Oldal kiválasztása

Liza, a rókatündér – Filmkritika

Liza, a rókatündér – Filmkritika
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Magyar romantikus vígjáték. Ami egyben látványos, szórakoztató, és teljesen egyedi történettel is rendelkezik. Ujj Mészáros Károly nevét hamar az emlékezetébe vési a magyar filmszakma és a nézőközönség is.

Liza (Balsai Móni), a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő. Ezért a fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének (David Sakurai) segítségével Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér. A nagyszámú áldozat és a késsel mesterien bánó Liza felkelti a rendőrség érdeklődését, és a különc helyszínelő, Zoltán Zászlós (Bede-Fazekas Szabolcs), aki mellesleg a finn western zene rajongója, nyomozni kezd. Eközben a kétségbeesett és szerelemre vágyó Liza, a maga szerény, de következetes módján megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit…

Ujj Mészáros Károly egy teljesen egyedi hangulatvilágú, alternatív Budapesten (a filmbeli Csudapesten) játszódó abszurd vígjátékot alkotott, amely a 70-es évek settingjébe helyezve meséli el Liza, a kissé naiv és szerencsétlen ápolónő kalandos történetét. Amiben igazán újat nyújt a film, az a látványvilág (iszonyatosan sok munkát fektettek a speciális effektusok és az alternatív Budapest vászonra varázsolásába, és ennek meg is lett az eredménye), valamint az eredetinek ható, kissé abszurd, a japán mondavilág egy apró szegletét magába olvasztó történet. A rendezőnek más dolga nem volt, mint hogy a jól kidolgozott karakterekhez megkeresse a megfelelő színészeket (jelentem, sikerült!), és máris garantált, hogy a moziba jegyet váltó közönséget megbabonázza a film bája, és másfél óra hosszan teljesen megfeledkezik a külvilágról.

Bár a filmnek vannak olyan momentumai, amikor kicsit belassul az amúgy folyamatosan szinten tartott tempó, az érdekes és izgalmas karaktereknek, valamint a történet szövésének köszönhetően egy másodpercig sem lankad a figyelem, amit tökéletesen egészítenek ki a filmben hallható fülbemászó dallamok, valamint az éppen kellő mértékben meséssé varázsolt budapesti látvány. Le a kalappal a készítők előtt: 2015-ben valahogy így kellene kinéznie egy jól összerakott, alaposan kidolgozot közönségfilmnek.

Értékelés: 7/10

Hozzászólások

Translate »