Oldal kiválasztása

Remo Recover – Teszt

Remo Recover – Teszt
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mint talán tudjátok, nem áll tőlünk távol a fájlok helyreállításának témája, hiszen már korábban is foglalkoztunk a MiniToollal, meg az EaseUS Data Recoveryvel. Mivel időközben egy helyreállítási feladat közben felmerült egy újabb versenyző neve, gondoltuk, miért ne bővítenénk a cikkek sorát akkor a Remo Recoverrel?

Utánajártunk annak, hogy tulajdonképpen mit tud a szoftver, és mint kiderült, az indiai fejlesztőcsapat termékével évek óta számos probléma volt, és több olyan lehúzós cikket is olvastunk a termékükről, amelyben azt emelték ki, hogy teljesen használhatatlan a felhasználói felület, és a konkurens termékekhez képest bár egész jó árképzéssel kínálják a szolgáltatásaikat, jóval kevesebb funkciót és alacsonyabb teljesítményt várhatunk el tőlük, mint a többi versenyzőtől. Amikor hát áprilisban befutottak a review-hoz a kódok, elég pesszimistán álltunk a kérdéshez.

Éppen ezért lepett meg minket igazán, hogy milyen távol álltak a korábban olvasottak a valóságtól! Őszintén szólva a megjelenítés és a fájlok csoportosítása ennél logikusabb nem is lehetne – a vizsgálat után ugyanis fastruktúrában látunk mindent vagy mappák szerint vagy fájltípusok szerint rendezve, és ezek között egész könnyen lehet navigálni. Ráadásul elég sok fájltípusnál előnézetet is kapunk, azaz a fájl helyreállítása nélkül is megnézhetjük a képeket vagy a videókat, így nem kell feleslegesen helyreállítanunk olyasmit, amire nincs is szükségünk.

Persze, mint tudjuk, a gyors vizsgálat általában csak azokat a fájlokat érinti, amelyeket a fájlrendszerből úgy töröljük, hogy még nem írta felül semmi, így a helyreállításuk is elég egyszerű, szinte bármelyik szoftver képes erre. Éppen ezért létezik egy Deep Scan elnevezésű funkció, amellyel szektoronként pásztázhatjuk végig a háttértárolónkat, és jóval több találatot kapunk a hosszabb, ámde eredményesebb folyamat végére.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tapasztalataink alapján ami igazán jól működik a szoftverben, az:

  • a felhasználói felület

  • a fájlok rendszerezése

  • az előnézet képeknél és videóknál(!)

  • rengeteg támogatott képformátum (további információért lásd a photo recovery software oldalt a hivatalos webhelyen)

  • a vizsgálat során kapott eredmények (azaz a munkamenet) mentésének lehetősége

  • és a szintenkénti licencelés: demóverzió (vizsgálat és előnézet) → Basic verzió (alapvető fájlhelyreállító) → Media verzió (RAW formátumú és bármilyen kép, videó vagy zene helyreállítása, lemezképek készítése) → Pro verzió (formázás utáni helyreállítás, törölt partíciók helyreállítása, Windows-újratelepítés utáni helyreállítás)

Ráadásul a licencelés úgy működik, hogy szép fokozatosan lépdelhetünk felfelé, azaz a Basic verziót megvásárolva a fejlettebb funkciók „előnézete” továbbra is elérhető, így éles környezetben látjuk, hogy mire fizetünk be, ha a bővítés mellett döntünk. És ha mentjük a munkamenetet, akkor a magasabb verzióra váltás után rögtön visszatérhetünk a kapott eredményekhez, a vizsgálatot nem kell ismét lefuttatni.

Ami viszont kevésbé tetszett:

  • az előnézet hiánya a dokumentumoknál (azaz sem PDF-et, sem DOCX-et, sem Excel-fájlokat, de még TXT-ket sem(!) tudtunk előnézetben megjeleníteni)

  • az előrejelzés hiánya a helyreállítás várható sikerességére nézve (minden fájlt látunk, de ki tudja, melyik van jó és melyik használhatatlan állapotban?)

Értelemszerűen nálunk nincs külön tesztlabor, amelyben kipróbálhattuk volna a legdurvább helyzeteket, viszont az alapszintű teszteken teljesen jól vizsgázott a program. A képek helyreállítása és előnézete, valamint a könnyen átlátható kezelőfelület nekünk nagyon bejött, a többszintű licencelés (a demóverziótól kezdve) pedig kifejezetten barátinak hangzik.

A bal oldali képre kattintva megtekinthetitek a támogatott képfájltípusok listáját.

Mindenképpen érdemes figyelembe venni a szoftver egyik legfontosabb utasítását, vagyis sose arról a lemezről/partícióról futtassuk a helyreállítást, amelyen helyreállítási feladatokat szeretnénk végezni, ugyanis ebben az esetben végleges adatvesztést szenvedhetünk el!

A szoftverrel kapcsolatban a legjobb az, hogy a Remo recovery software demóverziója teljesen ingyenesen letölthető Windowsra és Macre, és ha már lefuttattuk a vizsgálatot, akkor az eredmények birtokában dönthetünk a különféle licencek megvásárlásáról. Ráadásul a vásárlás után a vizsgálatot nem kell elölről kezdenünk, ha mentettük a munkamenetet.

Translate »