Oldal kiválasztása

MSI GE62 Apache Pro – Hardverteszt

MSI GE62 Apache Pro – Hardverteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Két gépet kaptam tesztelni egyet vártam, amíg a hivatalos válasz meg nem érkezett inkább efelé fordítottam a figyelmemet. Egy kellemes hónap élményei jönnek.

Nos, a dobozban, amit egyébként jó minőségű kartonból készített a gyártó csak egy töltőt találunk, és magát a gépet találjuk. Illetve némi dokumentációt. Viszont a gép úgy be van csomagolva, hogy tovább tartott kiszednem a dobozból, mint magát a dobozt a fóliahalom alól előásni. A doboz oldalán olvashatjuk a pontos specifikációs listát, és a nagy szavakat, mint Matrix Display és hasonlók. De ez mind mind érdektelenné válik, ha kiszedjük a dobozból a készüléket, és a kezünkbe fogjuk, ugyanis akkor elkap a varázs.

De még milyen varázs, a szénfeketére fúj szálhúzott alumínium váz műanyag alsó résszel egyszerűen szemet gyönyörködtet. Robosztus mintha egy tank lenne a kezünkben, és hideg, ahogy lennie kell. Az agresszív vonalak egyszerűen, és könnyen érezhetővé teszi a gépet, amitől csak még jobban értékelni fogjuk az egészet. Este is jól felismerhető a fedlap, pontosan tudjuk merre van az eleje. Ezen találunk egy MSI feliratot, és egy Dragon Gaming logót, ami ha be van kapcsolva a kijelző, akkor fényárban úszik. Ez nagyon jól néz ki, amikor éjszaka a gépet nézzük. Sajnos a fény nem piros, ami egy kis karaktert adna neki, hanem fehér, de ez a fentebb pozícionált modellek sajátja. De ez csak az élmény egy része, ha kinyitjuk az majdnem maga a katarzis. Az fedlap belső felét foglalja el a viszonylag nagy kávával rendelkező, de legalább matt panel felette a webkamerával. Illetve lent egy fém MSI felirattal. Ezek alatt találjuk a billentyűzetet, ami hibátlan egyenletes fehér háttérfényt kapott. És olyan jól lett az egész eltalálva, hogy nem zselét nyomkodsz, de azért nem kell kalapács benyomhasd. Pont a tökéletes notebook billentyűzet határán egyensúlyozik az egész. Felette egy Dynaudio felirat, és a bekapcsoló gombsziget található alul pedig az érintőlap illetve egy Steelseries felirat. Alul három ledet látunk, ami a HDD aktivitást a bekapcsolás tényét illetve a töltést jelzi. A hátlapon találunk két szellőzőnyílást egyet a bemeneti iránynak egyet pedig kifele fújás végett. Az oldalakon pedig a port kánaán található. 4USB port, ebből 2 3.0-ás, 2 pedig a régebbi 2.0-ás szabvány. Egy gigabites ethernet csatlakozó, egy töltőcsatlakozó, egy HDMI port, valamint egy Mini Display csatlakozó. Ezen felül az SD kártyaolvasó, és Kensington zár helye mellett egy BluRay olvasáson-íráson kívül mindenre alkalmas DVD meghajtó található. Ezzel a gépet körbe is néztük most kapcsoljuk be.

Nos, a bekapcsolás első örömei. Megjelenő Windows 8-10 UEFI bootképernyő. Majd semmi, majd megint egy ilyen képernyő, és így tovább akkumerülésig. Ekkor már tudtam, hogy az MBR hibás. Itt jött a kérdés mit tegyünk fel helyette. Én felkészült ember vagyok, fent van a polcon a Windows 7-8 telepítő, USB kulcson pedig még az előbbiek mellé 10-et is tudok prezentálni. Szóval úgy kezdtem, hogy fel az MSI honlapjára, milyen rendszereket támogat a gyártó. És ekkor ért a második kábulat. Ugyanis nemhogy megvan az összes driver Windows 7 alá, de még egy olyan csomagot is összeraktak, ami tartalmazza a Bios beállításokat, amiket meg kell változtatni mellette a Broadwell chipset teljes vezérlője átfordítva a régi kernelre. Ez nemcsak hogy meglepett, de nagyon jó érzéssel is töltött el és repült is fel a lemezre a Windows 7 Ultimate. Szerintem a gép megköszönte. A sebesség egyszerűen kimondhatatlanul szuper volt. Nem tudtam betelni vele. A betöltés nem viccelek közel 2 másodperc volt. Jelszóval együtt fél percen belül bent vagyok a rendszerben. És a játékok sokkal, de sokkal jobban futottak, mint később a Windows 10 alatt. Erről gondoskodik egy intel Core I7 5700HQ processzor, 8GB RAM, valamint egy NVidia GTX960M grafikus gyorsító. A RAM-ot bővíteni lehet mind a jelenlegi cseréje mellett, mind pedig ha csak hozzáadunk, és nagy sűrűségű modulokkal itt is 32GB ami elérhető. Viszont a gyártó alapból 1666MHZ-s DDR3 So-DIMM modulokat ajánl maximum 8GB méretig modulonként. Ehhez jön 128GB PCIE alapú SSD, valamint 1TB SATA merevlemez. Egy olyan lehetőségnek még a Windows 10-ben majd örülnék, hogy egyfajta Apple Fusion Drive jellegben össze lehessen vonni a kétfajta tárolót ezzel kicsit lassabb Operációs rendszer sebesség mellett gyorsabb véletlenszerű elérés mellett. De ez csak az én vágyam, a RAM lehetne több ez szintén csak egy vágyálom. Viszont ami nagyon jó választás az a videókártya. Kifejezetten 1080p játékhoz készült a GPU jól ellátja feladatát még a legújabb játékokban is, sosem esik 30FPS alá, ha tudjuk, hogy azért nem egy csúcskategóriás gépet hajtunk. Futtattam rajta pár játékot és tetszett, amit láttam

