Oldal kiválasztása

Streets of Rage 4 – játékteszt

Streets of Rage 4 – játékteszt87% XP87% XP
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Streets of Rage (vagy Bare Knuckle japánban) széria 1994 óta várt már egy folytatásra, de eddig nem sok hajlandóságot láthattunk az elkészítésére a SEGA részéről. Most viszont megérkezett a negyedik rész, és teljes egészében hozza a sorozat 90-es évekbeli beat ’em up érzését a maga negatívumaival együtt. Ez most kivételesen a játék mellett szóló érv és nem ellene. A retro érzést tovább erősíti az, hogy a karaktereinkből egy teljesen pixelizált változatot is feloldhatunk a játék során. A játék képi világát a bejelentéskor sokan támadták (nekem sem igazán tetszett eleinte), de a végigjátszás során egészen megszerettem az élénk színeket, és az erős fekete kontúrokat. 

A karakterek között ismerős arcokat találunk, de újakkal is kiegészültek. Bármilyen spoiler nélkül összesen 17 karaktert oldhatunk fel a játék során. Kezdetben 4 közül választhatunk: Axel, Blaze, Cherry, Floyd. Mindegyiküknek meg van a saját játékstílusa. Cherry például nagyon mobilis de gyenge ütései vannak, ezzel szemben Floyd ugyan lassú, de felkap két embert és egymásnak üti, mint ahogy egy Bud Spencer filmben láthatnánk. Megmaradtak a HP-ba kerülő defenzív képességek is, de egy módosítással: ha egy megszakítás nélküli ütés combo-t le tudunk osztani, akkor vissza tudjuk szedni az elköltött életet. Ez a fajta kockázat-nyereség rávett, hogy a régi részekben elkerült mozdulatokat előszeretettel használjam. Emellett egy csillagért cserébe egy nagyon erős, szinte monitortörlő mozdulatot is használhatunk.

Az erős képi világot nagyon jó zenék is kísérik, amik változatosan követik a hátterek stílusát. A zenék készítője között megtalálható a korábbi játékokon dolgozók is találhatók. Amennyiben mégsem tetszenek az új számok, akkor a régi játékok klasszikus zenéit is bármikor a pause menüből átválthatjuk játék közben is(!). A 36 számból álló albumot megvásárolhatjátok például Olivier Deriviere Bandcamp oldalán vagy meghallgathatjátok a nagyobb streaming platformokon.

Azért a „modern kor elvárásainak” is megfelel a játék. A 4 fős online vagy local coop mód mellett számos játékmód is megtalálható. 5 különféle nehézségi fokozatot választhatunk az ügyességi szintünknek megfelelően, de ezek kihatással vannak a pályákért járó összpontszámokra. Leaderboardon versenyezhetünk a legmagasabb pontszám eléréséért. Ha nagyon tökösnek érezzük magunkat, akkor arcade módban egyetlen credittel végig üthetjük az egész játékot elejétől a végéig, vagy ha gyakorolni szeretnénk a mechanikákat, akkor boss rush módban lecsaphatjuk csupán a bossokat. Battle módban pedig akár 4 játékossal püfölhetjük egymást egy arénában.

Értékelés

87%

Összefoglaló Összességében elmondható, hogy nagyon hitelesen hozták a 90-es évek formuláját. A számos easter egg és referencia a széria régi kedvelőinek egy szép gesztus volt a készítők részéről. A régi értékek mellett újakat is sikerült beletenni. A combo rendszer bevezetése és a visszanyerhető defenzív képesség költség nagyon jó ritmust ad a harcoknak.

Ütős
87%
Translate »