Oldal kiválasztása

7. Ország Játéka Játszónap a Groupama Arénában

7. Ország Játéka Játszónap a Groupama Arénában
5 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

2019. október 27-én a Groupama Arénában rendezték meg az Ország Játéka 2019 verseny Játszónapját, ahol számos karácsonyi sikerlista-esélyes gyerekjáték is debütált. A nevezett játékok csaknem felét a családi vagy kisgyerekeknek szóló társasjátékok teszik ki, amelyek ma reneszánszukat élik.

Az eseményen számos játékot ki lehetett próbálni a helyszínen, rengeteg kiállító volt, továbbá színpadi programok is színesítették a délelőttöt vagy a délutánt. Az Aréna Skyboxában tágas térben játszhatott minden kicsi és nagy játékoskedvű látogató.

A sajtóesemény keretében bemutatkozott a leendő zsűri, akik különböző szakmákból érkeztek (gyermekpszichológus, zenész-közszereplő-játékfejlesztő, YouTube-csatorna tulajdonosa, sajtós szakmai szervezet képviselője, webhelytulajdonos, védőnő), az elnöki feladatokat pedig Pierrot tölti be.

És hogy miben lehetett része annak, aki kilátogatott a rendezvényre? Kulturált és tágas helyen lehetett kipróbálni rengeteg mindent, ám aki vásárlási szándékkal érkezett a helyszínre, annak csalódnia kellett. Itt megvenni nem, legfeljebb megrendelni lehetett a termékeket, így ha a gyerkőc szemet vetett valamire, tényleg csak annyit lehetett mondani neki, hogy majd karácsonykor meghozza a Jézuska. Nagyobb probléma volt, hogy az új helyszín szemmel láthatólag ugyan ideálisnak bizonyult a kényelmes körbenézelődésre, ám az egyes kiállítók kínálata és standja sokszor hagyott némi kívánnivalót maga után.

Voltak ugyan, akik komolyan vették a feladatot, és rengeteg asztalt megtöltöttek játékokkal, molinókkal készültek és adtak valamennyire magukra, ám például az amúgy a Hidden Side miatt is népszerű LEGO-tól vagy a Barbie-t is forgalmazó Matteltől nemcsak látványosabb játékfelhozatalt, de szembeötlőbb standokat is elvártunk volna. Utóbbinál például egy kisasztalon volt két babaház, meg kb. ugyanennyi baba. A Hot Wheels terén kicsit ugyan jobb volt a felhozatal, de semmi esztétikum, csak a pőrén a falnak kitámasztott játékok és pár hostess. Ennél sokkal szakmaibb és profibb jelenlétet várna el a látogató egy ekkora cégtől.

Mint jól látszik, a jelenlét egyáltalán nem állt arányban a piaci részesedéssel, ami akár pozitívumnak is felfogható, hiszen így több figyelem terelődött a kisebb gyártók és forgalmazók, sokszor érdekesebb játékaira. A kiállítók között ráadásul több társasjátékos cég is ott volt, ami egyrészről örvendetes, hiszen így egy csomó asztali táblás játékot élőben ki lehetett próbálni, ráadásul többé-kevésbé nyugodt körülmények között. Ám utóbbi ténynek volt köszönhető, hogy ezeket megtalálni is nehezebb volt, mert felpakolták őket a galériára, ahová biztosan volt, aki csak azért tévedt oda, mert a mosdót kereste.

Összességében jól látható volt, hogy a rendezvény szervezőinek nehezükre esett a beléptetési logisztikán kívül mit kezdeniük a látogatók a térben való navigálásával, hiszen csupán nyomtatott A4-es papírok segítettek a tájékozódásban, sem kiállítói térkép, sem más vizuális útbaigazítás nem várta a betérőket. Ami miatt viszont mindenképpen szó érheti a ház elejét, az a galériánál lévő kábelvezetés, ugyanis a színpadhoz és annak világításához és hangosításához tartozó kábelköteget a galéria korlátja mellett sikerült úgy elvezetni, hogy már nyitás után, útban a sajtótéjékoztatóra sikerült többeknek elbotlaniuk benne – csak a jó szerencsének köszönhető, ha aznap végül nem volt valami komolyabb baleset ebből.

Az új helyszínnel tehát jól láthatóan ugyan fejlődött az esemény, nem is kicsit, ám a profi szervezettséghez mind a szervezői, mind a kiállítói oldalon sok munkára van még szükség, főleg ha a Pierrot által is említett esseni Spielhez szeretné hasonlítani magát az Ország Játéka rendezvénye. Az irány ugyan jó, de a belépőért cserébe egységes képet mutató kiállítói és játszóteret, sokkal jobb látogatói tájékoztatást, illetve a kiállítók részéről minőségi programokat, és/vagy ütős kedvezményeket kellene felmutatni, és/vagy rengeteg kipróbálható játékkal kellene készülni (ez utóbbit páran már mst is teljesítették). A helyszínnel kapcsolatban pedig, ha hosszabb távon terveznek a szervezők itt maradni, érdemes példát venni a Millenárisról, ott ugyanis hasonló problémák és helyszíni adottságok mellett azért nem kis méretű rendezvényeket tudnak jobbára problémamentesen bezsúfolni a rendelkezésre álló térbe.

A fentiek alapján úgy tűnhet, felemás a véleményünk az eseményről, ami részben igaz is, viszont a szervezők és a zsűri részéről érkező lelkesedésre, valamint a kisebb kiállítók részéről látható felkészültségre építve komoly és nívós rendezvénnyé nőheti ki magát a kezdeményezés, ami pár éven belül akár ténylegesen betöltheti egy olyan hazai rendezvény szerepét ahová karácsony előtt mindenképpen érdemes kilátogatni, ha ünnepi ajándék vásárlásán törjük a fejünket.

Addig is nézzétek meg a helyszínen készült képeinket, illetve szavazzatok november 10-ig az általatok legjobbnak ítélt játékokra!

Translate »