Oldal kiválasztása

Asus RoG G20 – Hardverteszt

Asus RoG G20 – Hardverteszt
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Azok számára, akiket nem csábítottak el az új generációs konzolok, vagy bármilyen más okból PC-n játszanak, az Asus egy olyan géppel kedveskedik, amely kívülről simán lehetne konzol is, annyira jól néz ki. Ám a csinos külső egy igazi erőgépet takar.

Az emberben sok érzés kavarog, amikor átvesz egy drága terméket tesztelésre, de ha a doboza akkora, hogy majdnem el tud mögötte bújni, akkor már tudja, hogy nem véletlenül kellett azt az átvételi elismervényt aláírnia arról a több százezer forintos eszközről, ami a dobozban lakozik. Kibontva a dobozt egyből egy kisebb kartondobozt láthatunk, amibe az ASUS a gépeihez járó, kék háttérvilágítású billentyűzetet rejtette. Ez alatt találjuk magát a gépet, a rezgéselnyelő hab ölelésében. Mellette egy dobozban kapjuk meg a KETTŐ darab notebook-tápegységet, mert bizony, a hardver ennyit igényel. Valamint kaptam még egy egeret is, ami egy átlagos, nem a géphez járó darab volt, csak egy előző teszt során „megszökött”.

Mint egy konzol. Jól mutat a nappaliban a tévé mellé állítva is. Kívülről egy igen agresszív kinézetű testvére a méltán híres Sony PS4-nek. Míg nem kapcsoljuk be, addig sem néznek ki rosszul a hűtőrácsok, de amint a gép elindul és világítani kezd az előre beállított színben, akkor válik láthatóvá, hogy micsoda kis szörnyeteg lett bezárva ebbe a meglepően karcsú és kellemes kinézetű dobozba. A ventilátorok és hűtőbordák elhelyezése remek lett, ugyanis nem záródott be sosem a levegő, viszont a hangját sem hallatta túl gyakran. Két alkalommal sikerült a ventilátoraiból komolyabb hangot előcsalogatnom, amikor 60%-ra égetve a processzort elkezdtem valami gyengébb játékkal játszani, vagy ha kikapcsoltam – ilyenkor lefújja a levegőt az alkatrészekről. Mivel valaki még régebben úgy döntött, hogy a gamer szín az az agresszív vörös, ezért a csatlakozók elöl és hátul ilyen borítást kaptak, ami igazán durva külsővel áldja meg tesztalanyunkat.  

A gyárban mindent megtettek azért, hogy a teljesítménnyel se legyen gond, izmos konfiguráció kerüljön az erőt sugárzó külső alá. Egy Intel Core i7 4790x processzor végzi a számításokat, hogy a CPU-limites játékok gond nélkül fussanak. Memóriából 16 GB kapott benne helyet, valamint egy nVidia Geforce GTX780-as videokártya. Az ehhez tartozó 8 GB GDDR5 memória lehetővé teszi, hogy az újabb játékok is nyugodtan, jóval magasabb szinten fussanak, mint a lélektani 60 FPS-es határ. Az alant látható táblázatban erre található némi bizonyíték nem FPS-limites játékokból: 

Játék neveFelbontás 1280×720Felbontás 1920×1080
Battlefield 3250 FPS Ultra részletességen150 Ultra részletességen
Legaue of Legends415 FPS MAX beállítások mellett300 MAX beállítások mellett
WatchDogsNincs végleges eredmény, a játék minden alkalommal kifagyott 90-100 FPS Ultra beállításon 
Saints Row The Third200 FPS MAX beállításon140 FPS MAX beállításon

PC Mark 08 legfontosabb teszt eredményei:

Score5243
Casual Gaming121 FPS
Writing2,8
Test Duration35 perc 29 másodperc

A felhasználói élmény egyszerűen tökéletes, soha nem tapasztaltam akadást, vagy röccenést a teszt ideje alatt (Kkvéve a WatchDogs 720p-s problémáját). A benne lévő SSD rendszerlemez miatt a bootolás bőven gyorsabb volt, mint a kisebbik, azaz az 1280×720-as felbontású monitor indulása. Játszani élmény ezen a gépen. A Mini-ATX mérettől az élmény ugyanaz, mintha egy nagy gépet raktunk volna össze. A tesztkészüléket ugyan nem szedtük szét, de a belső elemek elhelyezése biztosan valami mérnöki csoda kategóriájába eső dolog. Ezt a gépet a tulajdonosa az első pillanattól az utolsóig imádni fogja.

A billentyűzet egy egyszerűbb gumimembrános darab, de a használat közben nem érződik a mikrokapcsolók hiánya annyira, mint olcsóbb és inkább eldobásra való társainál. A gépelési élmény inkább a felső középkategóriába sorolható, míg az összeszerelés abszolút a csúcsot képviseli. Gyönyörű fém betétek, egy akkora hangerőszabályzó, mint az orrom, valamint egy hibátlanul megoldott billentyűzetvilágítás, hogy a felhasználó szemét ne süsse ki, de jó lássa teljes sötétségben is.

Persze kapcsolatunk kezdete nem volt felhőtlen. Mivel egy speciális monitort használok, ami csak úgy 1080p, ha HDMI-vel csatlakoztatjuk, de akkor is a monitor szerint 1080i, ami egyébként nem igaz… Mindegy, valamiért a méretezési beállítások egyik driverben sem jók, legyen az Intel, nVidia vagy akár a saját AMD kártyámé. Két körben veselkedtem neki a beállítás megváltoztatásának. Egyszer az alapértelmezett GTX 780-driverrel, ami megjelenésekor a legfrissebb volt. Ezzel annyi változást tudtam elérni, hogy a kép minden irányból kisebb lett, kivéve felülről. Így ablakot bezárni nehéz, sőt mi több, ha egyszer full screen módba váltottál, akkor leginkább lehetetlen. Nagy reményekkel nyomtam rá a „check for updates” gombra a Geforce Experience programban, és mit ad isten, volt frissítés!  Ezt leszedve mind a négy tengelyen tudtam már állítani a méretezést, és végre használatba tudtam venni a gépet.

Nem is kell többet mondani az Asus RoG G20-as asztali számítógépről, amit Steambox módban konzolként is használhatunk. A gép úgy, ahogy van tökéletes. Ha valaki megveszi, lehet, hogy kicsit többet fizet érte, mint egy átlagos összerakott PC-ért, de nézzük már meg, hol lehet ennél kevesebbért ilyen szép gépet szerezni? Elárulom, sehol. A hardverek a RoG márkanév miatt a szokottnál is gondosabban lettek kiválasztva, így nem kell aggódni, hogy a közeljövőben kevés lesz ez a felhozatal egy-egy újabb cím maximum grafikai részletességen való futtatásához, akár 4K felbontásban. Ha pedig csak azért ülünk le elé, mert egy filmet meg akarunk nézni vagy egy kis munkát elvégezni, akkor sem lesz gond. Ez az erőművész mindennel megbirkózik, amit elé tudunk gördíteni. Az ajánlott végfelhasználói ár a mi konfigunk esetében egy százas híján 300 000 forint, amennyit egy ilyen csomagban érkező, ilyen erővel ellátott masináért elfogathatónak érzek.

A gépet az Asus Magyarország Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, a teszt idejére.

Értékelés: 10/10

Translate »