Oldal kiválasztása

MSI GX60 1AC gaming notebook – Hardverteszt

MSI GX60 1AC gaming notebook – Hardverteszt
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A brutális kinézetű vérfenevad ott leselkedik az árnyékban, és csak mestere megérkezésére vár. A mester közeledésére rögtön felizzik vörös szeme, és egy mindent betöltő óriási üvöltéssel szakítja ketté az éjszaka csendjét.

Mielőtt bárki megijedne, hogy hirtelen stílusváltással a ponyvák közé sorolható horrorsztorikkal kezdünk mostantól fárasztani benneteket, megnyugtatlak benneteket, csupán egy bivalyerős gaming notebook járt nálunk, ami miatt kicsit elragadtattuk magunkat. Az MSI szörnyetege ugyanis nem csupán kívülről néz ki vadítóan, ám belső értékeit tekintve is észveszejtő brutalitás jellemzi.

A külső

Előre szeretnénk leszögezni, hogy a gamer notebook jelen esetben nem jelenti azt, hogy könnyű lenne a gép hordozhatósága, hiszen 3,5 kg-ot cipelni már önmagában is megterhelő hosszú távon, ám ehhez még hozzájön a féltégla súlyú töltő is. Nem ez a gép lesz az tehát, amit könnyed tengerparti nyaralások esetén a hónunk alá csapva viszünk magunkkal a homokos fövenyre, ám abban biztosak lehetünk, hogy ha egy LAN-partira kísér el bennünket, akkor semmivel sem leszünk hátrányban az asztali számítógépet használókkal szemben, ráadásul még a tekinteteket is vonzani fogja. Nem lehet rá azt mondani, hogy vékony lenne, sem azt, hogy könnyű (vagy hogy lefújná az asztalról az első szellő), ám az elsőre látszik rajta, hogy maximálisan strapabíró külsővel és hűtéssel rendelkezik. Mivel erős számítási kapacitást biztosít, amit egy bivalyerős hangrendszer egészít ki, véleményünk szerint a tekintélyt parancsoló külső tökéletesen megengedett, és passzol a belbecshez.

A belső

Bár az MSI főként Intel/nVidia-alapokra építkezik, ezúttal egy AMD processzor és egy Radeon HD videokártya lapul a gépházban, amit tekintélyes mennyiségű ventilátorrács vesz körül, így még nagyobb feladatok feldolgozása közben sem melegszik fel túlságosan az ölünkben szunnyadó bestia. A Windows 8 csodálatosan muzsikál az óriási számítási kapacitással rendelkező vason, és természetesen a játékok sem tudják két vállra fektetni a rendszert, ami várhatóan legalább 1-2 évig így is maradhat. Bár számos gyártó követi el azt a hibát, hogy válogatás nélkül asztali alkatrészeket dobál egy hordozható házba, amit aztán óriási kapacitású monstre gépként próbál eladni, a GX60 esetében erről szó sincs – itt az alkatrészek tökéletes összhangban működnek, ráadásul a nyári kánikulában sem sikerült elviselhetetlen forróságot kicsiholni a gépből.

Kijelző15,6”, Full HD, 1920×1080 képpont, nem tükröződő LED
ProcesszorAMD A10-4600M 2,3 GH
Memória8 GB, 1600 MHz
Merevlemez750 GB SATA, 7200 rpm
VideokártyaATI Radeon HD 7970M, 2 GB
Operációs rendszerWindows 8
Akkumulátor9 cella
Súly3,5 kg
Méretek (Sz x Ma x Mé)395 x 55 x 267 mm
Garancia2 év

Az extrák

Az MSI notebookját nem csupán a megkülönböztető külső emeli ki a felhozatalból, de a mélysugárzóval kiegészített hangszórók is, amik legmagasabb hangerőn egy egész szobát képesek teljesen betölteni hangzásukkal, és mint várható, a mélyebb hangokat is aránylag jól vissza tudják adni. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Nem csupán mi magunk élvezhetünk mondjuk egy filmet, de akár velünk együtt 2-3 másik személy is, és ugyanígy az éppen játszott játékot is legalább ennyien követhetik a vállunk fölött. De ha szeretnénk a szomszéd tuctucát lenyomni, a GX60-nal még ebben a versenyben is eséllyel indulhatunk.

Aztán ott van a Steelseries billentyűzet, ami tényleg nagyon jól szuperál, bár nekünk az egyes másodlagos billentyűk (shift, caps lock, ctrl, alt) kicsit túl szélesek voltak, és hiányzott a bal oldalról a Windows-gomb. Ráadásul angol billentyűzetkiosztással rendelkezett a tesztpéldány, ami kisebb kényelmetlenséget okozhat, például a "0" karakter bevitelekor vagy az ékezetes karakterek megkeresése során. Az egérpad viszont ragyogóan működött, és nagyon jó volt az érzékenysége is, így bár a külső egeret nem helyettesíti a játék során, minden más funkcióhoz tökéletesen megfelel.

A hangrendszert már említettük, ám ehhez még hozzájön a kijelző tetején található webkamera és a mikrofon is, így nem csupán videocsevegésben vehetünk részt, de a játék közbeni kommunikációhoz sem feltétlenül lesz szükségünk fülesre. Külön jó pont, hogy a képernyő 180 fokban kihajtható, ami elsődlegesen nem is a nagyobb megdönthetőség miatt érdekes, hanem amiatt, hogy így sokkal kisebb a valószínűsége, hogy véletlenül letörne vagy hamarabb elhasználódna a zsanérja.

