Oldal kiválasztása

LittleBigPlanet: Marvel Super Hero Edition – Játékteszt

LittleBigPlanet: Marvel Super Hero Edition – Játékteszt
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Sony formabontó és közösségi funkciókra erősen építő, exkluzív platformerét nem sokkal megjelenése után a PS Vita is „megkapta”. A harmadik, nagykonzolos rész megjelenésére Marvel-szuperhősökkel frissítették fel.

A 2012-ben kiadott LBP PS Vita játék mellé DLC-ben is letölthető a Marvel-kiegészítőket tartalmazó csomag, de Vita kártyán az alapjátékkal együtt is beszerezhető. Maga a játék igen ismerős lehet azok számára, akik PS3-on a Little Big Planet 2-ben kalandoztak Sackboy-jal. A pályák persze átestek egy erős változtatáson, de ezzel együtt a megszokott élményt kapjuk. Kezdésnek a saját Podunkban állunk, amit úgy is fel lehet fogni, mint a főmenü vagy a saját kis „lakásunk”. Változtattak egy kicsit a kezelésen, így már nem használhatjuk a DualShock 3-ra hajazó kezelőszerveket, csak és kizárólag az érintőképernyő segítségével mozoghatunk a menüben. Természetesen most is vannak fejezetek, amikben egyenként legalább 6, legfeljebb 15 megoldandó pálya kapott helyet. Az első fejezet többnyire az irányítás megismeréséről szól, mert ugye a plusz érintőképernyő miatt teljesen más lett egy-egy puzzle megoldása, mint azt megszokhattuk már. 

Grafikailag mindenféleképpen meg lehetünk elégedve a játékkal. Kinézetre kevés dolog különbözteti meg a PS3-as részektől, és alig tér el a vadonatúj résztől, ami nemrég megjelent PS4-re. Persze, mint a legtöbb ilyen játék, az LBP esetében sem annyira a grafika az elsődleges. Jobban fogunk koncentrálni a pályákon található kihívásokra és azok megoldására. Kapott egy pár átalakítást a hősünkre feltehető ruhák és kiegészítők tárháza is. Mivel a címben szerepel az, hogy „Marvel Super Hero Edition”, ezért helyből megkapjuk a teljes Avangers-ruhatárat jelmez formájában, valamint a csodálatos Pókember ruhát is. Ezzel együtt persze a menet közben szerzett anyagokból és ruhákból is készíthetünk magunknak szerelést az út további részére. 

A feladványok megoldása különbözik az eddigiektől, mert érkeztek új kék és zöld elemek, amelyek platformokként szolgálnak majd a továbbiakban, ezzel egyszerre nehezítve és könnyítve is a továbbjutásunkat. És bár ez nem újdonság, de helyet kaptak a játékban kétrésztvevős feladványok is, amelyeket már nem tudunk helyileg megoldani, mert a kis kézi konzol nem képes még egy kontrollert használni, valamint a kijelző sem elég nagy ahhoz, hogy ketten játsszanak rajta. Az első fejezetben olyan pályák is elérhetők, amelyeket minél gyorsabban kell teljesítenünk, még az idő lejárta előtt. Bizonyos esetekben képesek vagyunk a menübe való kilépés nélkül is pályák között ugrálni, ezeket tükörszintnek hívja az elején a velünk járó tutorialként szolgáló segítőnk. Függetlenül attól, hogy aki ezt a játékot a kezébe veszi, vélhetőleg nem először találkozik Sackboy és barátai világával, nem raktak bele a fejlesztők olyan lehetőséget, hogy csak az újdonságokkal ismerkedhessünk meg.

:galeria:

Új pályákat nem hoznak magukkal a „szuperek”, de azt a Sony is úgy gondolta, hogy néhány új jelmez kevés lesz az üdvösséghez, így beépítettek három arcade mini játékot, amelyek teljesen a Marvel univerzum köré épülnek. Az első, egy űrhajóval való idegenöldöklős jelleget képvisel, amit én leginkább a PS4 Resogun című játékával tudok összehasonlítani. A következő egy doboztologatós, szobából kijutós, ami különböző akadályokat gördít elénk, amelyeket a különböző szuperhősök speciális képességeinek segítségével tudunk abszolválni. A harmadik pedig egy Jatpack Joyride-másolat, amiben szintén a különböző szuperhősök segítségével kell továbbjutnunk. Ezek komolyan megnövelik az amúgy is kb. 6-7 óra játékidőt, amit még tovább növelhetünk azzal, hogy minden pályán végig tudunk menni pontosan háromszor, így az összes ajándékot össze tudjuk gyűjteni. Ezek speciális borítások lehetnek a figuránkhoz vagy esetleg több fejfedő, póló, egyéb ruha és kiegészítő. Minden szinten bronztól aranyig terjedő ajándékszintek vannak. Míg bronz szinten még csak éppen egy-egy kalapot kapunk, arany teljesítés esetén akár egy-egy teljes jelmez is becsúszhat. 

Ha éppen vonz minket ez a műfaj, akkor nem fogunk kivetnivalót találni a legújabb Little Big Planet-adaptációban. Persze a hosszú és néha indokolatlan töltések zavaróak lehetnek, de ettől függetlenül simán végig lehet játszani akár többször is. Az én személyes preferenciám miatt a Marvel-hősök szerepeltetése még dob egy hatalmasat a dolgon. Az újítások száma persze nem túl sok, de egy hordozható adaptációnál nem is ez a cél. 

Értékelés: 7/10

Hozzászólások

Translate »