Oldal kiválasztása

PlayIT 2014 ősz – összefoglaló

PlayIT 2014 ősz – összefoglaló
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Lezajlott az őszi PlayIT, ami még nagyobb helyszínnel várta a kilátogatókat, akik rengeteg érdekes programon vehettek részt. De mennyit is fejlődött a rendezvény márciushoz képest?

Az őszi PlayIT showt ismét a Symában rendezték meg, és ráadásképpen a "C" csarnokot is megnyitották a közönség számára. Így valamivel levegősebb lett a tér, de szombaton ettől még ugyanúgy hatalmas tömeggel kellett számolni, és óriási sorok alakultak ki egyes standoknál. Ahogy várható volt, vasárnapra már mérséklődött a helyzet, és bár még mindig érezhetően tömeg volt, de már sokkal könnyebbé vált a közlekedés, és rövidebb várakozással lehetett odaférni az egyes kiállított dolgokhoz.

"A" csarnok

A legtöbb program, stand és persze nyeremény az "A" csarnokban talált gazdára. A nagy tömeg két részre fókuszálódott: az egyik fele a nagyszínpad környékén volt, ahol a változatos előadások szüneteiben szó szerint nyereményözön fogadta a nézőket (ti. a színpadról szórták be az ajándékokat a gamerek közé). Szombaton a hangulatért Gergő és Imi, azaz a Gameday Iroda volt a felelős, majd vasárnap Daev és BZ csinált fergeteges showt. A tömeg másik fele az Oculus Riftnél volt fellelhető, ahol hatalmas sor állt mind a két napon.

A nagyszínpadon ismét megtartották a PlayIT Gamer Championshipet, amit Goodlike nyert meg, és a nyereménye egy Wii U lett, amit egyből fel is ajánlott egy gyermekkórháznak. Az elengedhetetlen cosplay versenyt is itt tartották (facepalm – NepTum). De erről majd külön értekezünk.

A GameStar ismét komoly színpaddal szerepelt, ahol a 15 éves születésnapjukat ünnepelték. Rengeteg nyeremény talált gazdára, valamint akinek hiányzott a gyűjteményéből valamelyik számuk, itt kedvezményes áron beszerezhette. Érdemes még kiemelni a Honvédségi részt, ahol nem csak fegyvereket vizsgálhattunk, de ha teljesítettünk valamilyen feladatot, vagy kitöltöttünk egy kérdőívet, akkor itt is nyereményekkel lehettünk gazdagabbak.

A három nagy konzolról sem érdemes megfeledkezni, és bár mind a három csarnokot a Microsoft és az Xbox uralta, de tőlük csak már megjelent és jól bejáratott címeket láthattunk és próbálhattunk ki. Windows Phone téren viszont újdonságokat is kézbe vehettünk, tesztelhettük, hogy mire képesek, valamint lehetett róluk kérdezni és beszélgetni is a hoszteszekkel, akik készségesen válaszoltak.

A Sony a múltkorihoz hasonló, jó elosztású standdal jelentkezett, több gépet is vittek ki, valamint jövőre érkező címeket is ki lehet próbálni. Kipakolták a The Order 1886, az Until Dawn és a Bloodborne gamescomos játszható demóját, de a már megjelent játékokat is nyüstölni lehetett, és pár darab PS Vitát is közszemlére tettek. Ha már Sony, akkor a telefonok sem maradhatnak ki, így az ő csúcskészülékeiket is kézbe vehettük és tesztelhettük.

A Nintendóról se feledkezzünk meg, mert bár kisebb standdal voltak jelen, de stratégiailag jó helyen, a négyzetméterek számát pedig hatalmas lelkesedéssel, színpompás molinókkal és az olyan címekkel kompenzálták, amelyek még meg sem jelentek. A már megjelent játékokat is ki lehetett próbálni, ráadásul kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a kínálatban a nekik való játékot.