 

Játék Neve

Beállítások

FPS

Grand Theft Auto V

Medium-High@1080p

60FPS

Counter Strike Global Offensive

Ultra, Max MSAA minden effekt@1080p

230FPS

Need For Speed 2016

Medium MSAA ki@1080p

30-45FPS

Sniper Elite V2

Ultra, MSAA ki@1080p

90FPS

Truckmania Turbo

Ultra MSAA ki@1080p

75-90FPS

Dead Island Remastered

Low-Medium@1080p

30FPS

Just Cause 2

Ultra Nvidia Gameworks off

60FPS

 

Nos mint látható a Dead Island Definitive Editiont leszámítva minden úgy megy, ahogy kell és szépen játszható. Minden játék esetében három alakalommal futtattam kivéve ahol kétféle értéket láttok ott hat alkalomból jött ki ez az eredmény és a méréseket Windows 7 alatt végeztem. Minden alkalommal a legfrissebb NVidia Driverrel. Néhány esetben a 2GB GDDR5 memóriával lesz a gond, így volt ez a GTA 5 esetében is. Ezért kellett ilyen Medium és High közé céloznom, mert például magas textrúa beállítások mellett többet akart volna használni, mint amit lehet. De akkor jön az, amikor napi használatban van a gép. Minden azonnal és nyomban ott van előttünk. Még próbáltam egy kisebb video rendert is. Remekül tudtam rá akár effekteket is pakolászni. mindaddig, amíg a Full HD felbontás magasságában maradunk. 4k mellett már a GPGPU alapú render csorbát szenved sajnos. De ha mondjuk írni használjuk vagy egyszerűbb feladatok elvégzésére akkor nem fogunk csalódni.

Kapcsolatteremtési oldalon sem találunk semmi kivetni valót. 802.11 B/G/N/AC szabványok használhatóak. Bluetooth 4.1-es szabványt is támogat a gép, Mivel nem üzleti gépről beszélünk ezért 4G nincsen és nem is várom el. Az érzékenység erős közepes minden esetben, de a legalább nem dobálja a kapcsolatot úton útfélen. Jár a hálózati kártyához egy Killer Network manager, ez az a program, amit jobb nem piszkálni. elméletileg, ha az ember beállítja, hogy milyen a net sebesség, amit használ, akkor optimalizálja a gépet ehhez, de ez azt jelenti, hogy az alkalmazások számára látható, és elérhető sebességet is korlátozza, így mondjuk hiába van 100MBPS sebességű internetünk, ha ezt beállítjuk akkor alkalmazásonként maximum 10-et fogunk elérni kivéve játékokban. Ez pedig egy bődületes bakiparádé, így jobban láttam visszállítani az értéket az alap 1000/1000 MBPS-re így pedig már használható lett az egész hirtelen.

Mint játékos gép a multimédia sem elhanyagolható szempontot jelent. A hangszórók a Dynaudio keze munkáját dícsérik. És nagyon ott vannak a szeren iszonyatosan tiszta, és teljes a hangzáskép már már közepes hangrendszerhez illő. A mélyek rúgnak a magasak visítanak, és minden más ami kell. A beállítások pedig eléggé kiterjedtek ahhoz, hogy az ember könnyedén megtalálja, amit keres. Szép, és letisztul, mint minden más.

Hűtés szempontjából sajnos elég szerencsétlen a gép, testvéréhez képest erősebb hardverről, de ugyanolyan hűtésről beszélünk aluház mellett, így ha meleg a gép, akkor minden más is meleg és egy idő után komoly fájdalmaink lesznek, sajnos szó szerint.  A jobban melegedő alkatrészek miatt az átlagos hőfok a Cooler Booster nélkül 5-10 fokkal magasabb, mint a kisebb gép esetén. De még itt sem éri el azt a határt, amitől már lecsökkenne a teljesítmény, sőt néha turbóra is van lehetőség.

Akkumlátor idő két óra, mint a másik gépnél, nem tudunk belőle többet kihozni még akkor sem, ha nagyon próbálkozunk. Illetve de viszont akkor mindet ki kapcsolni. Ez nagyban hazavágja az élményt, de itt már biztosan látható, hogy nem akkus használatra tervezett géperől van szó.

Összességében a két gép közül sokkal nagyobb élmény volt a GE62 mint a másik, ez pedig annak az egyszerű ténynek tudható be, hogy alig drágábban egy sokkal jobb csomagot kapunk. Mint azt mondtam, ha olyan gyártót keresünk, aki nem csak a mának él és még meg is hallgatja óhajainkat akkor az az MSI, de ha konkrét gépet kéne javasolnom, akkor bizony előbb mondanám az Apache Pro-t, mint a Leopardot ez biztos, ennek az oka pedig a végletekig egyszerű. Ugyan több a gond az alumíniummal, de azt az érzetet nincs műanyag, ami visszaadja. Az akku nem változott sem előnyére sem hátrányára így ezzel kalkulálni nem tudunk, minden más pedig éppen egy fokkal jobb, mint a másik gép esetében. A RAM egy kérdés azt mindig lehet venni, minden más pedig több, mint elég, és ott van a helyén, amikor és úgy, ahogy kell. Játszani maradandó élmény. 

Translate »