Az alapfelszereltség része a Bluetooth és a Wi-Fi, amik kezeléséhez külön szoftvert is kapunk, amely elsődlegesen a játékosok igényeihez lett kifejlesztve. A kommunikáció során nagyon stabil teljesítményt nyújtott a GX60, így nem kell aggódnunk a hálózati késlekedés miatt akkor sem, ha vezetékek nélkül csatlakozunk a hálózathoz.

A GX60 nem csupán óriási kapacitással rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy 3D-s játékokat futtassunk rajta 1080p felbontás mellett, de mindezek mellett egyszerre három külső kijelző csatlakoztatását is biztosítja, így tulajdonképpen valóban minden olyan funkciót kihasználhatunk rajta, amit egy jobban felszerelt asztali PC-n. És hogy legyen milyen tartalommal megtölteni a kijelzőket, a termékhez több steames játékot is kapunk beváltható kód formájában, méghozzá nem is akármilyeneket. (A tesztpéldány mellett pl. a Crysis 3 mellé még 3 másik, újabb játékra feljogosító kártyát találtunk.)

Az akkumulátor

Tesztünk során nagyon kíváncsiak voltunk arra, vajon mennyi ideig bírja két töltés között a notebook, ha rendesen igénybe vesszük. A fejlesztők azonban itt sem vallottak kudarcot, és nem követték el más gyártók gyakori hibáit. Ha tehát elsődlegesen játékra és filmnézésre használjuk a notit, akkor sem kell majd fél óránként fali aljzatot keresnünk. Természetesen számos beállítás áll a rendelkezésünkre, hogy intelligens módon testre szabhassuk a teljesítmény és az akkumulátor-üzemidő közötti arányt, így akár több órával is meghosszabbíthatjuk az általunk mért értékeket (átlagban olyan 4 órát lehet belőle kihozni átlagos használat mellett), ám jó tudni, hogy folyamatos Wi-Fi kapcsolat és filmnézés vagy játék mellett legalább 2 óra 45 percet biztosan kibír a notebook aksija egy töltéssel.

Hogyan teszteltük az akkumulátor-üzemidőt?

A mért értékek a beállításoktól függően elég eltérő skálán mozoghatnak, ezért leírjuk, mi hogyan végeztük el a tesztet. A képernyő fényerejét kb. 65%-on hagytuk, így ugyanis már nappal is jól látható annak tartalma. Kikapcsoltuk a Bluetooth-kapcsolatot, majd Wi-Fi kapcsolaton keresztül csatlakoztunk az internethez. Felkerestük Internet Explorerben a Peacekeeper oldalát, majd elindítottuk az akkumulátor-üzemidő tesztjét. Megnyitottunk egy XVID tömörítésű, HD felbontású videót a VLC lejátszóban, amit teljes képernyőre és folyamatos ismétlésre állítottunk.

Ezt követően megvártuk, amíg a hordozható számítógép (a különböző alacsony akkumulátortöltöttségre utaló üzenetek után) kikapcsolt. Meggyőződtünk róla, hogy már egyáltalán nem lehet bakapcsolni sem, majd visszadugtuk a töltőre, és újra felkerestük a Peacekeeper oldalát, ahol a kódunkat megadva megkaptuk a teszt futási idejét.

 

Amit hiányoltunk

A korábban említett billentyűzetkiosztásbeli hiányosságokon kívül, ami igazán hiányzott, az az érintőképernyő volt. Jó, tudom, gamer notebookról írtunk, de ha egyszer már Windows 8-at kapott szegény, bizony, jó lett volna hozzá egy érintőképernyős felület. Ugyanígy, a következő generációba érdemes lenne egy SSD-t beszerelni a rendszer indításához, ami még jobban felgyorsítaná annak működését, és csökkentené az ezernyi játék és alkalmazás telepítését követő széttagoltságot a merevlemezen. Amit pedig végképp nem értettünk, az a tápegység súlya, ugyanis a féltéglányi töltő nagyon nem hiányzik az amúgy is dög nehéz gép mellé.

Összegzés

Jelenleg a GX60 750 GB-os merevlemezzel ellátott példánya 350 ezer forint környékén kapható hazánkban, ami teljesen korrekt ár, ha figyelembe vesszük, hogy ezért cserébe egy teljes értékű játékgépet kapunk, ami ráadásul még hordozható és külső eszközökkel bővíthető is. Ha a billentyűzet hiányosságaival meg tudunk barátkozni, akkor biztosak lehetünk afelől, hogy legalább 2 évig nem lesznek gondjaink a legtöbb játék futtatásával, és a 750 GB-os merevlemez bőven elegendő tárhelyet biztosít a filmeknek és zenéknek is, amiket szintén maximális mértékben élvezhetünk a notebookon. Nem mondjuk, hogy nincs más alternatíva jelenleg a piacon, ám belépőszintű gamer notebooknak vagy második gépnek teljesen ideális és egyben kültségtudatos megoldás azoknak, akik nem Alienware-kategóriában gondolkoznak. Az MSI jól közelítette meg a gamer notebook kérdését, a végeredmény pedig magáért beszél – nekünk tetszett! 

Értékelés: 7,5/10

Translate »