Oldal kiválasztása

Szellemlovas – Filmkritika

Szellemlovas – Filmkritika
17 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Hihetetlen, de március elseje óta több, mint 23 ezren látták itthon a legújabb Marvel-adaptációt, a Szellemlovast. Szerkesztőségünk értetetlenül áll a dolog előtt, ugyanis minden idők egyik legpocsékabb filmje vonzott ennyi látogatót. Lássuk, miért is olyan förtelmes a Marvel egyik legsikeresebb képregényének filmadaptációja.Az elmúlt években egyre felkapottabb lett Hollywoodban, hogy híres képregényeket visznek vászonra a tehetséges és kevésbé tehetséges rendezők. Néha a végtermék kegyetlenül jóra sikerül, azonban, mint mindenütt, bizonyos esetekben itt is homok kerülhet a gépezetbe, és megesik, hogy jó pár alkotás hatalmas fiaskót kénytelen elkönyvelni. A Marvel és DC Comics eszement csatája ez, amibe örömmel szálltak be a kedves filmforgalmazók, akik nem sajnálnak rengeteg pénzt és időt is áldozni egy-egy alkotásra. Ha kicsit elkezdünk emlékeink legmélyebb bugyraiban turkálni, akkor valószínűleg olyan híres és ronggyá olvasott képregénycímek jutnak eszünkbe, mint a Hulk, a Pókember, a Batman, a Fantasztikus 4-es és egészen év végéig sorolhatnánk a neveket.

Ha megkérdezném, hogy ezek közül melyik filmadaptációjára emlékeztek, akkor egyes címeknél valószínűleg még mélyebbre kellene túrnunk, és ez már senkinek sem lenne igazán élvezetes a továbbiakban. Nézzük először a sikeres próbálkozásokat. A Pókember épp trilógiává készül kibővülni idén májusban, az újra elővett és leporolt Denevérember is kezd Christopher Nolan keze alatt végre magára találni – jövőre jön a következő epizód, a Dark Knight – és a Fantasztikus 4-es is azon produktumok közé sorolandó, mely igazán jóra sikeredett, ennek eredménye, hogy a nyáron érkezik a mozikba a folytatás.

Viszont, nézzük mely filmes próbálkozások sültek el rosszul. Elsőként itt a bazi nagy zöld mutáns szörnyet, Hulkot, vagy a szintén felejthetőre sikerült Hellboyt kezdeném el emlegetni, azt hiszem mindenki, a tenyerébe temetné arcát a szégyentől, amiért megtekintette ezeket a filmeket. Nos, kedves Olvasó ez a cikk egy újabb képregény filmadaptációját fogja boncolgatni és célja, hogy ne kerülj abba a helyzetbe, hogy a film láttán Neked is szégyenkezned kelljen majd.

Írásunk mostani témája a nem olyan régen mozikba került Szellemlovas aka. Ghost Rider, melynek az alapját a nagyon híres, hasonló című Marvel képregénysorozat szolgálta. Ha csak ebből indulnánk ki, akkor tódulna a tömeg a mozikba, hiszen a Marvel név garancia egy sikeres alkotásra, de ahogy fentebb is írtam nem minden arany, ami fénylik, és sajnos a Nicolas Cage nevével fémjelzett alkotás is ezt a tábort erősíti.

A történet lényegében egyszerű: Itt van ez a Johnny Blaze (Nicolas Cage) nevű fiatal srác, aki édesapjával közösen járja az országot, hogy kaszkadőrmutatványaikkal szórakoztassák a kedves közönséget. Az édesapa, Barton Blaze (Brett Cullen), azonban súlyos rákos betegségben szenved, nincs mód a gyógyulásra, amíg meg nem jelenik az alvilág ura, Mephistopheles (Peter Fonda), hogy alkut ajánljon az ifjú Blaze csemetének. Édesapja teljes felgyógyulása és így a haláltól való megmeneküléséért cserébe a saját lelkét kell adnia, ami egyet jelent az örök elkötelezettséggel az ördög iránt. Cage természetesen nem hisz a mesének, ennek ellenére belemegy az üzletbe, azonban, mikor Mephistopheles az alku megkötése ellenére megöli édesapját, Johnny rájön, hogy mindaz, amit egy ártatlan viccnek hitt, az a rideg valóság. Örök rabságba kerül, melyben nappal a motoros kaszkadőrök életét éli, míg éjszaka az alvilág uralkodójának szolgálatában a gonoszak ellen küzd, és akit elkap, annak a pokol tüzével kell szembenéznie.

