Oldal kiválasztása

Tom Clancy’s The Division (PC) – Bemutató

Tom Clancy’s The Division (PC) – Bemutató
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az első E3-as bejelentéskor megakadt a szemem ezen a játékon, és alig vártam, hogy végre játszhassak vele. Néhány hónapja terjengett az interneten pár intő jel, hogy Watch_Dogs szerű módosítás történt az E3-as videóhoz képest, sajnos valóban így van.

A bemutató a PC-s verzióról készült. A PS4-es bemutatónkat ezen a linken olvashatjátok.

Először is az első tapasztalataimmal kezdeném a teszt kapcsán. A bejelentkezés után egy karaktergenerálás kezdődik. Nem tudom mások, hogy vannak ezzel, de mivel szinte mindig a hátát látom a karakteremnek, nem különösebben érdekel az arcszerkezet, úgyhogy a random felajánlott férfi modellt benyomtam és ugrottam is tovább, hogy minél hamarabb a játékba kerüljek. Ezután egy (számomra érthetetlen módon) átléphetetlen tutorial videó következett, ami elmagyarázta azokat a gombokat és irányítási sémákat, amik kb. az elmúlt tíz évben mindig, minden játéknál ugyanúgy néztek ki. Ezután pedig egy videóval „berepültünk” a kezdő bázisunkra. Hogy mi történt, miért vagyunk sérültek, erre nem történt komolyabb magyarázat. Innentől kezdve lejátszhattuk azt a minimális story részletet, amit egy kalandozással egybekötött fél órán belül kiakaszthatott a legnagyobb kezdő játékos is és onnantól a Dark Zone és a korlátolt terület bejárása vette kezdetét.

Én PC-n játszottam a bétát, és a legnagyobb problémám a játékkal, az a játékosok hiánya volt. Egy MMO stílusú poszt-apokaliptikus játékban a legnagyobb vágyam az volt, hogy a többi játékossal, más játékosok ellen próbáljunk megküzdeni a játék által felállított akadályokkal. Sajnos a világban körülbelül három játékossal találkoztam, akikből egy AFK volt, kettő pedig látszólag azt sem tudta mi történik vele. Ez annyira illúzió romboló volt, hogy még ha tettek is volna bele több sztorit, akkor sem tudtam volna átérezni a magányosságot, vagy a tehetetlenséget, amit a környezet próbált sugallni a játékos számára. Ezért gondoltam egyet, és elhatároztam, hogy mindenki ellensége leszek, akivel találkozok. Meggyilkoltam az AFK-t; besegítettem a két elveszett játékosnak, és a küldetés teljesítése előtt mindkettőjüket megöltem egy jól irányzott gránáttal. Ez az az elem, amit vártam egy ilyen kaliberű játéktól. Egy hasonló, folyamatos félelmet az ellenséges játékosoktól, mint ami például egy WoW PvP szerveren található.

Miután ráuntam, hogy a szinte teljesen üres világban keressek tartalmat, úgy döntöttem, hogy ránézek, vajon mit tud nyújtani ezek után a Dark Zone. A bejárat egy safe zoneon keresztül vezet, ami lényegében egy checkpointként szolgál, ahol, ha meghalunk, felkelhetünk és vásárolhatunk a Dark Zoneban szerzett pénzünkből. Erre a részre más szabályok vonatkoznak, mint a játék többi részére. Mintha egy teljesen új játékkal játszanánk. A játék többi részében szimplán megölhetjük akármelyik játékost, bármilyen következmény nélkül, de a Dark Zone-on belül vérdíjat tűz ki a játék a fejünkre, ha így teszünk. Amennyiben úgy döntünk, hogy megölünk valakit, akkor egy koponyával megjelöl minket a program, kiírja minden játékosnak, hogy kit öltünk meg és kijelöl minket a világban. Ezen felül bónusz jutalmat kap, aki megöl minket. Ha túléljük az időt, ameddig ki vagyunk jelölve, akkor jutalmat kapunk és eltűnik a jelölésünk. Itt végre megtaláltam azt a módot, amit a játék többi részében kerestem. Ráadásul egy nehezítő faktort jelent még az is, hogy a Dark Zoneban szerzett zsákmányunk „fertőzött”, és csak egy helikopter behívása és az általa történő elszállítása engedélyezi, hogy megkapjuk a megszerzett fegyvereket és felszereléseket. Ezt a helikoptert, az érkezéséig hátralévő időt, de még a helikoptert hívó ember nevét mindenki számára nyilvánossá teszi a játék, így az extraction ideje alatt folyamatosan tartanunk kell a zsákmányunkra pályázó többi játékostól.

Amint azt a bevezetőben említettem, a grafika a bétában jelentősen változott a beharangozó videóhoz képest. Nem csak, hogy a fizika tűnt el teljesen (próbáltam egy olyan gyenge dolgot, mint például egy fából készült doboz szétlőni, de nem lehet…), de például mindent hó borít, ami csak egy textúra, fehérre színezve. Nincsenek időjárási elemek sem, mint ahogy azt a videóban láttuk. A tárgyak sem teljesen úgy vannak modellezve, mint ahogy azt az ember várná. Például egy átlátható lyukon próbáltam meg lelőni egy ellenséget, de a lövedék belefúródott a nem létező falba. Ezen felül sokszor a drótkerítésen sem tudtam átlőni, ami tényleg nevetséges kategóriába megy. Őszintén megmondom, hogy maga a grafika szerintem nem lett csúnya, sőt kifejezetten hangulatosan néz ki. Az egyetlen dolog, amiért ezt rossznak tartom az, hogy egy csilli-villi beharangozó videó után egy nagyon sok helyen lebutított játékot kapunk. Nem látom fairnek azt, hogy más tartalommal keltsük fel a figyelmét a játékosoknak, mint amit a valóságban kapnak, főleg, ha a végleges tartalom sem rossz. Szerintem ezzel sokkal többet rontanak a dolgon, mintha a valós grafikát mutatnák be.

Minden esetre nagyon várom, hogy mi lesz majd a teljes verziós játékban, és hogy hova tud tovább fejlődni a sztori a most megismert kicsiny szeletből. A legjobban a Dark Zone által nyújtott élmény az, ami leginkább vonzz, és remélem, hogy a játékosok visszajelzései alapján még tökéletesebbé tudják majd tenni ezt az élményt.

Translate »