Oldal kiválasztása

NaissanceE – Játékteszt

NaissanceE – Játékteszt
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Hol vagyok? Hová tartok? Miért megyek oda? Miért nincs sehol senki? Mik ezek a furcsa építmények? De legfőképpen, ki vagyok? Többek között ezek a kérdések merülnek fel bennünk a rendhagyó játék közben.

A nem éppen szokványos kis bevezetőből is feltűnhet, hogy egy nem mindennapi játékot szeretnék bemutatni. Az elkövetők a Limasse Five, és mindössze három tagot számol a csapat. Így egy valóban indie címről beszélünk.

Maga a játék egyszerű, letisztult, túlságosan is steril. Mégis rettentően jól kidolgozott hangulata van, viszont ez csak egy szűkebb réteget fog megérinteni. Mert bizony, itt nem fognak mindent a szánkba rágni, és csupán pár dolgot tudunk csinálni, de az egyik, amit gyakran fogunk, az a futás. Ennek során  egy érdekes csavart kapunk, ugyanis nekünk kell a levegőt venni egy jól időzített egérgombnyomással. Maga a játék kezelhetősége legalább olyan egyszerű, mint a látványvilága, mégis elkápráztató.

A játék történetéről sok mindent nem szeretnék elmondani, főleg mert mindenki máshogy fogja megélni, de egy valami biztos: félni fogunk játék közben. Nem olyan félelemről beszélek, ami a horror műfajába sorolható játékokra jellemző, hogy valami elkap, megijeszt, ránk ront. Egy igazi, mélyen gyökerező emberi félelemről van szó, ami mindenkiben ott van: a magány és az elveszettség érzése.

:galeria:

A fejlesztők tökéletesen építenek erre az érzésre a nyitott, minden életjelet mellőző terekkel, a hangokkal és a sterilitással. Nézelődésünk során monumentális alkotásokat fogunk látni, és pont emiatt fog zavarni minket csak igazán az egyedüllét. Minél mélyebbre hatolunk a városban (mert bizony, látni fogunk egy civilizációra utaló nyomokat, és a feladatunk része lesz egyre mélyebbre és mélyebbre hatolni), a bennünk kavargó érzések ezzel együtt fognak gyarapodni. 

Tovább nem is szeretném a játékot taglalni, hiszen elsődlegesen csak a figyelmet szerettem volna felhívni rá. Egy igazán egyedi alkotásról van szó, ami biztos, hogy nem mindenkinek szól, de akit megérint, örömmel fog elveszni a világában, és ahogy halad előre, egyre több kérdést tesz majd fel magának, amikre talán választ is kaphat előbb vagy utóbb. Kedvcsinálónak íme, egy kis videó a játékból:

A NaissanceE már a Steamen is elérhető (15 €, azaz kb. 4500 Ft áron). Csak bátorítani tudok mindenkit, aki szereti az egyedi játékokat, hogy szerezze be magának.

Értékelés: 8/10

Translate »