Oldal kiválasztása

Gord – Játékteszt

Gord – Játékteszt85% XP85% XP

A Gord egy single player erősen sztori alapú túlélő városépítő RPG játék, melyben a folyamatos nehézségek ellenére kell küldetésről-küldetésre átjuttatni maroknyi méretű törzsünket egy szláv folklór inspirálta világban. A környezetünk és az ellenséges törzsek mellett természetfeletti szörnyetegekkel is találkozunk majd a történet során. A játékot egy kis méretű lengyel csapat készítette, akik közt Witcher 3 és Frostpunk fejlesztők is találhatók, amelyek hatása teljes mértékben érezhető is a játékmeneten.

A külső tényezők mellet saját karaktereink is lehetnek önmaguk ellenségei. Minden lakos saját képességekkel, félelmekkel, szükségekkel és „történettel” rendelkezik. Ez azért fontos, mert a küldetések során limitált számú lakossal kezdhetjük majd a pályákat és az idő előrehaladtával igen csak meg kell fontolni, hogy kik alkotják majd a törzsünket. Szerencsére a természetes elhalálozás (vagy némi rásegítéssel) ellensúlyozva van a gyermekek születésével is, akiket fiatal koruktól irányítottan képezhetünk egy bizonyos feladat ellátására. A gyermekmunka nem elfogadott.

Az erdőben lakó vadállatok és az ellenséges törzsek gyakran jelentenek kihívást a túlélésben. Erre defenzív eszközök építése áll lehetőségünkre. Például zajkeltőket helyezhetünk le, amelyek jelzik, ha átmegy egy ellenséges egység az adott területen, figyelmeztetve minket a közelgő veszélyre. Ezen felül fényforrásokat is kiépíthetünk, amelyek nem csak látható területtel szolgálnak, de a lakosaink szellemi épségére is jó hatással vannak. Az extrém stressz vagy a folyamatos félelem a sötét, ismeretlen erdőben gyakran őrületbe kergetik karaktereinket, amelyből nem mindig lehetséges felgyógyulni. Ezen felül nagyon erős misztikus lényekkel is találkozunk, ahol nem a harc az egyetlen opciónk. Az egyik ilyen lény esetében például egy ember áldozat „elengedő” a szörny legyőzéséhez.

A játék során folyamatosan kapunk bizonyos konfliktusok, vallási döntések, ismeretlen karakterek vagy lakosok valamilyen igényeinek kielégítésére irányuló eventeket, amelyek döntései nagyon erős kihatással vannak a túlélési esélyeinkre. Például egy gyanútlannak tűnő kereskedővel üzletelve hatalmas negatív módosítót gyűjthetünk be ha rosszul kezeljük a hozzá kapcsolódó eventet. Ha egy lakos valamilyen kéréssel fordul felénk, akkor annak teljesítése jelentős jutalommal jár, de amennyiben nem teszünk eleget a feltételeknek, legalább ennyire komoly következményekkel is jár.

Értékelés

85%

Összefoglaló Összességében elmondható, hogy egy elég egyedi játékkal van dolgunk, amely több más játék elemeit ötvözve hoz létre egy sajátos játékmenetet. A grafikai stílus és a játék világa szintén egy egészen érdekes alapot ad a sztorinak. A sok negatívummal való konstans harcolás nem mindenkinek fog tetszeni, de aki nehezebb túlélő játékra számít, annak mindenképp érdemes adni egy próbát legalább a játék demójának.

85%
Translate »