Oldal kiválasztása

Microsoft Lumia 550 – Hardverteszt

Microsoft Lumia 550 – Hardverteszt
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Microsoftnál ilyen, amikor nem egy telefon adott típussorozatának zászlóshajói, hanem a belépőszintű példány indul a világ meghódítására.

Előzmények

Túltettük magunkat azon, hogy a Microsoft bekebelezte a Nokiát, és valahogy hozzászoktunk ahhoz is, hogy a Lumia név elé már a redmondi óriás nevét kell írnunk. A Windows 10 Mobile megjelenésével együtt pedig elérkezett a puding próbája, hiszen elérhetővé váltak az első olyan telefonok, amelyek során kiderülhetett, hogyan tudta átörökíteni a Microsoft a Nokia szaktudását, szakértelmét és a kiváló minőségű telefonok gyártása terén szerzett tapasztalatait. Nagy meglepetésünkre azonban nem a Lumia 950 és 950 XL keltettek igazán feltűnést, hanem a legkisebb tesó, a Lumia 550.

Ahol elbuknak a Góliátok, azaz a Microsoft Lumia 950 és 950 XL

Ennek elég alapvető okai vannak. A 950 és a 950 XL a Samsung-csúcstelefonok árkategóriájában jelent meg, de már első pillantásra egyértelmű, hogy nem nyújtanak az árcédulán szereplő összegnek megfelelő minőségi szintet, ehhez elég megnézni, milyen anyagokból készült a külső borításuk, vagy összevetni a képességeiket a versenytársaikéval. Első pillantásra is kitűnik, hogy egy Samsung-telefon sokkal okosabb választás (jobb anyaghasználat, jobb akkumulátor-üzemidő, jobb processzor – ezek már a műszaki adatokból látszanak), de legalábbis jóval pozitívabb egyenleg jön ki az ár/érték viszonylatában. Sok cikk mostanában pont emiatt azzal foglalkozik, hogy a porig alázza a két készüléket, ám a fikacunami mellett elsiklanak azon tény felett, hogy a Lumia 550 a maga kategóriájában sokkal érdekesebb jelenség, mint az új Windows 10-es „zászlóshajók”. Éppen ezért, mi az 550-essel foglalkozunk most behatóbban.

Színre lép Dávid, azaz a Microsoft Lumia 550

Szögezzük le, hogy az 550 már azzal is kivívta a figyelmünket, hogy gyakorlatilag az új, Windows 10-es operációs rendszer kiskereskedelmi áráért (cirka 40 ezer forintért) egy teljes értékű és a funkciók szinte mindegyikét (kivéve a Continuumot) elérhetővé tevő mobilos megoldást ígér. Több hónapig tartó tesztünk során kiderült, mindezt nemcsak ígéri, de a gyakorlatban meg is adja, mégpedig az elvárt módon. Nézzük hát a használat szempontjából fontos területekre lebontva, mit nyújt a felhasználóknak a Lumia 550!

Külső

Ha valaki elolvassa a műszaki adatokat, hamar rájöhet, hogy egy teljesen műanyag hátlapú telefonról beszélünk, és ez az érzet következetesen meg is marad a használat során. Ha ez valakit zavar, és ragaszkodik a fémes érzethez, annak nem ez a telefon való. Aki viszont tudja, hogy ettől még legalább olyan tartós a telefon, mint a drágább társai, sőt, a lepattintható és könnyen cserélhető hátlap kifejezetten nagy előny lehet egy-egy telefonleejtés esetén, az tisztában van azzal is, hogy ettől még semmilyen hátrány nem éri, ráadásul a készülék sem fogja finoman megrázni minden érintésnél, ha a telefon éppen a fali aljzathoz csatlakozik a töltése végett.

A mérete pont ideális, bár erről folyhatna vita, hiszen vannak, akiknek a tepsifonok jönnek be, így aki lassan már táblagép méretű készüléket keresne, annak persze nem lesz elegendő a kijelző mérete, de valószínűleg ezt tudják maguktól is, és nem egy 550-est keresnek maguknak. A vastagsága és a súlya éppen kicsit több annál, ami ideális lenne, ezért is különösen jó választásnak tűnik a műanyag hátlap, hiszen ezzel is lehetett spórolni pár grammot. A hátul kilógó kameralencse, valamint ennek műanyag fedőlapja elég szerencsétlen megoldás, ráadásul folyton tisztogatni kell az ujjlenyomatoktól, ha képet szeretnénk készíteni. Az, hogy a kamerának nincs külön gombja, szintén nem túl felhasználóbarát kialakításra utal, de ezen is felül lehet emelkedni, valamiért a Microsoft úgy döntött, erre nincs szükségünk. Az elérhető két szín közül egyébként én a fehéret ajánlom, mert nem látszanak rajta az ujjlenyomatok, nem úgy, mint a fekete esetében.

