Oldal kiválasztása

Harry Potter és a Halál Ereklyéi – 2. rész – Filmkritika

Harry Potter és a Halál Ereklyéi – 2. rész – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Péntektől vetítik a hazai mozik a Harry Potter és a Halál Ereklyéinek második felvonását, mellyel Harry Potter és Voldemort végső csatájával végleg bezárul a kör.

Az ifjú varázslótanonc esetlen kezdeti kalandjai az évek során szépen lassan váltak kifejezetten felnőtteknek szóló horrorisztikus, drámai mesévé, s ahogy a hét részes regényfolyam főhőse és barátai, úgy a filmben szereplő gyerekszínészek is hasonló ívet bejárva teljesedtek ki. Idejük volt bőven, hiszen közel tíz éven át követhettük figyelemmel Harry Potter, Hermione és Ron "Tudjuk ki elleni" harcát, ami a két részre szabdalt Halál ereklyéi zárórésszel a végéhez ért, s bár a végkifejletet minden rajongó ismeri, azt azért el kell ismerni, hogy a Warner valóban jól döntött, amikor két részre szedte a regényfolyam záróakkordját, mert a Harry Potter és a Halál ereklyéi – 2. rész dinamizmusával egyértelműen a legjobb Harry Potter filmek közé sorolandó.

 

Az utolsó rész játékideje elmarad az eddigi epizódok hosszától, de ez érthető is, az időközben kiváló iparossá vált David Yates-nek ugyanis nem kellett apróságokkal, új karakterek bemutatásával, újabb cselekményszál felgöngyölítésével foglalkoznia, így a teljes két órát arra szánhatta, amiről a lezáró résznek szólnia kell.: Egy grandiózus összecsapásról, mely frappáns módon pont ott ér véget, ahol tíz évvel ezelőtt minden elkezdődött, a Roxfortban. Yates arra is kényesen ügyelt, hogy a film felénél kezdődő Roxfort-i csata ne vonja el teljesen a figyelmet a szereplőkről, így ténylegesen szemtanúi lehetünk, miként válik az esetlen, mindig szerencsés Harry Potterből egy belevaló, tökös varázslófiú, aki félelmet nem ismerve veszi fel a kesztyűt örök nemezisével, Voldemorttal, s hogy Dumbledore közel sem olyan jófej, mint ahogy azt sokáig hittük.

 

A Harry Potter és a Halál ereklyéi – 2. rész azonban így is hagy némi hiányérzetet az emberben, az igazán nagy epikus összecsapás ugyanis elmarad. A látottak persze szemkápráztatóak, de a Roxfort-i ostromból, és a végső, évek óta várt utolsó nagy párbajból kicsit többet is kihozhattak volna. Mindezek ellenére az utolsó rész egy az első perctől lendületes, élvezetes, izgalmas mozi, ami annak ellenére képes székbe szögezni, és feszültséget teremteni, hogy a regény jóvoltából a végkimenetelt már mindenki ismerte.

 

Értékelés: 8/10

Translate »