A Cenega egy szokatlan standot is felállított, ahova csak a 18 éven felüliek léphettek be, és itt próbálhatták ki az Alien: Isolationt vagy a The Evil Withint. Ezt a standot könnyű volt felismerni, mert egy hatalmas Alien-szobor állt előtte, bent pedig többek között egy csontváz és más horrorisztikus figurák fogadták a játszani vágyókat. A PlayON is képviseltette magát a csarnokban, és a játékaikat egy különleges, kör alakú elrendezésben prezentálták.

Új standok is feltűntek, ilyen volt az ASUS motorsport szekciója, ahol kamionok voltak kiállítva, és folyamatosan pörögtek a nyereményjátékok, valamint szimulátorokat is kilehetett próbálni. A Lenovónál pedig ki volt állítva Michelisz Norbi autója, rajta a trófeákkal. Az ASUS-nál különleges, moddingolt és tuningolt gépeket nézhettünk meg, de kipróbálhattuk a laptopjaikat is.

"B" csarnok

A "B" csarnok ismét az e-sport szerelmeseinek a Mekkájának számított. A Counter Strike: Global Offensive és a League of Legends kapott helyet a legnagyobb színpadon, ahol folyamatosan tömeg volt. De egy kisebb színpadon a Hearthstone és a StarCraft II is szép nézőszámmal pörgött. A csarnok végében pedig League of Legends 3v3, King of the Hill ment folyamatosan, mind a két nap során, valamint a Riot Games két magyar munkatársa osztogatott nyereményeket a LoL-ban érintett két színpadon.

Itt is jelen volt az Xbox One, ahol szabadon játszhattunk kinectes játékokkal, de sportjátékok is nagy számban képviseltették magukat, és nem csak virtuálisan, de élőben is próbára tehettük magunkat.

Akik esetleg érdeklődtek a retro játékok iránt, lehetőségük nyílt játszani olyan címekkel, amelyek gyerekkorunkban voltak sikeresek, vagy esetleg a fiatalabbaknak már teljesen ismeretlenek. Itt viszont ők is megtapasztalhatták, mivel is játszottak szüleik, honnan indult a videojátékok története. A Skylanders kapott egy külön kis helyet, ahol kincsesládikós környezetben lehetett kipróbálni a figurákat.

Az 576 Shopban akciósan lehetett játékot vásárolni, már ha volt türelmünk végigvárni a sort, és nem fogyott el időközben az, amit kiszemeltünk. A Holdfény Teamnél animés, képregényes és filmes kiegészítőket szerezhettünk be. A Fumax is jelen volt, ahol akciósan lehetett könyveket vásárolni, és leginkább az Assassin's Creed könyvek fogytak, de a képregényekre is nagy volt a kereslet.

"C" csarnok – Veletech

A "C" csarnokban nem volt tömeg, és kellő nyugalom fogadta az idelátogatót. Itt a mobilkommunikáción, a PC moddingon és a tuningon volt a hangsúly. Gamerként elsődlegesen a modding szekciónál volt érdemes körbenézni, mert nagyon sok szép és egyedi gépet láthattunk, de a helyszínen megtapasztalhattuk azt is, hogyan állnak neki egy ilyen átalakítási munkának.

Az egyik legérdekesebb része a csarnoknak a Workshop színpad volt, ahol folyamatosan beszélgetések folytak változatos témákban, valamint a kérdéseinket is nyugodtan feltehettük.

Összegzés

A PlayIT még nagyobb lett, a standok és a programok is megszaporodtak, így kijelenthetjük, hogy egyre színvonalasabb a rendezvény. Végre több, a jövőben megjelenő címet is ki lehetett próbálni, ami eddig nagyon hiányzott a felhozatalból. A szervezés tekintetében is óriási fejlődést lehetett tapasztalni, bár ezúttal a nagyszínpadnál voltak állandóan kínos bakik, de fölött könnyebben tudunk szemet hunyni, ha figyelembe vesszük a többi pozitív változást. Ami viszont óriási negatívumot jelentett, az a „nagyon” fiatal látogatók viselkedése: embert nem ismerve löknek fel bárkit, csak hogy megszerezzenek valamit. Az ő nevelésük persze már nem a szervezők, inkább a szüleik dolga lenne…

Translate »