Bárhogyan is nézzük, külsőre nem túl vonzó az összkép, mert minden pontján lerí a telefonról, hogy belépőszintű eszközről van szó – csak azt ne felejtsük el, hogy pont egy kategóriával feljebb lévő eszközök belépőszintjéről, mint amit az ára alapján feltételeznénk. És ha ezt figyelembe vesszük, már sokkal árnyaltabb a kapott kép.

Windows 10 Mobile

Ha valami, akkor a Windows 10-es rendszer a Lumia 550 egyik „key selling pointja”, hiszen egy teljes értékű mobilos rendszer fut a telefonon, annak összes előnyével és hátrányával. Az előnyök közé sorolható, hogy a korábbi Windows Phone-oprendszerek stabilitását nyújtja egy sokkal szélesebb alkalmazáskínálat mellett, kompatibilis az összes Windows-szolgáltatással (Live, Xbox, Cortana, Naptár, Exchange stb.), ingyenes, ám a fizetősökkel versengő minőségű, részben a Nokiától átörökített navigációt tesz elérhetővé, van rajta egy mobilos Office-csomag, ráadásul a rendszerbe beépítették az évek során a Lumia-telefonoknál jól bevált funkciókat is (óra, gyorsnézet képernyő stb.). Amúgy pedig a hardvert és a szoftver maximálisan egymáshoz tervezték, akárcsak az Apple-eszközök esetében, viszont az árcédulán eggyel kevesebb nulla található.

A hátránya leginkább abban keresendő, hogy a Microsoft ugyanazt művelte a 10-es verzióval, mint a 7.0-s Windows Phone megjelenésekor: egy erősen bétaállapotban lévő rendszert zúdítottak a gyanútlan felhasználókra. A helyzet sajnos annak ellenére sem változott sokat, hogy már megjelent az első nagy frissítés, amely egyben elérhetővé tette a 10-es verziót számos 8.x-es korábbi mobileszközön. Egyetlen enyhítő körülmény, hogy a felhasználók szinte mindenről küldhetnek visszajelzést (akárcsak a bétatesztelők a bétaverziós szoftverek tesztelésekor), az meg majd idővel kiderül, ezeket mennyire veszik figyelembe a Microsoftnál a javítások és fejlesztések során.

A jó hír viszont az, hogy a legtöbb dolog rendesen működik az 550-en, nem indul újra a rendszer, nem fagynak ki az alkalmazások (vagy ha mégis, ott az alkalmazás fejlesztőjénél keresendő a hiba), a legújabb rendszerfrissítés óta pedig már az Áruház frissítései és a rendszerfrissítések fogadása is megfelelően működik.

Teljesítmény

A Lumia 550 nem árult zsákbamacskát a teljesítmény terén, hiszen egyrészt elfut rajta a Windows 10 Mobile, másrészről viszont a műszaki adatok között található memóriamennyiség és processzortípus magában hordozza a várható korlátokat, a rajta futó programok körülbelül ennek megfelelő teljesítményt nyújtanak. Folyamatos videolejátszást nyújt a Netflix, bőven van elég erő a telefonban a navigációhoz és a hangfelismeréshez, vagy a Skype-videohívásokhoz, folyamatos a Spotify-lejátszás, ráadásul kifejezetten jól működik a multitasking (és az iOS-szel ellentétben mindkét irányba pöccintve be lehet zárni a háttérben futó alkalmazásokat).

Viszont ha Bluetoothon keresztül hallgatunk Spotifyt, akkor a telefon zárolásakor, a zárolás kioldásakor, e-mailek vagy képekkel teli weboldalak betöltésekor kisebb röccenéseket tapasztalhatunk a lejátszás során, de amint megszűnt a lassító tényező, minden rendeltetésszerűen működik tovább. Talán azzal nem árulok el túl nagy titkot, hogy nem lehet rajta futtatni a legújabb, grafikaigényes játékokat, viszont a szokásos mobilos játékok minden gond nélkül futtathatók, és az alkalmazások közötti váltás is folyamatos.

Tárhely

A Lumia 550 nem rendelkezik túl nagy háttértárral (8 GB), viszont cserébe akár 256 GB-os microSD-vel is bővíthető. Mivel a Windows 10 Mobile beállításai között megadhatjuk, hová mentse a rendszer az alkalmazásokat, illetve hol tárolja a képeket, videókat és zenéket, valamint akár az alkalmazások szintjén ide-oda helyezhetjük ezeket, így semmilyen hátrány nem ér bennünket emiatt, hiszen mindenki az igényeihez és lehetőségeihez mérten választhatja ki egy memóriakártya formájában a szükséges tárhelymennyiséget. Vannak egyébként olyan funkciók, amelyek memóriakártya hiányában nem is aktiválhatók a tárhelykezelésnél, ezért mindenképpen javasolt egy ilyen kiegészítő beszerzése.

