Oldal kiválasztása

Asus Strix Tactic Pro – Hardverteszt

Asus Strix Tactic Pro – Hardverteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Újabban egyre több helyen találkozunk olyan termékekkel, amik inkább a profi játékosokat célozzák meg, semmint az átlagembereket. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne vehetnénk meg vagy éppen tesztelhetnénk őket.

A dobozban nem kapunk mást, csak magát a billentyűzetet: ez egy profinak bőven elég is, mert nincs szüksége csicsásabbnál csicsásabb kábelekre vagy esetleg kiegészítőkre, éppen csak annyira, hogy bedugja a gépbe, és már megy is minden.

Nehéz, ezt lehet első ránézésre elmondani róla. A teljesen fém házba szerelt billentyűzet nem kis súlyú, ami leginkább azt jelenti, hogy emiatt nem tudjuk majd olyan könnyen eltolni az asztalon, mint kevésbé súlyos társait. Ez szerintem a legnagyobb előnye a klaviatúrának. Felül eléggé kiemelkednek a gombok, amik annyira nem hasznosak mert így kicsit feljebb kell emelnünk a csuklónkat, amikor gépelni szeretnénk. Viszont természetesen ezt is csak szokni kell. Kapunk két sornyi makrózható gombot, amit társíthatunk akár a billentyűzeten egy speciális gombkombinációval, vagy felvehetjük ezeket a hozzá külön letölthető szoftverben is. Világítás tekintetében, mivel a strix egy bagolyfajta megnevezéséből eredeztethető, a baglyok szemét jellemző borostyánsárga színben pompázik. Ez meglepően jól néz ki, és erősen hasznos szokott lenni amikor éppen egy versenyen veszel részt. Nem üti ki a szemedet még az éjszakai sötétben sem.

Használat közben egy komolyabb problémát tapasztaltam:  az általunk tesztelt modell esetében nem voltak rendesen elhelyezve a billentyűsapkák, így amikor nem gépeltem rajta a megfelelő  szögben, akkor bizony egy-két gomb el-elcsúszott a mikrokapcsolón. Persze ami mellett nem mehetek el szó nélkül, az bizony a hang: egy mechanikus billentyűzetnél mi sem fontosabb.

A tajvani gyártó mérnökei igyekeztek minél inkább elnémítani a mikrokapcsolókat, de ez persze nem sikerült teljesen. Ha óvatosan gépelünk, halkabb, mint egy átlagos ilyen kategóriás termék, de ha komolyabb munkára fogjuk be, vagy éppen komolyan játszunk, akkor már bőven hallható.

A kezelőszoftver remek lett, csak néha vannak benne késések is. A késéseket úgy értelmezem, hogy amikor lenyomok egy gombot, akkor néha nem követi azonnal válasz. Persze elérhető az NKRO funkció, amivel ezt a tényezőt ki tudjuk küszöbölni, és eléggé gyakran érdemes is használni, főleg játék közben.

Remek élmény volt ezt a billentyűzetet tesztelni. Ha kijavítják a szoftveres hibákat, akkor bátran lehet majd ajánlani a Razer és hasonló gyártók alternatívájaként.

Értékelés: 8/10

Translate »