Oldal kiválasztása

Szörny Egyetem – Filmkritika

Szörny Egyetem – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mike Wazowski és James P. Sullivan nem mindig voltak barátok, a Szörny Egyetem azonban bemutatja, a korábbi két ellenlábas egyetemi hallgató, hogyan és milyen utat bejárva lett végül a Szörny RT. két legjobb alkalmazottja.

A Pixar két évnyi félresikerült próbálkozás után végre visszatért régi önmagához, igaz, a tizenkét évvel ezelőtti Szörny RT. előzményeit bemutató Szörny Egyetem se nevezhető maradéktalanul tökéletes alkotásnak. Mégis, az elmúlt két év botladozásai után Mike és Sullivan egyetemi megismerkedése és barátságuknak kibontakozása messze szórakoztatóbbra sikerült, mint a Verdák második része, vagy a túlságosan Disney-s Merida, a bátor. S, bár az előzményeket bemutató Szörny Egyetemben ezúttal háttérbe szorul az igazi Pixar-féle mondandó, cserébe viszont mindenki számára érthető, s valóban szórakoztató poénokat kapunk.

Persze ezek többsége a jól ismert főiskolai motívumokra épülnek, azokra, amelyek kiválóan leírják az amerikai egyetemi életet. Ennek ellenére a Pixar képes volt új oldaláról megközelíteni a kliséket, s képesek voltak némi frissességet is beleszőni, így Mike álmának beteljesülése, az összes velejáró akadállyal együtt kiszámítható, de mindvégig lendületes – no, meg vicces. Eközben pedig van időnk alaposan megismerni a főbb karaktereket, Miket-ot, Sulley-t, a későbbi fő vetélytársat, Randall Boggs-ot, vagy éppen a cselekmény fő gerincét adó bajnokságban szereplő csapattagjainkat. Eközben pedig kiderül, milyen körülmények hozzák össze a későbbi két jó barátot, de az is kiderül, az életben való érvényesüléshez akkor se kell lemondani álmainkról, ha éppen úgy látjuk, semmi esély arra, hogy beteljesíthessük vágyainkat.

A Szörny Egyetem kellemes meglepetés, legalábbis annak tükrében, hogy a Pixar az elmúlt két esztendő során mennyire felejthető, középszerű meséket tett le az asztalra. Ezúttal is érezhető, hogy inkább a fiatalabb korosztályt igyekeznek megszólítani, de a humor végig kortalan tud maradni, így az is jól tud rajta szórakozni, aki esetleg csak el akarja kísérni a csemetéjét.

Értékelés: 8/10

Translate »