Oldal kiválasztása

Xiaomi Black Shark 2 teszt: egy erőteljes gamer okostelefon mobiljátékosoknak

Xiaomi Black Shark 2 teszt: egy erőteljes gamer okostelefon mobiljátékosoknak90% XP90% XP
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az elmúlt néhány évben olyan jelentős piac épült a mobiljátékos szubkultúrára, hogy egyre több gyártó igyekszik manapság kiszolgálni ezt a réteget. A különféle kiegészítők, így fülesek, kontrollerek vagy merchandise termékek után így megjelentek az első gamer okostelefonok is, melyeket nagy figyelem övezett, de korántsem arattak akkora sikert, mint a legtöbb gyártó korábban szerette volna.

Ennek az oka leginkább az volt, hogy az erőteljes hardverekhez a legtöbben csak egy extravagáns megjelenést társítottak, de nagyjából ebben kimerültek a gamer okostelefonok sajátosságai, így érthető, hogy a vásárlók miért nem kértek ezekből a gyakran túlárazott, de semmi extrát nem kínáló készülékekből. Úgy tűnik azonban, hogy a Xiaomi felismerte, hogy a mobiljátékosok ennél sokkal többet várnak el egy ilyen készüléktől, így a kínai gyártó égisze alatt megjelent Black Shark 2 már nemcsak a külső, hanem a belső tulajdonságok tekintetében is igyekszik illeszkedni a játékosok igényeihez. Tesztkészülékünket a Xiaomiszerviz.com biztosította.

Erőteljes hardver az egyre látványosabb mobiljátékokhoz

Nem képezheti vita tárgyát, hogy egy játékosoknak szánt okostelefont elsődlegesen az erős hardver miatt illethetünk „gamer” jelzővel, és a Xiaomi Black Shark 2 ebben a tekintetben kifejezetten magasra tette a mércét. A hazánkban is elérhető készüléket így a Qualcomm Snapdragon 855-ös lapkakészletre építették fel, amihez árcédula függvényében kérhetünk 6-, 8-, de akár 12GB RAM-ot is, míg a belső tárhely tekintetében a 128- és a 256GB-os konstrukciók választhatók. Itt érdemes megjegyezni, hogy a készülékben már harmadik generációs UFS ROM kapott helyet, ami a szokványos adattároló egységekhez mérten lényegesen gyorsabb írási és olvasási sebességet biztosít.

Nem meglepő, hogy egy ilyen hardverkiosztás esetén a Black Shark 2 kimagasló pontszámokat ért el a legtöbb tesztadatbázisban. Az AnTuTu kapcsán sokáig abszolút elsőséget élvezett a maga 456 168 pontjával, mely bőven maga mögött hagyta az ASUS ROG Phone II-t is, de a Geekbench-en is hasonlóan jól szerepelt. Ebben az esetben a nyolcmagos lapkakészlet meghajtását követően 11 319 pontot kapott az eszköz a többmagos teljesítményére és 3622 pontot az egymagosra, ami bármelyik mai zászlóshajóhoz viszonyítva tiszteletreméltó teljesítmény.

A magasabb pontszámok hátterét leginkább annak köszönheti a kínai gyártó készüléke, hogy a látványos – enyhén a Razer PC-s gamer kiegészítőire emlékeztető – külső dizájnja mellett végre olyan megoldások is születtek, melyek valóban különlegessé, mondhatni játékspecifikussá tették az eszközt. Ide sorolhatjuk például a speciális vízhűtés alkalmazását, mely a hagyományos passzív hőelvezetést kiegészítve sokkal jelentősebb teljesítményt tud kisajtolni a hardverekből.

