Oldal kiválasztása

The Forest – Próbakör

The Forest – Próbakör
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egyedül egy szigeten, magányosan és elveszve, a túlélésért küzdve. De egy kérdést mindig tegyünk fel magunknak: biztos, hogy egyedül vagyunk?

Békésen utazva a repülőn, mellettünk egy gyermek, míg végül egy szerencsétlenség megtöri az idilli hangulatot: lezuhan a repülőnk, és egy erdő mélyén ébredünk, a fiút pedig elviszi egy törzsi vezető. Innentől indul a mi történetünk, a harc a túlélésért és az ismeretlennel. A feladatunk egyelőre ismeretlen, de megpróbáljuk felmérni a terepet, és kiismerni azt, hogy az előnyünkre fordíthassuk. 

Az Endnight Games egy érdekes koncepcióval megáldott játékot készít, aminek az alfaverziójával tettünk pár próbakört. Előre leszögezem, mielőtt a részletekbe mennék, hogy még nagyon kezdeti fázisban van a játék, így bizonyos hibákat nem fogok felróni neki, csak az összképet elemezzük.

Fentebb már olvashattuk a játék történetét, amitől nem kell ugyan csodákat várni, de nem is emiatt fogjuk szeretni a játékot. Egy ténylegesen nyitott világot kapunk, ami ugyan még az alfa miatt kicsit korlátozva van, de amit kapunk, már így is bőven elegendő ahhoz, hogy kitapasztaljuk az alapokat.

Adva van egy elég nagyméretű sziget, amit szabadon bejárhatunk, és a kezdetekkor egy teljesen véletlenszerű helyre zuhan le a gép. Alapanyagokat gyűjtögetünk és építkezünk, de hogy ne legyen ennyire könnyű az élet, bizony ellenfelek is vannak, egyfajta kannibálok, de van egy furcsa szörnyváltozatuk is, amivel sajnos a jelen változatban még nem találkozhattunk. De már az alapok is kellően borzolják az idegeinket, és amire különösen büszkék lehetnek a fejlesztők, az a mesterséges intelligencia. Az ellenfelek gondolkoznak, és ha elkezdünk csépelni egyet, és elesik, nem fog automatikusan felállni, hanem megpróbál hátrálni. Ha csapatban vannak, körbekerítenek, menekülnek, majd visszafordulnak, kihasználják a környezetüket, esetleg elbújnak. Érezzük majd, hogy méltó ellenfeleinkre találtunk, akik ellen használnunk kell az eszünket is.

Az építkezésnél még túl sok dolog nem érhető el, de belekóstolhatunk pár alapvető dologba, például csapdákkal ismerkedhetünk meg. A nyersanyagok beszerzése nem fog sok fejtőrést okozni, viszont a szállításuk igen, mert könnyen kifárad az emberünk, így ha távolabb építkezünk, mint ahol gyűjtögetünk, érdemes lesz fokozottan figyelni. 

Bár még csak egy alfaváltozatról beszélünk, a játék elképesztően szép, és a Unity Engine-ből mindent kipréseltek, és az indie piac egyik legszebb alkotását kaptuk, ami mellé a gépigény annyira nem is borzalmas, de az ígéretek szerint az optimalizáláson még dolgoznak majd. Az animációk élethűek lettek, bár néhol vannak hibák, de ezek megbocsáthatóak. Jó látni, hogy mi mindent hoztak ki az elképzelésből, sok nagyobb fejlesztő is tanulhatnak tőlük. Az irányítás könnyen tanulható, és kapunk egy túlélési útmutatót is, így onnan tippeket kaphatunk, valamint az építeni valókat onnan választhatjuk ki.

A fejlesztők hosszú távra terveznek, és kéthetente lesznek nagyobb frissítések. Többféle ellenfél kerül majd be a játékba, de lesz egy co-op mód is, amely érdekes színt vihet a játékmenetbe, no meg az építhető dolgok listáját is bővíteni fogják még, és a terület is nagyobb lesz.

A The Forest mögött egy remek elképzelés húzódik meg, és hiába van még kezdeti fázisban a játék, már most egy elég terjedelmes tartalmat kapunk, ami folyamatosan bővülni fog. Persze hibák vannak benne, de ezeket folyamatosan gyomlálják a készítők. Ha ehhez hozzávesszük a rendszeresen érkező tartalmi frissítéseket, akkor kijelenthetjük, hogy igencsak baráti áron lehet hozzájutni a Steam kínálatában (15 euróért, azaz kb. 4500 Ft-ért). Mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti a horrorelemekkel kevert sandbox-játékokat.

Translate »