Oldal kiválasztása

theHunter: Primal – Játékteszt

theHunter: Primal – Játékteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Ragadjatok íjat, puskát, és irány a vadon egy kis vadászatra. A mai préda nem épp szokványos, hanem őskori, hörgő óriáshüllők lesznek. A célkeresztbe Velociraptorok és T-rexek kerülnek, már ha nem mi kerülünk terítékre…

A játékot az Expansive Worlds és az Avalanche Studios fejlesztette, hasonló nevű játéknál már találkozhattatok a két stúdió nevével. Amolyan vadász-szimulációs játék a „theHunter”, viszont most dobbantottak egy nagyot, és a szarvasokat lecserélték őshüllőkre. Egyelőre a játék Early Access állapotban, azaz korai hozzáférésben van, tehát senki ne várjon egy komplett játékot, de a frissítések szépen és folyamatosan jönnek. Cikkünkben ezt vegyétek figyelembe, azaz bármi hiba található, azt még kijavíthatják, illetve nagyon sok játékbeli tárggyal fog még bővülni az alkotás a kiadásig.

Ma elég nagy divatját éli az Early Access, illetve azon belül is a survival sandbox játékok. Láthattunk itt már kiemelkedő munkákat, de nagy bukásokat is. Nehéz dolga volt a fejlesztőknek, egy olyan játékot kellett teremteni, mely kiemelkedik valamivel a sok közül, hogy közkedvelté válhasson. Esetünkben a fejlesztők ezt úgy oldották meg, hogy a szokásos craftolgatós rendszert teljes egészében kivették, és helyette a realitásra és magára a dinóvadászatra helyezték a hangsúlyt.

A játéknak van egy kis minimális alaptörténete, miszerint mi, egy elítélt le lettünk dobva erre a bolygóra, azaz halálra lettünk ítélve, és csak úgy szerezhetünk a kolóniánknak dicsőséget és magunknak hírnevet, hogy minél több ősvadállatot leölünk. A bolygót már korábban is próbálták meghódítani, betelepíteni, de ez az ősragadozók miatt nem sikerült túl jól, és inkább úgy döntöttek, hogy egy börtönként, vagy ha úgy vesszük, egy kegyelmes halálra ítélésként használják.

Amint belépünk a játékba, egy kis menekülőkapszula mellet találjuk magunkat, egy kis GPS-es szerkentyűvel a kezünkben. Amint belesünk a kapszulába, magunkhoz vehetünk egy machetét, egy kis életerőtöltő spray-t, és egy kis chipet. Innentől uccu neki, boldogulj! Ha megnézzük a kis szerkentyűnkkel a térképet, láthatjuk, hogy igazából amíg nincs felderítve a terep, addig semmi részletet nem látunk. Ha a chipet berakjuk a kis ketyerénkbe, felfed előttünk egy kis területet, mely általában valami rom, amit a korábbi kolónia hagyott hátra.

Miért is éri meg nekünk odamenni? Mert amint már említettük, kapunk egy-két cuccot, de egy machetével mégse megyünk neki egy T-rexnek, vagy ha mégis, annak nem lesz számunkra kellemes kimenetele. Viszont ezeknél a romoknál sok kis apró csomag lehet, mely akár fegyvereket is tartalmazhat a sok más cucc mellett, így fel tudunk fegyverkezni az óriások ellen. De nem csak az ilyen romoknál találhatunk némi lootot, hanem az egész pályán elszórva, azaz a játék leginkább arra épít, hogy minél több területet felderítsünk, mászkáljunk és gyűjtögessünk. Mert a machetét kis szerencsével lecserélhetjük egy mesterlövészpuskára, a fegyencruhát pedig igazi terepmintás vadászfelszerelésre.

Ha pedig eljutunk oda, hogy dinóvadászatra adjuk a fejünk, vagy épp nem akarjuk, de a raptor minket szeretne vacsorára, akkor bizony nincs más hátra, mint a jó öreg öldöklés. Amikor megölünk egy dinót azzal pontokat szerzünk, melyekkel a ranglistán törhetünk felfele, vagy akár vásárolni is tudunk különböző cuccokat a kis gépünkön keresztül, melyeket aztán ledobnak nekünk. Ám ha már leöljük, a trófea sem maradhat el, azaz szépen lőni kell egy selfie-t a prédával, hogy bemutassuk mekkora állatot is zsákmányoltunk. Ha pedig fordítva sül el a dolog, és mégis a T-rex szájában végezzük, akkor minden cuccunk oda, és kezdődik az egész az elejétől.

A környezet nagyon lenyűgöző és részletes, egészen az óriásbolygóktól, melyeket az égboltra tekintve csodálhatunk, az apró dinólábnyomokig. Bizony, ezekre érdemes figyelni, ha már mi vadászunk rájuk, mivel a kis szerkezettel megvizsgálva a lábnyomokat vagy akár a dinó végtermékét, különböző információkhoz juthatunk a prédáról, a súlyától kezdve a lehetséges pozíciójáig.

A grafika nem emeli a játékot épp az élvonalba, de épp elég ahhoz, hogy teljesen bele tudjuk magunkat élni a világába. A grafika helyett inkább itt a részletesség és a hangok adják a hangulatot. A részletesség pedig főképp a változatos környezetben rejlik, azaz itt a kopár síkságoktól egészen a buja völgyeken át a hatalmas és kopár vulkánig minden megtalálható.

Negatívum a játékban leginkább a monotonitás, persze mindig lesznek olyan emberek, akik igazán megfoghatók egy ilyen pontozási rendszerrel, de az átlagjátékos számára nem elég a folyamatos loot és a pontok. Illetve a hatalmas terület a játék pozitívuma mellett sajnos a negatív oldala is, mivel nagyon sokat kell ezáltal sétálni ahhoz, hogy egy-egy célterületre eljussunk, és a sétálgatás a változatos környezet ellenére is sokszor egyhangú.

Összességében mindenképp csak ajánlani tudom azoknak, akik szeretik a vadász-szimulációs játékokat, hisz a vadászat hangulatát teljes mértékben visszaadja társítva egy változatos környezettel. Ajánlott egy próba, hisz nagyon szépen és folyamatosan fejlődik a játék, rendszeresek a patchek, mindig lesz benne valami új. Az ára kicsit magas a maga 27,99 €-jával, de folyamatosan, szinte majdnem minden héten valamiféle akcióba beleválogatják, így olcsóbban juthattok hozzá.

Értékelés: 7/10

Translate »