Játékspecifikus megoldások hardveres és szoftveres fronton

Az alaphardver mellett a Black Shark 2 specialitása, hogy szinte minden tekintetben a mobiljátékosok igényeihez igazodott vele a gyártó. Mindez tetten érhető már a 6,39 hüvelykes, 1080×2340 képpontos felbontásra alkalmas – egyébként Samsung-gyártmányú – AMOLED kijelzőn, mely képes 43,5 ms-os válaszidővel reagálni az érintésünkre, ami a mobiljátékok többségénél rendkívül fontos tényező. Hiába fut ugyanis erős CPU vagy GPU a háttérben, ha a kijelző válaszidője kritikán aluli. A Xiaomi mérnökei ennél a készüléknél azonban még erre is odafigyeltek, akárcsak arra, hogy ne zavarja notch az élményt, miközben a kávák vékonyításával a méreteket egyaránt igyekeztek kényelmes szinten tartani. A 163,61 x 75,01 x 8,77-9,57 milliméteres ház még a kisebb kezekben is jól elfér, az alig 205 grammos súly miatt pedig nem okoz gondot hosszabb távon sem a megtartása.

A HDR-képes kijelző kapcsán fontos megjegyezni még a Magic Press technológia alkalmazását, mely egy speciális nyomásérzékelő beépítését jelenti. Lényege, hogy játék közben a képernyő érzékeli, hogy mikor nyomjuk erősebben és gyengébben az adott funkciót, amivel eltérő megoldások is előcsalhatók egy-egy képernyőgombból, ami kifejezetten előnyösnek tekinthető a keményvonalas játékosok számára. A biztonság és az újgenerációs tulajdonságok kedvelőinek legnagyobb örömére az ujjlenyomat-olvasó is a kijelző alá került beépítésre, ami tovább növeli az eszköz presztízsértékét.

Bár az akkumulátor tekintetében a Black Shark 2 mindössze egy 4000 mAh-s teljesítményű típust kapott, mint a közvetlen előd, azonban a szoftveres megoldásoknak hála így is 60 százalékkal jobb üzemidőre képes, miközben a Type-C csatlakozóval és a 27W-os gyorstöltővel hamar feltölthető lesz.

Ezen felül a játékélmény maximalizálásának érdekében sztereó hangszórót kapunk a legjobb hangminőségért, de olyan szoftverestrükkök is belekerültek, mint a játékoptimalizálás, vagy a Force Feedback rezgés-visszajelzés. Bár a mobiljátékosok számára talán nem fontos, de a telefon a fotózás terén is kiváló teljesítményt kínál, az előlapra került 20 megapixeles szelfikamerát a hátlapon egy 48 megapixeles központi szenzor kíséri f/1,75-ös rekeszértékkel, valamint egy kétszeres nagyításra képes, 12 megapixeles társkamerával.

Kiegészítők a profi játékosok számára

Azon túl, hogy a Xiaomi Black Shark 2 a külső és a belső tekintetében egyaránt gondolt a játékosokra, a kínai gyártó mindemellett speciális kiegészítőket is tervezett a készülékhez, melyek még hatékonyabbá és professzionálisabbá tehetik a játékélményt a mobilon.

Amennyiben nem akarjuk például, hogy a tenyerünkbe izzadjon a telefon, esetleg szeretnénk kímélni a hardvert, netán még többet kihozni belőle, elérhető speciális, aktív hűtéssel ellátott hátlap az eszközhöz, ami lényegesen magasabb szintre emeli a kapcsolódó tulajdonságokat. Ilyenkor egy aprócska ventilátor gondoskodik arról, hogy a vízhűtést kiegészítendő hűvösen és normál értékeken tartsa a processzor és a grafikus magok hőmérsékletét.

Ezen felül direkt a Black Shark 2 oldalaira elérhetők speciális kontrollerkiegészítők is, melyek a dizájn mellett hasznos extrákkal tudja magasabb szintre növelni a játékélményt. A fizikai gombokkal vagy a joystick által ugyanolyan irányítást kapunk, mintha konzolon élveznénk kedvenceinket, ami jelenleg a mobiljátékok világában a non plus ultrának tekinthető.

Értékelés

90%

90%
Translate »