Oldal kiválasztása

HTC 8X – Hardverteszt

HTC 8X – Hardverteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Tavaly októberben mutatkozott be a Windows Phone 8, ami jelenleg a HTC, a Nokia és a Samsung bizonyos készülékein fut csak. Mi most a HTC egyik ilyen modelljét, a HTC 8X-et próbáltuk ki.

A Microsoft a Nokia felvásárlása óta minden követ megmozgat, hogy mobilplatformja, a Windows Phone minél szélesebb körben ismert legyen. A csempés rendszer azonban hiába tűnik ígéretesnek, számos gyermekbetegséggel küszködött, így a redmondiak október végén bejelentették, leváltják a Windows Phone 7-et, helyét pedig a több fronton is megújuló Windows Phone 8 veszi át, amit kezdetben két HTC, két Nokia és egy Samsung készülék kapott csak meg. Mi most ezek közül a HTC 8X-et tettük próbára.

A tajvani gyártó tavaly ősztől kapható készüléke első, de még második ránézésre is erősen hajaz a Nokia Lumiák külsejére. A HTC tervezői nagyot merítettek a finnek áramvonalas formatervéből, így a HTC 8X egy, az okostelefonoknál már jól bevált unibody kialakítást kapott, miközben az anyaghasználat is a Nokia Lumiára hajaz, hiszen polikarbonátból készült a készülék, ami leginkább a hátoldali borításnál érezhető igazán. Ez az anyaghasználat csak elsőre tűnik olcsónak, valójában a felület nehezen karcolódik, és biztos fogást is ad a HTC 8X-nek, ami így nehezen tud kicsúszni a kezünkből.

A telefon előlapján találunk egy LED állapotjelzőt, illetve egy 2,1 megapixeles előlapi kamerát, ami többek között 1080p-s videók rögzítésére is alkalmas. A panel alatt találunk még három gombot, amelyek kapacitívek. A telefon oldalán megtaláljuk a hangerőszabályozót, illetve a fényképező gyorsgombját. A ki- és bekapcsoló gomb és a 3,5 milliméteres kimenet felül kapott helyet, alul mindössze a microUSB-aljzat árválkodik, míg a microSIM-foglalatot bal oldalon találjuk. Maga a kijelző 4,3 hüvelykes, 720 x 1280 felbontású, ráadásul 341 ppi pixelsűrűség megjelenítésére képes, így sokkal szebb képet biztosít, mint amit például jelenleg az iPhone retinakijelzője produkál. A panel a One X-nél megismert Super LCD 2 technológiára épül, ami nem csak az élethű színek megjelenítésére teszi alkalmassá a készüléket, hanem arra is, hogy óriási betekintési szög és korrekt fényerő mellett olvassuk el a híreket, leveleinket, sms-einket, vagy esetleg nézzük meg kedvenc sorozatunk aktuális epizódját. A kijelző természetesen kapacitív, a sérülések ellen pedig a Gorilla Glass 2 technológiája védi. Fontos megjegyezni, hogy a HTX 8X méretei és érdekes, nyújtott téglalap alakjának köszönhetően abszolút kényelmesen kezelhető egy kézzel. Ami számomra gondot okozott (pontosan a kialakítás jellege miatt), az a gépelés, a keskeny formaterv miatt ugyanis a gombok kisebbek, s akinek nagyobbak az ujjai, az bizony néha félre fog nyomni.

A telefon elképesztő folytonossággal kezel minden műveletet, legyen szó filmnézésről, egyszerre több honlap böngészéséről vagy szimplán gyors navigálásról. Ez érthető is, a készülék lelkét ugyanis egy kétmagos, egyenként 1,5 GHz-es ARMv7 Krait processzor adja, 1 GB memória társaságában, míg a grafikus megjelenítésért egy Adreno 225 a felelős. Ami a belső tárhelyet illeti, ott némi csalódást okoz a HTC 8X, a 16 GB-os háttértár ugyan nem kevés, de sajnos semmilyen formában nem bővíthető, pedig a WP8 már támogatja a memóriakártyákat. Természetesen elérhető a Microsoft cloud-szolgáltatása, a Skydrive, így azért hozzájutunk némi plusz tárhelyhez. A HTC itt is beveti a Beats Audio rendszerét, ami mobilkészülékekhez képest is elképesztő hangzást kölcsönöz a telefonnak. A telefont egy 1800 mAh lítium-ionos akkumulátor táplálja, így aktív használat mellett a HTC 8X napi töltést igényel, ha viszont nem egész nap a telefonon lógunk, akkor 2 napig bőven megvan töltés nélkül.

A HTC 8X-nek azonban van egy elképesztően nagy hiányossága, ez pedig az alkalmazások szűkös kínálata. A Microsoft még mindig nem tudta kellő mennyiségű, minőségi alkalmazással feltölteni telefonos boltját, így amíg a AppStore és a Google Play elképesztő kínálattal büszkélkedhet, addig Windows Phone 8-ra elég nehézkesen találunk olyan programokat, amelyek kényelmesebbé teszik a telefon használatát. Ez leginkább akkor lehet zavaró, ha Androidos vagy iOS-készülékről akarunk váltani WP8-as telefonra, ilyenkor ugyanis sokkal szembetűnőbb a kínálat szűkössége.

Ettől eltekintve azonban remek készülék a HTC első WP8-as telefonja. Könnyen kezelhető, kényelmes, a Beats Audionak köszönhetően remekül szól, elképesztően fürge, és a WP8 interfésze is sokat lendít használhatóságán. Ha a Microsoft végre enyhít zárt rendszerén, s leegyszerűsítené a fejlesztőknek, hogy WP-re is könnyedén lehessen alkalmazásokat készíteni, akkor az eggyel fentebbi bekezdésben taglalt probléma is hamar orvosolva lenne. Mindezek ellenére a HTC 8X a jelenleg kapható egyik legjobb Windows Phone 8-as telefon, így ha szimpatikus a platform, akkor érdemes lehet elgondolkodni a vételén.

Értékelés: 8/10

Translate »