Oldal kiválasztása

Vadon – Filmkritika

Vadon – Filmkritika
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Lassan pusztán azért a tényért kellene díjat adni, hogy valaki eredeti forgatókönyvből dolgozik. Az idei mozis kínálatban is szinte csak olyan filmeket találunk, amik igaz történet és/vagy könyv alapján készültek. A Vadon sem kivétel ez alól.

A sztori tehát Cheryl Strayed önéletrajzi ihletésű regényéből építkezik. Már az alapul szolgáló könyv is nagyon sikeres volt, főleg azután, hogy Oprah is beválogatta könyvklubjának ajánlatába. Reese Witherspoonnak maga a szerző küldött egy kötetet azzal, hogy ő az egyetlen, aki szerinte hitelesen el tudná játszani a szerepet.

A színésznő egyetérthetett, mert cége megszerezte a megfilmesítési jogokat, így ő lett az egyik producer is. A főszerep kedvéért pedig visszalépett a Nagy szemek festőnőjének megformálásától, miután pedig kiesett a Holtodiglan stábjából, már neki is kezdhettek a forgatásnak.

Cherylt és öccsét édesanyjuk neveli erőszakos és részeges apjuk lelépése után. Az asszony negyvenhat évesen rákos lesz, és a betegség egyetlen hónap alatt legyőzi. Az anyja halálát feldolgozni képtelen Cheryl módszeres önpusztításba fog. Herionfüggősége és szexuális kicsapongásai miatt elveszíti a férjét, és teherbe esik egy ismeretlentől. Ez rádöbbenti, mennyire távol áll attól az embertől, akinek édesanyja szeretné látni, ha élne, és úgy dönt kiszáll – szó szerint – mindenből.

Felvásárolja egy túrafelszerelés-bolt teljes kínálatát, és nekivág a Pacific Crest Trailnek – röviden PCT-nek –, ami Amerika nyugati partján, a mexikói határtól a kanadai határig tartó, 4286 km (2663 mérföld) hosszú, a hegyeken át vezető túraútvonal. A huszonhat éves lány minden túrázási gyakorlat nélkül vág neki a kalandnak. 1100 mérföldet (1800 km-t) akar megtenni a Mojave-sivatagtól Washington állam határáig. A cél egyfajta megtisztulás, hogy kisétálja magából anyja emlékét és a fájdalmat.

A felkészületlenségnek hála egy rakás felesleges dolgot cipel magával a többi túrázó által csak Szörnyetegnek becézett hátizsákjában, amit elsőre meg sem tud emelni. Viszont nem a megfelelő olajat vásárolja a kis kempingtűzhelyéhez, így az első hetekben hideg koszton él. A sátor felállításával is megszenved. A rendező ennél a jelenetnél Reese eredeti reakcióit vette fel, akinek nem mutatták meg a használati utasítást, hanem csak odaadták a sátrat, hogy szerelje össze, ahogy tudja.

A barangolást az érintetlen tájakon a semmiből előtörő emlékek szakítják meg. Ezekből rakhatjuk össze hősnőnk előtörténetét. Gyerekkorát, édesanyja halálát, majd ennek kapcsán saját és a házassága összeomlását. A feltörő képekről néha nem lehet eldönteni, hogy hallucinációk vagy emlékfoszlányok. A valóság és a képzelet összemosódik.

A könyv, a film és utóbbi kapcsán Witherspoon is jó kritikákat kapott. Számomra néhol vontatott volt a történet, a fordulatok egy része előre sejthető volt. Valószínűleg nem voltam ráhangolva erre a meditatív állapotra és befelé fordulásra. De még így is érezhető az üzenet a küzdésről, újrakezdésről, arról, hogy bármiből fel lehet állni, és hogy egy nő is megtehet olyasmit, amibe sok férfi is belebukik. (Az út során mindössze egyetlen másik női túrázóval találkozik. A férfiak közül viszont van, aki hamarabb feladja, mint ő.)

Reese játéka valóban erőteljes, és gyakorlatilag egyedül viszi a hátán a filmet, hisz ez az alapkoncepció lényege. Ennek ellenére nem tudok nem derülni azon, ahogy mindenütt kihangsúlyozzák, hogy a színésznő az összes jelenetben maga sétál. Mármint nem vettek igénybe kaszkadőrt vagy dublőrt ahhoz, hogy felvegyék a jeleneteit. Nem kisebbítve az érdemeit, de azért ez nem mérhető a valódi Cheryl erőfeszítéseihez, aki nem szállodában töltötte az éjszakákat, és nem tartott vele egy stáb és a catering.

Összességében egy elgondolkoztató film gyönyörű amerikai tájakkal. 

A film holnaptól feliratos verzióban látható a következő mozikban: BUDAPESTEN: Cinema City Allee, Cinema City Aréna, Cinema City Westend, Palace Mamut, EuroCenter, Lurdy, Művész, Sugár Mozi, Toldi. VIDÉKEN: Agria Eger, Békéscsaba, Pécs Apolló, Szeged Belvárosi, Szombathely Savaria, Szolnok Tisza, Zalaegerszeg Art mozi.

Értékelés: 7/10

Hozzászólások

Translate »