(A fentiekből talán látszik, hogy a Windows 10 egyik nagy előnye, hogy maximálisan testre szabható, a hátránya, hogy ezernyi menüpontot kell végigböngésznünk, mire mindent az igényeinknek megfelelően beállítunk.)

Kijelző és kamera

Ahogy már korábban is említettem, a tepsifon-kedvelők biztosan nem fogják a szívükbe zárni az 550-et, viszont azok, akik a kisebb, kézre álló, de böngészésre és sorozatnézésre jól használható eszközöket keresik, biztosan óriási piros ponttal jutalmazzák majd a tervezőket. A kijelző fényereje ráadásul bőven elegendő ahhoz, hogy akár ragyogó napsütésben is elolvashassuk a megjelenített tartalmat, az automatikus fényerő-szabályozásnak köszönhetően pedig feleslegesen nem fogja meríteni az akkumulátort olyankor, amikor sötétben használjuk telefonunkat. A betekintési szög se nem kiemelkedő, se nem rosszabb az átlagnál, ahogy a képminőség sem vetekszik az IPS-alapú kijelzőkkel, de nem is kell szégyenkeznie miatta.

A kamera esetében ugyanaz igaz, ami az autóiparban az extrák terén. A Lumia 550 körülbelül mostanra érte utol az olyan korábbi Nokia-telefonokat, mint amilyen az N95 volt. No, nem mintha Carl Zeiss optika került volna bele, de egy ilyen belépőszintű eszköz mostanra tud olyan képminőséget előállítani olcsó alkatrészek felhasználásával, mint amilyent jó pár évvel ezelőtt egy csúcskategóriás készülék tudott. A Lumia 550 esetében tehát nem kell attól tartanunk, hogy egy rendes fényképezőgép helyett fogjuk majd használni, de a mindennapos feladatokra tökéletesen ideális, ahogy a videobeszélgetésekhez is.

Akkumulátor-üzemidő

Az operációs rendszer kifejletlensége mellett a másik komoly negatívumot az akkumulátor jelenti. Szerencsére ennek a terén is van lehetőség a javulásra, hiszen az 550-es akkumulátora kivehető és cserélhető. Egyelőre azonban még nem jelentek meg nagyobb kapacitású példányok hozzá, de bízzunk benne, hogy ezt hamarosan orvosolja vagy a Microsoft, vagy valamelyik külső gyártó. Az alapértelmezett 2100 mAh-s akkut ugyanis 2 naponta garantáltan töltenünk kell majd, még akkor is, ha nem beszélünk naponta órákat a telefonon. Legalább duplázni kellene ezt a kapacitást az ideális állapot eléréséhez, és csak bízni tudunk abban, hogy a Microsoft meghallja az óhajunkat.

Összegzés

A Lumia 550 egy kiváló belépőszintű telefon, amely ráadásul a Windows 10 Mobile szinte minden képességét elérhetővé teszi a felhasználók számára, hihetetlenül alacsony költségek mellett. Ehhez mérten viszont nem is kell túl nagy elvárásokkal tekinteni rá, és akkor nem érhet bennünket csalódás. Teszi a dolgát rendesen, és mivel a Windows 10 feltehetőleg elég sok fejlesztésen át fog még esni a közeljövőben, biztosak lehetünk abban is, hogy habár most még bétatesztelőként veszünk részt a rendszer használatában, mindig a legújabb technológiák és funkciók birtokában leszünk, miközben a rendszerszoftver is egyre csak jobb lesz.

A két legnagyobb negatívumát (bétaverziós operációs rendszer és akkumulátor-üzemidő) remélhetőleg idővel kijavítják, de ezek ellenére is ajánlott vétel mindazoknak, akik egy elérhető árú okostelefonra vágynak, amely a legújabb technológiákat és szoftvereket is elérhetővé teszi, ám nélkülöz minden hardveres extrát (NFC, barométer, iránytű, giroszkóp).

Bár a telefonhoz még nem érhető el a szolgáltatófüggetlenítés, szinte ugyanannyiba kerül egy független, mint egy SIM-lockos példány, ezért legfeljebb részletfizetés vagy további akciók miatt lehet érdemes ilyen megkötést bevállalni.

Értékelés: 6/10

Translate »