Oldal kiválasztása

Fatal Frame: Maiden of Black Water – Játékteszt

Fatal Frame: Maiden of Black Water – Játékteszt
5 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Fényképezőgépeket készítse elő mindenki, mert egy olyan túrára indulunk, ahol kísérteties lesz a hangulat, valamint az ösvényről sem érdemes letérni.

„Úgy tartották régen Japánban, hogy ha valakit lefényképezel azzal a lelkét is elveszed.”

Jelen tesztünk alanya két néven ismeretes a játékvilágban. Az egyik (amit használni is fogok), az a Fatal Frame, ezen a néven emlegetik a távol-keleten, míg nálunk Project Zeroként terjedt el. A magyarázatom egyszerű: Fatal Frame névből ténylegesen egy horror címre tudok gondolni, amíg a másiknál inkább egy sci-fi játék jut eszembe.

A Fatal Frame sorozat sokak számára lehet ismerős, mert nem mostanság indult kísértettekkel teli útjára. Megjárt már PS-t, Xbox-ot, Wii-t, és most az új rész WiiU-ra tette tiszteletét. Így ismét egy kifejezetten felnőtteknek való játék érkezett a Nintendo konzoljára, amiből sajnos nincs olyan sok .

De lássuk is, hogy a Fatal Frame: Maiden of Black Water személyében mi is vár ránk? Történetünknek három főszereplője van, akiket a Hikami-hegy kapcsol össze. Ezen a helyen régen a Szentély Szüzei nyújtottak útmutatást az embereknek, ameddig egy tragédia nem történt és egy őrült le nem mészárolta őket, majd magával is végzett. A virágzó környék kezd a történtek hatására kihalni, míg a végére az öngyilkosok paradicsoma lesz az egész. Hogy mi áll pontosan a történtek középpontjában? Mi pontosan az a fekete víz vagy pontosabban miért maradjunk távol a víztől? Na ezek a kérdések, amikre pontos választ nem szeretnék adni, mert a játék szépen elmagyaráz mindent videókon és feljegyzéseken keresztül.

A főszereplőink:

  • Yuuri Kozukata, egy fiatal lány, akinek van egy különleges képessége. Képes visszahozni az embereket az Árnyék Világból, a Való Világba.
  • Ren Hojo egy író, aki Yuurit, és mesterét, Hisokát kéri fel, hogy keressenek meg neki egy könyvet, amiben talán megtalálja a választ a rémálmaira.
  • Miu Hinasaki. A múltja rejtélyes, és én sem szeretnék semmi meglepetést ellőni. De a régi Fatal Frame rajongók biztosan rájönnek, hogy honnan ismerős a neve.

A régi játékokhoz hűen itt is a Camera Obscura lesz a fegyverünk. Egy különleges fényképezőgép, amivel képesek vagyunk a kísértetteket levadászni és száműzni. Ráadásul pontozva is vagyunk, amikor harcolunk, így törekednünk kell a jó eredményre, ezzel fejlesztve a gépünket.
 
A WiiU GamePad miatt egy igazán érdekes irányítást is kapunk. Sima TPS nézetben olyan, mint bármelyik játék, viszont amikor átváltunk a kamerára, akkor a GamePad lesz a fényképező. A kis kijelzőn megjelenik, hogy mit is látunk, valamint ahogy mozgatjuk, a játékban is úgy mozdul. Ezáltal ténylegesen olyan élményt kapunk, mintha a kezünkbe lenne a fényképező.

Megmaradt az is, hogy ha egy zárt ajtót lefotózunk, akkor megmutatja, ahol a feloldásához szükséges pecsétet kell keressük, így jó, ha kellően ismerjük a pályát. Emellett a megszokott "legyünk gyorsak, hogy lefotózzunk egy elhaladó kísértettet" is megmaradt, és sokszor valóban rettetően gyorsnak kell lennünk.

Egy extra képesség is bekerült a játékba, a Shadow Reading. Ez lényegében egy GPS, megmutatja, hogy merre is kell haladnunk, viszont sok hasznát nem fogjuk látni. Hiába kapunk egy nagyobb területet, amin jó lenne szabadon mászkálni, nem tehetjük. Ha olyan hely felé indulunk, ami nem tetszik a játéknak, akkor simán megállít minket. Az adott főszereplőnk mond egy monológot, hogy „Nem erre van dolgom.” és vissza kell, fordulnunk. 

A játék nagyon szépre sikerült, ezzel is bizonyítva, hogy azért a WiiU-ból is ki lehet csikarni még mindig sok mindent. A hangok is remekül sikerültek, de ami igazán kiváló, az a hangulat. Egy nyomasztó érzés fogja el az embert, amikor játszik vele. Sosem lehet tudni előre, hogy mikor ront ránk egy szellem. 

Összességében elmondható, hogy a Fatal Frame: Maiden of Black Water egy remek játék lett. Sok horror cím nem is jelent meg WiiU-ra (talán már nem is fog), így egy hiánypótló alkotás, ami megmutatja a konzol képességeit. Sajnos nem hibátlan az alkotás. Ami zavaró, az a korlátozott szabadság. Aki szereti a japán rémtörténeteket, annak egy ajánlott alkotás.

Értékelés: 7,5/10

Hozzászólások

Translate »