz egy központi egység, míg a decentralizált eszközök, akár önállóan is használhatóak, bármilyen egyéb központi egység nélkül is.

Centralizált eszközök előnyei

A centralizált eszközök minden esetben a központi egységgel kommunikálnak, a központi egység kapcsolódik csak az internethez, az egységek önállóan nem. Az eszközöket egy központi alkalmazáson keresztül lehet irányítani, nem kell több felületet kezelni.

Centralizált eszközök hátrányai

Az okoseszközöket gyártókra nincs egy egységes szabvány, így könnyen előfordulhat, hogy egy külön megvásárolt okoseszközt nem fogunk tudni használni a meglévő központi egységgel, éppen ezért érdemes alaposan utánajárva választani egy központi egységet. A centralizált rendszer jellemzően magasabb költséggel is jár.

Decentralizált eszközök előnyei

Néhány okoseszköz használatához nem szükséges egy központi egységbe is beruházni, így olcsóbban ki lehet hozni az otthon felokosítását. Az eszközök önálló egységként működnek, így sokkal kisebb a valószínűsége a kompatibilitási problémáknak.

Decentralizált eszközök hátrányai

Az önállóan működő okoseszközök csak akkor képesek egymással kommunikálni, ha az eszközök gyártója megegyezik. Az eszközöknek jellemzően önálló internetkapcsolatra van szükségük, így nagyobb terhelést jelentenek. Ráadásul a gyártóknak nincs egy egységes irányító szoftvere, így több különböző programot is használni kell az irányításhoz.

Okosotthonok Magyarországon

Magyarország sajnos a nemzetközi piachoz képest hatalmas lemaradásban van okosotthon témában. Az ingatlanokban már sokan használnak internetre kötött eszközöket, de kifejezetten okosotthon eszközöket csak pár százalék birtokol.

Az NRC közvéleménykutató 2019-es okosotthon felmérése alapján, az emberek 96%-a hallott már okosotthon eszközökről, 73% találkozott is már valamilyen okosotthon eszközzel és 41% az, akinek már van is legalább egy ilyen eszköze otthon.

A legjellemzőbb okosotthon eszköz az okostévé (30%), a biztonsági rendszerek (9%), a hűtés- és fűtésrendszerek (7%) és a világítás (7%).

Okosotthonokkal az ingatlanpiacon is egyre sűrűbben találkozhatnak az emberek. A megveszLAK.hu ingatlan hirdetési portálon például több mint ötszáz olyan ingatlant hirdetnek, amelynek a hirdetési leírásában szerepel az okosotthon.

Ezeknek az okosotthon hirdetéseknek közel a fele Budapesten hirdetett eladó lakás, de néhány ilyen házat is lehet találni Budapesten. Az okosotthon hirdetések kicsit több mint a fele pedig vidéken hirdetett ingatlan.

Translate »