Oldal kiválasztása

A Zátony – Filmkritika

A Zátony – Filmkritika
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Láttam már rossz filmet, láttam már unalmas filmet, de olyat, ami rossz és még unalmas is, eddig nem volt szerencsém megtekinteni. De akkor most következzen annak története, hogyan ne haljunk meg, ha cápatámadás ért minket.

Sosem voltam egy horrorrajongó, persze a régi klasszikusokat nagyjából mind láttam, de ezek az újak vagy nem hoznak lázba, vagy egyenesen undorodom tőlünk. De természetesen az amerikai álomgyár mindig meg tud minket lepni, mert miért is ne tudna? Összeraknak egy olyan filmet, aminek semmi értelme azon kívül, ha valaki kíváncsi egy közel másfél órás Blake Lively-monodrámára. Mondjuk ez részben csúsztatás, mert igazából nem teljesen erről van szó. Néha bejönnek újabb szereplők, és az elején kapunk némi magyarázatot arra, hogy miért is van Nancy ott, ahol éppen megtámadja egy cápa, de ez kevés. A film történetét és szövegkönyvét egy normál méretű szalvétára rá lehetne írni. Ez mondjuk leginkább annak köszönhető, hogy egy rakás sort újra felhasznál menet közben a film. Én tényleg egyre nehezebben tudom felfogni, hogy miért kellenek nekünk ilyen filmek, és miért nem csinálnak belőlük közvetlenül DVD-re száműzött változatot? Egyszerűen teljesen felesleges volt így az egész, hiszen megnézi pár ember, aki az előzetes alapján arra vár, hogy ez majd jó lesz, és utána kínjában fog sírni meglepően sokáig.

Történetünk szerint Nancy, akinek az anyja meghalt kiskorában, megelégeli édesapját és húgát, így elugrik egy kicsit szörfözni Mexikóba. Ahol talál egy bálnatetemet, amit természetesen meg kell vizsgálnia. Eközben talál ott egy cápát, aki megsebesíti, innentől kezdve pedig a film többi részében az életéért küzd. Persze a dagállyal is számolnia kell. Viszont ami legalább egy kicsit érdekes, nem a cápa az, aki vacsorázik egyet és túléli, mint az a horror- vagy thrillerfilmekben szokás. Nem, bár vacsorázik, nem egy alkalommal. Mert érkezik egy erősen részeg helyi lakos, aki megpróbálja Nancy összes értékét eltüntetni segítség helyett, így a szörfdeszkáját is. Ekkor megeszi a cápa. Majd jön két fiatal srác, akik csak úgy szörfözni akartak, és ekkor eszi meg őket a cápa. Így jut el Nancyhez a menekülés kulcsa, hiszen hogy-hogy nem, egy akciókamerát hordott sisakján az egyik úriember. Ekkor rögzít egy üzenetet, majd kidobja a partra. És még mielőtt megtalálnák, gyorsan megöli a cápát.

Összességében a film tényleg rossz lett. Én nehezen tudtam végignézni az egészet. Voltak ugyan benne ütős jelenetek a cápával. De miután a cápa meghal, illetve amikor nincs a képernyőn, akkor semmi értelme nincsen a filmnek. Egy rossz történet, amit legalább egy értékelhető színész ad elő. És horrorhoz képest még a vége is egészen jó. De ez sem menti meg attól, hogy a szokásos csapdába essen bele, amibe minden nyári horror bele szokott esni.

Értékelés: 3/10

Translate »