Oldal kiválasztása

Megdönteni Hajnal Tímeát – Filmkritika

Megdönteni Hajnal Tímeát – Filmkritika
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az utóbbi idők egyik legjobb magyar vígjátékát vetítik a mozikban, amit végre a nézők igényeinek megfelelően raktak össze, és az alpári humortól a magvas mondanivalókig igen széles spektrumból építkezik.

Már a film premierje előtt felkeltette a figyelmemet, hogy a sajtóvetítésen állítólag még a kritikusok is a hasukat fogták a nevetéstől. Ezt követően már nem tudott elrettenteni az, hogy egyes értékelések szerzői az Amerikai pite-típusú filmekkel vontak párhuzamot, úgy döntöttem, megadom az esélyt annak a magyar filmnek, amely Valentin-napra időzítve kecsegteti profán humorral és lánydöntögetéssel a kedves nézőt.

Szerencsére a számításom bejött, ugyanis az utóbbi idők egyik legviccesebb filmjéről van szó, és nem csak magyar viszonylatban szólva! A Megdönteni Hajnal Tímeát elég széles spektrumból építkezik, és ugyan tényleg megtalálhatók benne az alpári humorra építő elemek, számos valóban elmés poén is helyet kapott benne, és a történet még erkölcsi mondanivalóval is szolgál, így korántsem válik öncélúvá, közönségessé vagy megbotránkoztatóvá. Ehhez társulnak a részletesen kidolgozott karakterek, akik mindegyike bár kissé tipizált, egyéni háttértörténettel és motivációkkal rendelkezik. A hozzájuk válogatott színészek pedig egyszerűen brillíroznak a filmvásznon, és jól láthatóan képesek azonosulni a játszott szereppel, még ha néhol kicsit direkt kiélezettek és valószerűtlenek is a szituációk.

A film a napjainkban szokásos trendnek megfelelően egy kicsit hosszabb a kelleténél ugyan (cirka egy fél óra plusz van benne), ám legnagyobb meglepetésünkre egyetlen pillanat erejéig sem unatkozhatunk alatta, ugyanis megfelelő ütemben jönnek a kisebb-nagyobb poénok, és folyamatosan halad előre a történet. A végén még egy váratlan csavar is befigyel, és a sztori folyamán a jó és a rossz cselekedetek elkövetői egyaránt elnyerik méltó jutalmukat és büntetésüket is. (Nem maguk a karakterek eredendően jók vagy rosszak, szerencsére ennél sokkal összetettebbek a történet szereplői.) Ja, és még a film zenei anyaga is ütős, ezért külön dicséret illeti a felelősöket. 🙂

Külön öröm, hogy nem csak a mi szívünkbe lopta be magát a Megdönteni Hajnal Tímeát, ugyanis az első hétvégén több mint 34 ezren látták a filmet, így majdnem tízezer nézővel lekörözte a második helyezett A Lego-kalandot. Nem mondom, hogy egy olyan film, amire évek múltán is elmékezni fogunk, de kategóriáján belül mindenképpen kiemelkedik a tömegből, így mindenkinek csak ajánlani tudom, aki végre egy jó magyar vígjátékot szeretne megnézni.

A végére maradt a szinopszis:
Mindenki ugyanazt akarja. Hajnal Tímeát. Aki szupersztár fotómodell, egy sztártévés csaja, gazdag és gyönyörű. És nagyon unja az egész felhajtást, egyszerűbb, békésebb életre vágyik. A 15 éves érettségi találkozóján találkozik Danival, aki egy építésziroda alkalmazottja, az esküvőjére készül, tűri a menyasszonya meg a családja basáskodását és nagyon unja az egész felhajtást. Az egykori osztálytársak beszélgetnek meg isznak kicsit, azután futólag elcsábítják egymást a ruhatárban. Nem nagy ügy. Mindenkivel előfordul az ilyesmi. Csak az a baj, hogy az esetet levideózza Bögöcs, a tapló, nagyszájú, fukszos, susogó mackós pornóproducer, és a felvétel segítségével megzsarolja Danit. De valami nagyon furcsát kér cserébe a felvételért: hogy megdönthesse Hajnal Tímeát.

Értékelés: 7/10

Hozzászólások

Translate »