Oldal kiválasztása

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, 1. évad – Filmkritika

80% XP
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Douglas Adams tollából kipattant Dirk Gently-történeteket talán senkinek sem kell bemutatni, de ha mégis, akkor annak első útja a könyvesboltba kell, hogy vezessen, hiszen alapműveket kell pótolnia. A BBC America és a Netflix összefogásának eredményeként most sorozat formájában is megtapasztalhatjuk Dirk furcsa midennapjait, Elijah Wood és Samuel Barnett ékes tolmácsolásában.

Nos, hol is kezdjem? Todd Brotzman élete elég unalmas. Zenész volt, de feloszlott a bandája (nem kis részben miatta), most pedig londinerként dolgozik egy hotelban, és folyton anyagi problémái vannak. Ja, és van egy lánytesója, akinek súlyos és költséges (amúgy kitalált) pszichés betegsége van: Pararibulitisben szenved. (Különböző váratlan pillanatokban extrém erős fájdalommal járó képzetei támadnak, például hogy lángra lobbant a keze, vagy jéggé dermedt a lába. A sorozat egy pontján azt képzeli, hogy víz alatt van, és fuldoklik, és ha nem sietne Todd a segítségére, meg is fulladna.)

Todd napja átlagosan szarul indul (lakásának vehemens tulaja, akinek Todd nem fizette ki a bérleti díjat, rommá zúzza autóját, elkésik a munkahelyéről, ráadásul a hotelszobák kinyitásához használatos mesterkulcsot is elveszítette), ám a helyzet csak fokozódik, amikor a penthouse-szoba ellenőrzésekor különösen brutális gyilkosság nyomaira (és egy véres lottószelvényre) bukkan. Főleg, hogy előtte pár perccel saját magát látja az egyik folyosón egy fura szőrmekabátban, amint valakivel éppen beszélget.

Az ezt követő rendőrségi kihallgatás már csak hab a tortán (ahol természetesen a gyanú egyből ráterelődik, hiszen ő fedezte fel a szobát, amelyet az ő általa elveszített mesterkulccsal nyitottak ki), de az egészet igazán az koronázza meg, amikor feljebbvalója közli vele, hogy mivel érintett a gyilkossági nyomozásban, ezért akkor holnap már ne is fáradjon azzal, hogy (szokásához hűen késve) bejön dolgozni. Egy ilyen nap után toppan be hozzá lakása ablakán keresztül Dirk Gently, aki egyből tudomására hozza, hogy ő bizony egy holisztikus nyomozó, és akarva-akaratlanul, de Todd lesz az ő szárnysegédje, majd az elkövetkező 7 epizódban fenekestül felforgatja mindkettejük életét.

A sztoriról bővebben nem mesélnék, mert nem szeretnék spoilerezni, aki pedig olvasta a könyveket, az amúgy is tisztában van az alapszituval. Elég annyit tudnotok, hogy egy igazán nívós, részletesen kidolgozott sorozatról van szó, amely mesterien eleveníti meg előttünk Douglas Adams humoros, morbid és abszurd világát. Samuel Barnett, Elijah Wood, Hannah Marks és Jade Eshete színészi munkája pedig gondoskodik arról, hogy a könyvekben megjelenő figurák az életben is minél különlegesebbek és szórakoztatóak legyenek.

Ahogy a könyvek is letehetetlenek, úgy a sorozatra is igaz, hogy abbahagyhatatlan, úgyhogy érdemes felkészülni rá, hogy az első epizód után nem lesz megállás az óriási cliffhangerrel végződő nyolcadikig, csak bírjátok a tempót! A jó hír pedig az, hogy már készül a második évad, amely 10 részből fog állni, és az ígéretek szerint még az idén be is mutatják…

Értékelés

80%

Összefoglaló Egy igazán nívós, részletesen kidolgozott sorozatról van szó, amely mesterien eleveníti meg előttünk Douglas Adams humoros, morbid és abszurd világát. Ahogy a könyvek is letehetetlenek, úgy a sorozatra is igaz, hogy abbahagyhatatlan.

Dirk Gently's Holistic Detective Agency, 1. évad
80%
Translate »