Oldal kiválasztása

Mitől lesz sikeres egy romantikus film?

Mitől lesz sikeres egy romantikus film?

Figyelemre méltó, hogy mióta létezik már a romantikus film kategóriája, és a rendezők és a színészek mégis képesek új moziélményeket teremteni ugyanazzal a fiú-lány-összejövetel formulával, de a műfaj továbbra is minden évtizedben előáll klasszikusokkal is.

De milyen egy jó romantikus film? Íme hat tényező a romantika sikeréhez.

Kreatív megközelítés

Filmműfajként a romantika az egyik legkorlátozóbb, és az új filmeknek nehéz lehet felkelteni a közönség figyelmét. A siker kulcsa – különösen a kifinomult 21. századi közönség körében – a romantika újszerű felfogása.

A legjobb romantikus filmek általában valami mást tartalmaznak, legyen az egy szokatlan helyszín, egy furcsa történetmesélési stílus vagy egy jellegzetes megjelenés. Ryan Kavanaugh, a Relativity Media vezérigazgatója az egyik legnagyobb producer az iparágban, és sikere állítása szerint azon múlik, hogy olyan rendezőkkel dolgozik-e, akik új perspektívákat hozhatnak a klasszikus filmes műfajokba.

Tetszetős karakterek

Figyelemre méltó, hogy a filmesek milyen gyakran figyelmen kívül hagyják annak fontosságát, hogy szimpatikus karaktereket helyezzenek el filmjeikben. A tetszetős nem feltétlenül azt jelenti, hogy „kellemes” vagy hagyományosan szimpatikus.

Lehetnek rosszkedvűek, kiszámíthatatlanok vagy szarkasztikusak, de mindaddig, amíg megvan a tetszetősség magja, van esély arra, hogy a közönség törődni fog a karakterekkel, és úgy érzi, elmerülhet kapcsolatuk hullámvölgyeiben.

Semmi sem üríti ki gyorsabban az életet egy romantikus filmből, mint a klisés vagy kellemetlen karakterek jelenléte.

A klisék kerülése

Régóta bevált műfajként a romantikus film különösen érzékeny a klisékre. A modern közönség, akit minden korszak filmjére nevelnek, gyorsan észrevesz egy klisét, egy átdolgozott párbeszédet vagy egy nem eredeti cselekményt, és ez végzetes lehet egy film sikerének esélye szempontjából.

A rendező megúszhat egy-két cselekményklisét, feltéve, hogy a történetet jól mesélik el, de a klisés vonalak nagy negatívumot jelentenek egy romantikus filmben, ami sokkal jobban függ a párbeszéd minőségétől, mint más műfajok, legyen szó romantikus filmről, vígjátékról vagy megrendítő romantikus drámáról.

A realizmus fontossága

Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik a realizmus megemlítése a romantikus filmek kontextusában, de a valóság, amelyről itt beszélünk, nem arról szól, hogy a jelmezeket pontosan az adott időszakhoz kell igazítani, vagy hogy pontosan ábrázolják az élet valóságát.

Senki sem várja el egy romantikus filmtől, hogy dokumentumfilmnek tűnjön, de a közönség azt szeretné, hogy a filmnek valóságalapja legyen. Például egy igaz történeten alapuló filmben a párbeszédek során fennáll annak a veszélye, hogy a közönséget nem fogja érdekelni az egyik vagy mindkét főszereplő, ami egy romantikus film esetében végzetes lehet.

Kémia a képernyőn

Nehéz lehet meghatározni a kémiát egy filmben, de általában akkor érezzük, amikor látjuk. A főszereplők bizonyos fokú kémiája nélkül egy romantikus film hosszú és fárasztó élmény lehet, de ha jó a kémia a képernyőn megjelenő szerelmesek között, akkor ez a bűvölet néha még egy silány cselekményt és berozsdásodott párbeszédet is túlszárnyalhat.

Különleges befejezés

A Shakespeare-vígjátékban gyökerező romantikus filmhagyomány az, hogy a dráma egy esküvővel vagy esetleg több esküvővel végződik. Míg azonban a happy end átmeneti jó közérzetet okoz a közönségnek, az így végződő filmek gyakran nem élnek sokáig az emlékezetben.

Annak biztosítására, hogy egy romantikus filmre évtizedekkel a megjelenése után is emlékezzünk, a félreérthető vagy esetleg tragikus befejezés jobb megoldás, mivel szembeszáll a közönség elvárásaival, és nagyobb hatást fejt ki.

Végső soron attól lesz sikeres egy romantikus film, ha elkerülik a kliséket, biztosítják, hogy a főszereplők bizonyos fokú kémiával rendelkezzenek, és ha érdekes vagy furcsa befejezést találnak ki, így nagyobb eséllyel kerülhet be sikeresként a filmtörténetbe.

Translate »