A sztori elsőre nem tűnik túl érdekesnek, habár véleményem szerint még mindig találóbb, mint mondjuk egy Barátok Közt rész, azonban ezt leszámítva sajnos a film szép lassan konvergál a honi szappanopera sorozat szintjére, néhol már-már túl is szányalja azt.

A problémák akkor kezdődnek – én legalább is kezdtem fogni a fejem a moziban ülve -, amikor színre lép Johnny régi nagy szerelme, Roxanne Simpson, akit az az Eva Mendes alakít, aki valószínűleg nem a nem létező színészi képességei miatt kapta meg ezt a szerepet. Ezen a ponton a dialógusok förtelmes színvonalesésen mennek át, pedig ekkor még a film első negyedórája sem telt el. Naivan a helyemen maradtam, reménykedtem, hogy azért a történet további elmesélése, a végjáték és a mai filmvilágban már-már kötelező jellegű CGI megmenti majd a filmet – ha már a kedves színészgárda nem képes erre -. És itt jött a nagy bumm! Cage első Szellemlovassá való átalakulása, ami inkább váltott ki a nézőkből röhögőgörcsöt, mint masszív gatyábavizelést. Az egész iszonyat műanyagszagú, nincs benne élet, pedig magát a karaktert nagyon komolyan meg lehetne valósítani. Szerencsétlenségünkre nem sikerült a készítőknek, pedig a lángoló robot vagy Szellemlovasunk egyetlen "fegyvere" egy bazi nagy vaslánc igenis hatásosra sikeredett. Talán elfogyott volna a pénz, amikor a lángoló koponya összerakására került a sor? Kétlem, ugyanis a film közel 120 millió dollárból készült el, ennek ellenére egy összecsapott munkával rukkoltak elő a grafikusok. Ezen a ponton azt hittem, hogy nem érhet több meglepetés, de a film végjátéka se tudott egy picit sem kárpótolni. Szintén lesüt róla az igénytelenség és az, hogy össze lett csapva, pedig a gonosz elleni küzdelmet szintén látványosabbra, ötletesebbre és hosszabbra meg lehetett volna csinálni ennyi pénzből.

Összességében a film sajnos az egyszer sem megnézhető kategóriába tartozik. A pocsék színészi teljesítménynek, az igénytelenül megírt forgatókönyvnek és a szintén förtelmes CGI-nek köszönhető, hogy az összes sajtóorgánum lehúzta a filmet, ennek ellenére a tengerentúlon valamiért mégis szeretik. Ne engem kérdezzetek, én személy szerint betiltatnám, hogy egyetlen lurkót se fertőzzenek meg ilyen összedobott munkával, azonban sajnos az én véleményem nem számít. A mozikban fut a film, ez ellen senki nem tehet, és bele sem merek gondolni, mi lesz akkor, ha ebből is majd futószalagon érkezik az összes többi rész. Személy szerint azt javaslom, hogy aki képregény filmadaptációt szeretne megnézni a közeljövőben, az inkább várja meg a két hét múlva debütáló Frank Miller-adaptációt, a 300-at és a májusban érkező Pókember 3-at, ami már megjelenése előtt rekordot döntött azzal, hogy közel 300 millió dollárból készült el. Higgyétek el, ezek garantáltan minőségi áruk lesznek!

Rendezte: Mark Steven Johnson
Forgatókönyv: Mark Steven Johnson
Szereplők: Nicolas Cage, Eva Mendes, Peter Fonda, Raquel Alessi, Brett Culen
IMDB értékelés: 5.5/10
Játékok.hu értékelés: 2/10

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »