Oldal kiválasztása

XIAOMI Mi3W – Hardverteszt

XIAOMI Mi3W – Hardverteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az elmúlt négy évben rengeteg telefont láttam és használtam, egyesek szerint többet, mint egészséges. De ez alatt mindig volt valami, amiben csalódást okozott egyik-másik. Lassan kezdtem beletörődni, hogy ez már így is marad…

De ekkor megérkezett hozzám tesztelésre a kínai gyártó tavalyi csúcstelefonja. Egyszerű, újrahasznosított kartondobozban érkezett meg a készülék, amin számomra egy darab érthető felirat volt, ez pedig a márka telefonokon használt logója, az MI betűpáros. A többit sajnos kínai karakterekkel vésték a dobozra. Ha felemeljük a tetejét, akkor a magyar nyelvű jótállási jegyet találjuk, valamint egy borítékot, ami a kínai használati utasítás mellett egy SIM-fiókkiszedő tűt tartalmaz. A telefon alatt a töltő és az USB-adatkábel kapott helyet. Ezzel a doboz ki is fújt, a 3,5 milliméteres jack csatlakozóval felszerelt mobiltelefonhoz fülhallgatót nem mellékelnek.

A telefon megjelenése egyedi, de csak bizonyos mértékig. Egyes részleteket fel lehet ismerni más telefonokból, de az összkép egyáltalán nem hasonlít semmire. Az előlap részleteiben lehet akár Nokia és lehet Huawei is, de az összkép mégis valami új. A hátlap az Alcatel egyes modelljeire emlékeztet, hasonló kinézetű hangszórókat Sony-készülékeken láthatunk. Az oldalakra kicsit rálógó, a kijelzőt védő Gorilla Glass üveg viszont teljesen egyedi megoldás. A gombok fényes ezüstre festett műanyagból készültek. A hátlapon található a kamera, a jobb felső oldalon. A nagy testvér, az MI4 ide egy sima vakuval rendelkező optikát kapott, míg esetünkben egy Dual Tone típusú, két lámpával rendelkező vakuval lett társítva, amivel sötétben remek képeket készíthetünk akár 3-5 méter távolságon belül is. 

A készülék 2013 végén jelent meg, ennek megfelelően az aktuálisan legerősebb SoC kapott helyet a hátlap alatt. Így nem kell nagyon aggódni, hogy a rajta futó MIUI V5, vagy ha éppen vállalkozó kedvű felhasználók vagyunk, akkor a V6-os verzió akadni fog akár egy másodpercig is. Akkor sem jön zavarba a telefon, ha éppen játékra kerül a sor. A szoftver minden héten pénteken frissül, amennyiben maradunk a stabil verziónál. Ha frissítjük a még Beta állapotban lévő 6-os verzióra, akkor azzal az éppen aktuális builddel kell beérni, amit akkor feltettünk. Azoknak, akik szeretnek a telefonjukban kotorászni, jó hír lehet, hogy a telefon gyárilag rootolva érkezik, csak egy kapcsolót kell átbillenteni.

SoCQualcomm Snapdragon 800 MSM8974PRO-AB
CPUQualcomm Krait 400-as alapú 2,27 GHz, 4 magos
GPUQualcomm Adreno 330
Kijelzőfelbontás és méret1920 x 1080, 5 colon 440 ppi
RAM2048 MB
Belső memória16 vagy 64 GB, modelltől függően
Android-verzió4.4.4
Akkumulátor3050 mAh
Kamera13 megapixeles Sony BSI lencse

A fenti hardverelemeknek meg sem kottyan egy-egy alkalmi vagy durvább játék futtatása. Amit én ki tudtam próbálni rajta, az kimerült egy GTA San Andreasban és a Modern Combat (Zero Hour) nevű játékban. Mind a kettő teljesen játszható volt, az első pillanattól az utolsóig. Mivel az operatív memória 2 GB, nem fordult elő, hogy nem indult volna el egy alkalmazás, vagy be kellett volna zárni valamit egy másik kedvéért.  

Mivel a MIUI egy nagyon jó hírnévnek örvendő és folyamatos frissítés alatt álló custom rom, ezért sem a frissítéssel, sem pedig a funkciókínálattal nem lesz problémánk. Az általános optimalizálás gyakorlatilag közelít a 100%-hoz, nagyon ritkán találkoztam akadással vagy összeomlással. Egyetlen idegesítő dologgal futottam össze a teszt ideje alatt, mégpedig hogy a Play Store nem engedett gyakorlatilag semmit leszedni mobilneten keresztül. Egyetlen program volt, amit engedett, ez pedig az iskolai E-napló kezelője a maga 534 KB-os méretével. Minden, ami meghaladta ezt, azt csak Wi-Fi-n szerette volna leszedni. De rengeteg hasznos programot kapunk már előre telepítve is.

Amikor megkaptam a XIAOMI Mi3-at azt gondoltam, hogy megint egy kínai telefon, és nem sokáig fogok ennek én annyira örülni. Most, két héttel később már ott tartok, hogy nem akarom visszaadni, és ez az érzés az elmúlt négy év során nem volt sosem ilyen erős. A felhasználói élmény tökéletes, könnyedén felveheti a versenyt a legnevesebb gyártók csúcsmodelljeivel. Az én értékelésem alapján ez a telefon abszolút viszi a prímet ár/érték viszonylatában. Jelenleg nincsen párja a piacon, és még az is a bocsánatos bűnei közé tartozik, hogy a memória nem bővíthető. 

A készüléket a XIAOMI termékek magyarországi forgalmazója, a WayteQ Europe Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Értékelés: 9/10

Translate »