Oldal kiválasztása

Minyonok – Filmkritika

Minyonok – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Minyonok pontosan azt nyújtja, amit a néző várna tőle: egy habkönnyű nyári kikapcsolódási lehetőséget, amely tele van szerethető karakterekkel és mókás helyzetekkel. Nem újítja meg a zsánert, de tisztességgel teszi a dolgát: szórakoztat.

A Minyonok története az idők kezdetétől ered. A minyonok sárga egysejtű organizmusként kezdték, és fejlődtek a korokon át, és mindig a leggrúsabb gazdákat szolgálták. Mivel ezeket a gazdákat – a T-Rextől Napóleonig – folytonosan elveszítették, a minyonoknak most nincs kit szolgálniuk, és mély depresszióba zuhantak.
Ám egy Kevin nevű minyonnak van egy terve, és Stuarttal, a lázadó tinédzserrel és az imádnivaló kis Bobbal karöltve nekivágnak a világnak, hogy megkeressék azt az új gonosz főnököt, akit a fajtájuk követhet. A trió izgalmas utazásba kezd, amely végül elvezet a következő lehetséges gazdájukhoz, a Scarlet Túlölőhöz, a világ első női szupergonoszához. A jeges Antarktiszról a 60-as évek New Yorkjába utaznak, majd Londonban kötnek ki, ahol az eddigi legnagyobb kihívásukkal kell szembenézniük: meg kell menteniük a minyon fajt… a kipusztulástól.

Amióta a Grút levetítették a hazai mozik (2010), borítékolható volt, hogy szerethető sárga kis minyonjai megkapják a maguk spin-offját. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire ez a terv megvalósult, de megérte a várakozás, hiszen filmünk három főszereplője, Kevin, Stuart és Bob hozzák a formájukat, így könnyebb lesz kivárnunk, amíg a Gru harmadik része is elkészül (2017).

A történet ugyan nem túl eredeti, és még csak következetesnek sem nevezhető, ráadásul tudjuk a végét (hiszen egy előzményfilmről van szó), ám a kilencven perc alatt egyszer sem fogunk unatkozni. Erre a garanciát a hihetetlenül jól kitalált, kellően gyermeteg lelkületű minyonjaink szolgáltatják, akik bár csak néhányszor nevettetnek meg minket úgy igazán a másfél óra alatt, mindvégig annyira kilógnak a környezetükből a viselkedésükkel, megjelenésükkel és esetlenségükkel, hogy az már önmagában is elbűvölő.

A cselekmény során ugyan többször botlunk majd ismétlődésekbe, és szinte minden mozzanat előre kitalálható (sőt, a kismalacos történeti betéttel erre a forgatókönyvíró rá is játszik picit, még ha a történet vége másképp is alakul, mint Scarlet elmesélésében), szorosan követik egymást a helyszínek, a váltások és a mókás vagy éppen kínos beszólások, és így mindig megmarad a történetmesélés dinamikája, a nyitójelenettől kezdve a záró képsorokig.

A Minyonok egyértelműen a három főszereplő karakterre épít, illetve az alternatív New York és London kissé abszurd világára, ahol bármi megtörténhet (akár még egy Gonoszbörzét is megrendezhetnek). Bár nem hoz semmi újdonságot a műfajba, és bármennyire is szerethetők a karakterei, nem hagy maradandó nyomot a nézőben a megtekintését követően, ettől még tökéletesen teljesíti a küldetését, és egyszer nézhető alkotásként kikapcsolja és szórakoztatja azt, aki jegyet vált a filmre. Animációs filmhez képest talán szokatlan, de a 3D-s effektek sokat nem tesznek hozzá az élményhez, így senki sem veszít azzal, ha a 2D-s verziót nézi meg, ám maga a vizuális világ teljesen rendben van, és tökéletesen illeszkedik a történethez és a film hangulatához is. (A ruhaköltemények miatt pedig külön piros pontot érdemel a kreatív tartalom felelőse.) A zene pedig hihetetlenül jól el lett találva.

Mivel a sajtóvetítésen a magyar szinkronos verziót láthattunk, így nem tudom megítélni, Sandra Bullock mennyire végzett jó munkát Scarlet megszemélyesítése során, de az biztos, hogy (mint általában az animációs és gyerekfilmek esetén) a magyar szinkronszínészek igazán kitettek magukért, különösen Szávai Viktória, a szupergonosznő magyar hangja.

Road és a The Beatles) és egyes poénok természete miatt nehéz eldönteni, hogy a film inkább a felnőtteknek készült vagy a gyerekeknek (valószínűleg a cél az volt, hogy mindkét célközönség jól szórakozzon), ám a vetítésen tapasztaltak alapján mondhatom, hogy minden korosztály megtalálhatja a számítását. A Minyonok kilencven percen keresztül kikapcsol és szórakoztat, és szerintem ennél nem is kell többet várni egy nyári spin-off idényfilmnél.

Értékelés: 6,5/10

Translate »