Oldal kiválasztása

A Fantasztikus Négyes – Filmkritika

A Fantasztikus Négyes – Filmkritika
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy szuperhős film, ami inkább egy tini dráma, kellően sötét tónussal és komoly történettel lehet rossz? Mind tudjuk rá a választ: igen, lehet.

Fiatalok, bátrak és elszántak. Négy űrhajós, aki szinte mindenre hajlandó, hogy tudomány, az emberiség ügyét előre vigye – és közben izgalmas kalandokon menjen keresztül. Ám az űrben balesetet szenvednek, és radioaktív sugárzás éri őket – amely meghökkentő hatást vált ki belőlük: szuperképességekre tesznek szert. Egyikük a tűz hatalmával vérteződik fel, a másik képes lesz láthatatlanná tenni magát, a harmadik emberfeletti erőre tesz szert, a negyediket már nem korlátozza a teste: bármekkorára tud nyúlni. A négy harcostárs és jó barát nem esik kétségbe: elhatározzák, hogy új erejüket is felhasználva újabb kalandokat keresnek: de olyanokat, amelyek méltók a különleges tehetségükhöz.

A Fantasztikus Négyest szerintem mélyebben felesleges bemutatni, sokan a 10 éve elkészült filmekből ismerik őket, a másik réteg a képregényekből. Érdekes karaktereket kapunk, akik teljesen eltérőek, de még is összetartanak, az ellenfeleiknek van motivációjuk és úgyszintén érdekes történettel bírnak ezért is szeretik az emberek a Marvel Univerzum e szegletét. De miért is kezdem így a kritikát? Mert a rebootban igazán semmi sem köszön vissza ezekből.

;

A film közel 100 perces, és olyan, mintha ha egy hosszú előzetest néznék, várom a csattanót, de elmarad. A film legnagyobb részét, A Fantasztikus Négyes születése teszi ki, ami rendben is lenne, viszont sok rész annyira el van nyújtva, hogy párszor megkérdeztem magamtól: „Jó filmet nézek?”. A film kezdése érdekes, Ben Grimm (Jamie Bell) és Reed Richards (Miles Teller) szoros barátságát láthatjuk, hogyan is bontakozik ki. Később Sue Storm (Kate Mara) és Dr. Franklin Storm (Reg E. Cathey) is csatlakozik a történetbe, mert Reed kísérlete miatt, amiről kiderül, hogy Victor Von Doom (Toby Kebbell) már előtte foglalkozott a teleportációval, de Reednek sikerült tökéletesíteniem és közös erővel megoldják, hogy már embereken is tudják alkalmazni. Ez a történet fő katalizátora, amitől megkapják az erejüket. De hol van Johnny Storm (Michael B. Jordan)? Őt is megkapjuk, de mint durcás kisgyereket. Eredetileg egy nagyszájú, sziporkázó karakter, de itt semmi sincs meg ebből, ő csak durcázik.

A teleportációra visszatérve, kiderül, hogy egy másik dimenzióba jutnak (amiből sokat nem látunk, és ezt sajnálom, pedig érdekes lett volna jobban megismerni azt a bolygót) el ezzel, persze a katasztrófa sem maradhat el ezzel együtt. Ami igazán tetszett, hogy megkapjuk a választ, miért kapja pont az a karakter azt a képességet. Nem szeretnék semmi poént lelőni, de erre érdemes odafigyelni. 

Ami külön kiemelendő, hogy Doom nem utálja Reedet, pedig tudjuk, hogy a képregényekben és a korábbi filmben is ez volt az alap. Itt sajnálom, hogy Fátumnak (ezért jár a piros pont, hogy nem Dr. Doom néven említi magát miután átváltozik) nincs motivációja, egyszerűen utálja az embereket, és szerinte jobb, ha elpusztulnak. Innentől a karaktere súlytalan, nem érzem azt, hogy tőle félni kell, egyszerűen kellet a filmbe egy gonosz, és megkaptuk ezt a valamit. A kinézetét inkább meg sem említeném, borzalmas. Mint, valami leakciózott gyilkoló android. Kinézetre sincs meg az, amit elvárnánk. 

A film még próbálja feszegetni, a katonaság szerepét is: ha tényleg vissza kerülnének különleges képességekkel megáldott emberek, akkor önös célkora használnák fel őket, és azt terveznék, hogyan „készítsenek” több ilyet. De ennek a fejtegetésére sem hagytak elég időt, ott vannak, elküldik őket bevetésekre, és örüljünk ennyinek, amíg Fátum rendet nem rak a bázison.

Akkor, aminek igazán csattannia kellene, a film vége. Olyan nincs nagyon, a vágószobát nem élte túl ez, rettentően össze van csapva az egész, pedig egy nagyon látványos küzdelem is kisülhetett volna az egészből. 

Bármennyire is próbálok haragudni a filmre, nem megy. Tény, hogy gyenge, és ebből sokkal jobb is születhetett volna, de vannak kifejezetten ötletes jelenetek és elképzelések, de egyszerűen nem áll össze egy nagyfilmmé.  Gondolkozom rajta, hogy ez a film most túl hosszú vagy inkább túl rövid? Vannak részek, amiből elvennék, de vannak, amikhez hozzá raknék. 

Megtekintésre csak saját felelősségre ajánlom, annyira nem borzalmas film, de sajnos még egy igazán jó Fantasztikus Négyes filmre várnunk kell pedig adva lenne hozzá minden. A Fox-ot nem rázza meg ez a bukás, de a nézőket és rajongókat igen így reméljük, hogy ismét hosszú ideig nem tervez vele semmit. 

Értékelés: 5/10

Translate »