Oldal kiválasztása

The Incredible Adventures of Van Helsing II – Játékteszt

The Incredible Adventures of Van Helsing II – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A magányos vadász visszatér újra Borgovia földjére, hogy felvegye a harcot a területet fenyegető ellenséges erőkkel, és újra belopja magát a szívünkbe.

A magyar illetőségű Neocore Games elkészítette a nagy sikerű The Incredible Adventures of Van Helsing második részét, amelyen nyilvánvalóan látszik, hogy nem csupán pár pályát szerettek volna hozzádobni az alapjátékhoz, hanem egy minden szempontból bővebb és jobb játékot létrehozni.

Ez több dologban is megnyilvánul, de számomra a legnagyobb változást főhősünk szellemkísérőjének, Katarinának a fejlődése hozta. Olyan nagy mértékben hozzájárul a játék menetéhez, hogy szinte egy kooperatív társként tekinthetünk rá. Katarina saját képességekkel rendelkezik, amit többféle variációban építhetünk ki, saját játékstílusunknak megfelelően. Lehet például nagy sebzéssel rendelkező távolsági vagy közelharci egység, de használhatjuk akár támogatóként is, aki elnyeli az általunk elszenvedett sebzés egy részét, és folyamatosan gyógyít minket. Személyisége is sokat fejlődött, és főhősünkkel való éles, csipkelődő beszélgetései színesebbé, emberközelibbé teszik számunkra a két karaktert.

Ha már a társakról van szó, nem szabad kifelejteni a másik új segítőket: a rejtekünkben található kimérát. Ezt a bestiát kedvünkre elnevezhetjük, etethetjük és vadászni küldhetjük, hogy tapasztalatot és némi zsákmányt szerezzen. Az ő képességeit is fejleszthetjük játékstílusunk szerint, és ha jól bánunk vele, az további bónuszokkal látja el „házi kedvencünket”.

Fejlődésen esett át a környezet is, ami dinamikus elemekben és időjárásban nyilvánul meg. A játék világát a varázslat és a technika furcsa keverékével lehetne jellemezni. Akik ezzel a stílussal még nem nagyon ismerkedtek meg, azok számára kicsit furcsa lehet a sok fogaskerék és masina, de összességében lenyűgöző látványt nyújt a játékosok számára. A városok, a szörnyek és a fegyverek mind a steampunk világát idézik és keverik sötét, mágikus elemekkel.

Az RPG-k kedvelői számára kellemes meglepetés lehet a sztori alatt feltűnő számos „feleletválasztós pillanat”, amikor megválaszthatjuk történetünk előrehaladásának módját. Csak hogy egy példát említsek: a játék elején Borgova városa ostrom alatt áll, és választanunk kell, hogy előrenyomulva henteljük le a támadó seregeket vagy a háttérben maradva irányítunk. A történet során egy polgárháborús helyzet alakul ki a gonosz erői és az ellenük fellázadó szövetségeseink között. Érdekes betekintést nyújtanak a helyzetbe a betöltőképernyőkön lévő plakátok, amik mindig párban vannak, és mindkét oldal percepcióját mutatják az éppen aktuális helyzetről.

A rejtett utalások és easter eggek most sem maradhattak ki a játékból, és meg kell mondjam, rengeteg van belőlük. Furcsa módon nem töri meg a játékmenetet egy-egy ilyen mókás pillanat, épp ellenkezőleg, színesebbé teszi azt. Vicces hallgatni, ahogy karaktereink elbeszélgetnek a furcsa jelenségek láttán, vagy épp próbálják meggyőzni egymást, hogy egy szellemváros közepén elhelyezett gong megszólaltatása nem épp a legokosabb dolgok közé tartozik.

A játék nehézségére sem lehet panasz, amit akár játék közben is nyugodtan váltogathatunk, ha túl könnyűnek vagy túl erősnek találjuk ellenfeleink legyőzését. Természetesen, mint a műfaj többi hasonló játékában, itt is van lehetőségünk hardcore karakter létrehozására, ami annyit tesz, hogy ha meghal karakterünk, végleg véget ér számára a játék. Ez növelheti a játék újrajátszhatóságát, amire némiképp szüksége is lehet, mert körülbelül 10 óra alatt teljesíthető az alaptörténet, ami azért jócskán megtoldható a mellékküldetések teljesítésével és a rejtett dolgok felkutatásával. A végigjátszásra lehetőségünk van kooperatív módban is, ami szintén növeli a kisajtolható időtartamot. Amennyiben legalább egy karakterünk elérte az 57-es szintet, lehetőségünk van Scenario módot indítani, ahol véletlenszerűen generált területeken járhatunk, és egyedi küldetéseket teljesíthetünk.

:galeria:

A magával ragadó történet hirtelen lezárása bennem azt az érzést keltette, hogy folytatás vagy DLC várható, de tekintve a játék alacsony árát, ez nem túlzottan nagy gond.

Összegezve az eddig elmondottakat: a készítők ismét nem fogtak mellé a játék készítésekor, és nagyon igényes munkát hoztak létre. A Diablo-sorozat szerelmesei kellemes időtöltésre lelhetnek benne, de a friss játékosok is könnyen elsajátíthatják a játék fortélyait. Ajánlom mindenkinek, aki könnyed szórakozásra vágyik.

Értékelés: 8,5/10

A játékhoz azóta egy DLC is megjelent, amely az Ink Hunt névre hallgat, és szintén a Steam kínálatában lehet beszerezni.

Ebben Van Helsingnek egy újabb problémával kell szembenéznie, aminek során négy teljesen új térképen folytatódik az eredeti történeti szál. A DLC történetének megismeréséhez egy Veterán karakterrel előbb teljesíteni kell a Van Helsing II fő kampányát.

Translate »