Oldal kiválasztása

Republique Remastered – Játékteszt

Republique Remastered – Játékteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mi történik, ha egy csapat a telefonos játékukat nekiáll át portolni PC-re? Eddigi tapasztalatok alapján sok jóra nem számíthatunk, de itt a Republique, ami képes újat mutatni.

Előre érdemes leszögezni, hogy a Republique-ot telefonos játéknak szánták, de a Camouflaj gondolt egyet, és elkészítette a PC-s Remastered verziót. Aminek nagyon örülhetünk, mert megmutatták, hogy lehet egy okostelefonos játékból lehet jó portot is készíteni. Látszik a végeredményen, hogy a fejlesztők szívüket-lelküket beletették az alkotásba. Nem csak egy egyszerű kiadást kaptunk, hanem a Unity 4 engine-t lecserélték a Unity 5-re. Mekkora is a változás? Egyszerűbb, ha megnézitek az alábbi videót.

Így, hogy már megismerkedtünk a játék technológiai oldalával, bele is mélyedhetünk abba, hogy mit tud nyújtani a játékélmény terén. Maga a Republique epizodikus felépítést kapott, az alapjáték 3 részt tartalmaz (amiknél ha ismeretlenül ugrunk az egészbe, akkor 2 órás játékidővel számolhatunk részenként), de a fejlesztők még ígérnek 2 részt.

Lássuk hát a történetet, szogirúan spoilermentesen. Mi történne, ha számodra a világot csak falak, egy luxusszállodának tűnő hely jelentené, amely hemzseg az őröktől? Hope, jó főszereplőhöz híven elindul felfedezni a helyet, hogy megismerjük Metamorfózis történetét. A baj is csőstül jön, és a történetbeli fordulatokat sem hiányolhatjuk majd. Többet nem érdemes leírni a történetről, mert aprólékosan kidolgozott és remek felépítéssel rendelkezik. Újabb piros pont a fejlesztőknek.

Nem tűnhet olyan erősnek a történet, de ha elmélyülünk benne, rájövünk, hogy a fejlesztők az apró részletekben rejtettek el nagyon sok információt. Olyan könyveket gyűjthetünk, amelyeket betiltottak Metamorfózis városában, hogy meggátolják az embereket a tudás megszerzésében. De ha ez nem elég, e-maileket, telefonos beszélgetéseket is meghallgathatunk.

A játék másik érdekes része a játékmenet, mert mi lényegében saját magunkat fogjuk „játszani”, Hope-ot csak közvetetten terelgethetjük és mutathatjuk, hogy miket érdemes megvizsgálnia. Mi kamerákon keresztül láthatjuk az eseményeket. Ez sokaknak zavaró lehet, de különleges hangulatot kölcsönöz, és sok hasonló megoldással nem találkozhatunk mostanában. Lesz egy őr, aki segít majd nekünk, nevezzük őt Coopernek.

Kapunk egy különleges nézetet is, amit a játékban Omni nézetként emlegetnek. Ennek segítségével hackelhetünk meg ajtókat, különböző rendszereket, és így terelhetjük el az őröket, vagy segíthetünk Hope-nak átjutni a szorult helyzeteken. Van még egy szintrendszer is, így csak ha a megfelelő szinten vagyunk, akkor tudunk bizonyos gépeket meghackelni. Ezt a szintet a Daemon szervereknél tudjuk növelni, de a játék mindig kötelezően odavezet minket egy ilyenhez, ha már szükséges a szintlépés.

Lehetne még boncolgatni a játékot, mert remekül bemutatja az orwelli diktatúrát. Korlátok közé szorítják az embereket, hogy miket olvashatnak, mikhez férhetnek hozzá. Sőt a külvilágtól elzárva tartanak mindenkit, hogy véletlenül se üsse fel a fejét egy esetleges lázadás.

A Republique Remastered bemutatja, hogy ha a fejlesztők kellő időt és lelket tesznek egy portba, akkor még egy mobilos játék is lehet kiemelkedő. Leginkább egy kalandjátékhoz lehet hasonlítani, de azért annál több akció van benne, viszont a fejtörők sem maradnak ki, amelyek jól ki lettek találva. Ha régóta keresel egy megszokottól eltérő kalandjátékot vagy egy érdekes indie-címet, akkor mindenképpen érdemes vele egy próbát tenned.

Értékelés: 9/10

Translate »