Oldal kiválasztása

Samsung Galaxy Note 10.1 – Hardverteszt

Samsung Galaxy Note 10.1 – Hardverteszt
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A tavaly megjelent Galaxy Note váratlan sikere után a Samsung igyekezett átültetni a telefon-tablet hibrid alapötletét egy még nagyobb kijelzőbe, így megszületett a Galaxy Tab termékcsalád új tagja, a Samsung Galaxy Note 10.1.

A Samsung Galaxy Note 10.1 le se tagadhatná gyökereit, a koreai Samsung ugyanis pont azt a koncepciót követi új tabletjével, amit a tavaly megjelent Galaxy Note-tal kövezett ki. Vagyis a Galaxy Tab sorozatot felturbózta a stylus-os irányítással, s egy ehhez alaposan átgyúrt kezelőfelülettel, ezzel megnyitva annak lehetőségét, hogy a mindennapi, főleg médiafogyasztásra használt tabletpiac valami egészen új irányt vegyen, s a jövőben akár grafikusok számára szolgáljon gyors, egyszerű megoldásként.

 

A koreai gyártó új zászlóshajója első kézbevételkor azonnal csalódással indít. A Samsung a Galaxy S3-nál is használt műanyagborítást vetette be a Galaxy Note 10.1-nél, ami egy prémium kategóriás tablet esetében nagyon olcsó megoldás. Az anyaghasználat problémákat is szül, egyrészt a műanyag könnyen karcolódik, valamint a készülék hátlapja nem viseli jól, ha egy picit erősebben fogjuk, a borítás könnyedén benyomódik, ami később zavart okozhat a 10,1 hüvelykes, 1280×800 pixeles felbontásra képes érintőkijelzőnél. Magát a keretet szerencsére nem törik meg különböző gombok, az S Pen a készülék bal aljába süllyesztve varászolható elő, illetve fent találjuk meg a microSD bővítőhelyet, a bekapcsológombot és a hangerőszabályozót, valamint a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenetet.

 

A tablet belsejében a Samsung Galaxy S3-ban is bevetett négymagos Exynos 4412-es SoC processzorát találjuk, ami 1,4 GHz-en ketyeg, viszont a HKMG (High-K Metal Gate) eljárásnak köszönhetően a fogyasztása az elődnél 20%-kal alacsonyabb. A grafikus meghajtásért egy ARM Mali-400 MP4 a felelős, illetve 2 GB RAM-mal lett felruházva az eszköz. Ami a belső hátteret illeti, három változatban (16/32/64 GB) is kapható a tablet, de a microSD jóvoltából ez akár tovább is növelhető. A Note 10.1 teljesítményére nem nagyon lehet panasz, azt viszont muszáj megemlíteni, hogy sokszor indokolatlanul belassult a masina, olykor olyankor is, amikor alig futott egyszerre pár alkalmazás. Hogy ez a hardvernek, vagy a tableten futó Android operációs rendszer 4.0.4-es verziójának tudható be, azt sajnos nem sikerült megfejteni. A korábbi bekezdésben már említett 1280×800-as felbontásra képes panel nem váltja meg a világot, ami nem csak azért szomorú, mert manapság már mindenbe FullHD megjelenítésre alkalmas kijelzőt építenek, hanem azért is, mert egy kifejezetten a stylus használatra kihegyezett tablet esetében elkélt volna egy minőségibb kijelző.

 

Ami az alkalmazásokat illeti, sok újdonságot ezen a téren nem mutatott fel a Note 10.1. Az Android 4.0.4-es változatához a Samsung házon belül fejlesztett TouchWiz felülete is jár, ami leginkább az S-alkalmazásokban, köztük is az S Note-ban nyújt emlékezeteset. Itt érhetjük el a kézírás felismerőt, aminek segítségével a bevitt adatokat a rendszer könnyedén felismeri, s a megfelelő formára transzformálja át. Például, ha beviszünk egy képletet vagy függvényt, akkor a képlettárából pillanatok alatt kikeresi azt, ha pedig szükséges, ki is számolja a végeredményt. A működés hatékony és gyors, ráadásul a hatásfokot növeli, hogy most már osztott képernyőn is dolgozhatunk, így jegyzetelés közben netezhetünk, leveleket írhatunk, filmezhetünk, és egyik képről a másikra akár tartalmat is mozgathatunk – mondjuk egy képet a jegyzetünkbe. Szintén újdonság az előre telepített Photoshop alkalmazás, ami ugyan nagyon messze jár még az asztali alkalmazástól, azért használatát tekintve grafikusoknak hirtelen nyújtott mentőöv lehet.

 

Az üzemidő aktív használat esetén durván 7-8 óra, ami a készülékben található 7000 mAh-s akkumulátor ismeretében nem túl erős eredmény. Az S Pen használata kényelmes, de azt továbbra is be kell látni, hogy a Note 10.1 még mindig nem helyettesít egy papír + toll kombinációt, így hiába alkalmas jegyzetelésre a készülék, biztosan nem ezen fogounk az egyetemi előadáson vagy hosszabb megbeszélésen jegyzetelni. Ezzel szemben minden másra kiválóan alkalmas a stylus, jól lehet vele kezelni a naptárat, illetve jól menedzselhető vele az osztott képernyős alkalmazás, továbbá egyszerűbb rajzok, skiccek és elkészíthetőek vele. Viszont ha figyelembe vesszük, hogy a Wi-Fi-s változat 130-140 000 forint, a 3G-s verzió pedig 160-170 000 forint, máris mérlegelni fogunk, hogy használhatóságán túl a gyenge anyaghasználat, a rossz akkumulátoridő és a közepes kijelző ellenére megéri-e megvásárolni a készüléket.

Értékelés: 5/10

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »