Oldal kiválasztása

ASUS Transformer Pad Infinity – Hardverteszt

ASUS Transformer Pad Infinity – Hardverteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az ASUS tovább menetel a tabletpiacon, s a tavaly év végén bemutatott Prime után nemrég megjelent a Transformer-család következő tagja, az ASUS Transformer Pad Infinity, amit a napokban mi is kipróbálhattunk.

Az ASUS Transformer-családja teljesen más aspektusból közelíti meg az iPad uralta tabletpiacot, hiszen az Androidos készülék a hozzá külön megvásárolható dokkoló segítségével sokkal többet kínál. Egy olyan hibrid élményt, ami nem csak azokat elégíti ki, akik munkára szeretnék fogni az Infinity-t, hanem azokat is, akik szórakoztató elektronikai termékként tekintenek a tajvani gyártó új kütyüjére. Magazinunk utóbbi szempontokat vette figyelembe, így többek között HD-felbontású filmekkel és kifejezetten a Tegra 3-ra kihegyezett játékokkal nyüstöltük az áramvonalas, igényes külcsín által rejtett erőforrásokat.

 

Az ASUS Transformer Pad Infinity tulajdonképpen a tavaly télen bemutatott Prime továbbfejlesztett változata, így túl sok eltérés a két készülék között nincsen. Az Infinity-hez is külön vásárolható a már jól ismert, plusz akkumulátort tartalmazó, magyar gombkiosztású dokkoló klaviatúra. Viszont megújult a kijelző, a kapacitív, 10,1"-os megjelenítő ugyanis egy 1920 x 1200 pixel megjelenítésére alkalmas Super IPS+ panel, a borítás pedig Corning Gorilla Glass 2 üveg, ami tulajdonképpen minden fizikai behatásnak ellenál, így ha kicsit óvatlanok vagyunk, akkor se kell attól tartanunk, hogy karcos lesz a kijelző.

 

A számítási műveletekért a Tegra 3-lapkészlet felelős, ami egy négy plusz egy magos processzor, a magok a Cortex-A9 családba tartoznak. A Prime-hoz képest emelkedett a négy elsődleges mag maximális órajele, ami most már 1,6 GHz, viszont ha egyszerre csak egy mag szorgoskodik, akkor 1,9 GHz-re is felkúszhat ez az érték. A segédmag 500 MHz-en pörög, s ennek leginkább akkor lesz jelentősége, amikor komoly megterhelésnek van kitéve az Infinity, vagy ha alvó módban olyan műveletek zajlanak a háttérben, amelyekhez nincs szükség komoly erőforrásokra. Ezt a ki-be kapcsolagást mi magunk állíthatjuk be, ugyanis választhatunk három mód közül (normál, kiegyensúlyozott és energiatakarékos). A grafikus számításokért egy GeForce ULP a felelős, ami mellé 1 GB LP-DDR2 RAM-ot kapunk. A belső tárhely kapacitása kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 GB, amit akár microSD-kártyával bővíthetünk, illetve az ASUS rendelkezik saját cloud-szolgáltatással, így további tárhely is igényelhető. A kiszerelések közül nálunk a csak Wi-Fi-s járt, de az ígéretek szerint lesz 3G-s és 4G-s változat is, amely egy kétmagos, magonként 1,5 GHz órajelű Krait processzorral lesz felszerelve.

 

A fent felsorolt teljesítmény lehetővé teszi, hogy több alkalmazás együttes futtatása mellett se tapasztaljunk sebességcsökkenést, és HD felbontású videókat vagy filmeket is mindenféle erőlködés nélkül kezel a tablet. Hogy utóbbi lehetőségnek egy 10,1"-os kijelzőn van-e értelme, azt döntse el mindenki saját maga, a kapott élmény azonban felér bármelyik tévé nyújtotta élménnyel, csak ezúttal mindezt a kezünkben cipelve kapjuk meg, mégpedig egy 8,5 mm vastag, 586 grammos készüléktől.

 

A játékok terén kicsit gondban voltunk, a hazai ASUS-tól ugyanis sajnos nem kaptunk dokkolót, így többek között azt a funkciót már nem tudtuk kipróbálni, hogy PlayStation 3 kontrollert a gépre kötve milyen lehet mondjuk egy Max Payne-t játszani. Pedig kényelmi szempontból minden tekintetben előnyösebb, ha kontroller ragadva irányítjuk azokat a játékokat, amik erre lehetőséget adnak, a kijelző méretével kapcsolatban itt ugyanis nem azt fogjuk érezni, hogy pici, hanem, hogy túlságosan nagy, így kényelmetlen az érintőképernyővel Max-et terelgetni, s közben látványos bullet time akciókat kivitelezni. Ezenkívül kipróbáltuk a Tegra 3-ra kihegyezett Puddle-t, ami egy olyan ügyességi játék, ahol különböző fizikájú folyadékokat kell a giroszkóp segítségével eljuttatni A-ból B-be. Itt az egyes folyadékok fizikai jellemzői adják a játék nehézségét, így a későbbi szinteket akár sokadik próbálkozásra is csak nagy nehézségek árán tudjuk majd teljesíteni. Végezetül pedig kipróbáltuk a Tegra 3-mal sokat reklámozott Shadowgunt, ami játékmenetét tekintve egy Gears of War klón, s ami a mobilos látványon túl nem is nyújt semmi extrát. Valóban napjaink egyik legszebb mobiljátékával van dolgunk, az viszont meglepő volt, hogy a legkisebb lövöldözésnél is leesett a framerate, s tulajdonképpen játszhatatlanná vált a játék. A háttérben sose futott semmi, így mi inkább szoftveres problémára gyanakszunk.

 

Az ASUS Transformer Pad Infinity kétségkívül napjaink egyik legjobb Androidos tabletje. Ha szórakozásra, tehát filmnézésre és játékra szeretnéd használni, kiváló választás lehet, teljesítményének köszönhetően ugyanis jelenleg nincs vetélytársa a piacon, ha pedig munkára szeretnéd fogni a készüléket, akkor a nagy teljesítménynek és a gyönyörű képet adó kijelzőnek köszönhetően az se okoz neki gondot, így akár egyszerre több mindennel is foglalkozhatsz. Ezért azonban komolyan a zsebbe kell nyúlni, az Infinity Wi-Fi-s modellje ugyanis 195 ezer Ft-ba kerül, ha pedig dokkolót is szeretnél venni hozzá, akkor már 230 ezer Ft-ot kell leszurkolni érte.

 

Értékelés: 8/10

Translate »