Oldal kiválasztása

Kszi, Simon – Filmkritika

Kszi, Simon – Filmkritika78% XP78% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Vannak az életben olyan dolgok, melyekkel szemben védtelenek vagyunk. A szerelem pont ilyen. Pláne az első. Játszi könnyedséggel veszi birtokba szívünket, és csavarja el az eszünket. Ám, mi van akkor, ha nem teljesen a szokványos úton kopogtat nálunk? Képzeljük csak el, hogy nem ismerjük az illetőt, és egyelőre nem is találkozhatunk vele, mert ugyanúgy titkolózik a világ előtt, mint mi. Így hát marad a klasszikus levélváltás. Az ártatlan beszélgetések valami egészen új dolgot indítanak el bennünk, megismerjük a másik személyiségét, a stílusát, a humorát, az intellektusát, s azt érezzük, hogy észrevétlenül a lelkünkbe férkőzött, és meg sem állt egészen a szívünkig. Beleszerettünk.

A film 17 éves főszereplője Simon pontosan ezen megy keresztül. Lelkében és szívében dúló érzéseiről sem barátainak, sem mintaszerű családjának nem mer színt vallani. Mikor már azt érzi, hogy összeszedte minden bátorságát, és végre ki mer állni azok elé, akiket szeret, hogy felfedje titkát – mely több éve súlyként nehezedik rá -, elkövet egy végzetes hibát. Bejelentkezve hagyja az iskolai számítógépen az e-mail-fiókját…

Nem véletlen a 12-es korhatáros besorolás. Semmi olyasmit nem fogunk látni a filmben, ami miatt kellemetlenül éreznénk magunkat, noha elég kényes témát boncolgat a film, hiszen egy kamasz fiú szexuális orientációjának ébredését kísérhetjük nyomon. Az olykor drámai hangvételt kiválóan ellensúlyozza a humor és a zene a filmben. Itt megemlíteném a színjátszó szakkör vezetőjét, ugyanis a tanárnő aprócska jeleneteivel, zseniális humorával magasan viszi a prímet a filmben, így azonnali kedvencünkké fog avanzsálni. A főhős kivetülő gondolatai a titkos levelezőtárs kilétét illetően – aki egyébként a Blue becenevet kapja – több szereplővel vannak leforgatva és megjelenítve, ami okos húzás az alkotók részéről, hiszen az utolsó pillanatokig mi sem tudjuk, hogy ki a titkos imádott – és remélhetőleg imádó – személy.

A film a nagy sikerű Simon és a Homo sapiens-lobbi című regény alapján készült, melyet Becky Albertalli jegyez. A rendező az a Greg Berlanti, akinek részben a Flash – A Villám, vagy A zöld íjász című sorozatok forgatókönyveit is köszönhetjük. A címszereplőt a 23 éves Nick Robinson alakítja, akit láthattunk már a Jurassic Word, Az 5. hullám, vagy legutóbb a Minden, minden című filmben. A mintaszülők szerepét Jennifer Garner és Josh Duhamel kapták. Simon legjobb barátnőjét Katherine Langford játssza, akit a Tizenhárom okom volt című sorozatban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelöltek. Amerikában már megvolt a premier, a hazai mozikban június 21-től lesz látható.

Értékelés

78%

Összefoglaló Számtalan film foglalkozik a coming out-tal, túlnyomórészt drámaian letargikus hangulattal átitatva azt. Ezzel szemben ez a film már-már sziruposan, de mindenképp szerethetően és kedvesen teszi ezt, egy képzeletbeli zászlót lobogtatva az őszinteség, az elfogadás, a család és a barátság fontosságát szivárvány színekben hirdetve. Végtére is, a szerelem, az szerelem, a boldogság pedig mindenkinek jár, legyen az illető polgármester, tanár, orvos, katona, műkorcsolyázó, képviselő, vagy egy bátortalan kamasz.

78%
Translate »