Oldal kiválasztása

Asus RoG G551 – Hardverteszt

Asus RoG G551 – Hardverteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A tajvani gyártó már hosszú ideje gyárt játékosoknak készült notebookokat, de eddig főleg 17,3 colos verziók készültek. Nézzük meg, milyen, amikor kicsit kisebbre sikerül a végeredmény!

Amikor megkaptam a gépet, alig hittem a szememnek. A teljesen átlagos méretű doboz csak a kötelezőket hozza, de egy gamernotebookról beszélve ez nem is baj, mert legalább a lehetőségünk megvan a nyugodt tartozékválasztásra, és nem kell egy adott minta mentén haladnunk, amit már a gyártó előre kiadott nekünk. Kapunk egy töltőt, ennyi a belső tartalma, plusz egy rakás papír, illetve egy vagy két kódkártya, amit az Nvidiánál válthatsz be játékra, mivel egy igen izmos dedikált GPU került a készülékbe. A csomagolás külseje az agresszív színezésével jól mutatja, hogy egy gamermasinával van éppen dolgunk.

Ha kicsomagoljuk, arra leszünk figyelmesek, hogy egy RoG logón kívül nem nagyon különbözik egy átlagos Asus-notebooktól, jelesül gondolok itt az X555-re. Ez azért van, mert így legalább nem kell amiatt aggódni, hogy furcsán néznek ránk, amikor elővesszük a készüléket esetleg egy kávézóban, hogy egy levélre válaszoljunk, vagy egy dokumentumot gyorsan elolvassunk, esetleg megírjunk. Az, hogy egyszerűen néz ki, nekem nagyon közel áll a szívemhez. Persze azért megfelelően érzékeltetik is azt, hogy egy izomkolosszussal van dolgunk. A szélek egy kis piros színű festést kaptak, ami csak jót tett a gépnek. Belül pedig a billentyűzet vérvörös színben izzik fel használatkor.

Kapunk egy teljes értékű billentyűzetet, mindennemű kicsinyítés nélkül, és ez főleg játék közben tud igazán hasznos lenni, illetve a kezdetekben, amikor még szokjuk a gépet és annak billentyűzetét. A gépelési élmény kellemes, nem okoz gondot hosszabb szövegek leírása sem. Persze járhatnának hosszabb úton is a gombok, de ezt egy notebooknál nehéz elérni.

Portokból jól elvagyunk látva, csak a 2.0-s HDMI és a DisplayPort hiányzik talán. A gyártónál megszokott 3 USB-portot kapjuk, ami nekem általában elég szokott lenni, de biztosan lesznek, akiknek hub beszerzése lesz szükséges. És persze nem maradt le az SD-kártyolvasó és a gigabites Ethernet-port sem, amit attól függően fogunk jobban vagy kevésbé kihasználni, hogy éppen mit csinálunk. Mert játszani a benne lévő 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő wifi is megfelel. Én inkább a letöltéshez használtam, mert ilyen esetben stabilabb kapcsolatot biztosított.

Persze lehet akármennyi portunk, és lehet akármilyen szép a gép, ha nem elégséges benne a hardver a játékok futtatásához. Egy Intel Core i7 4790m került a borítás alá. Ezt támogatja meg 16 GB RAM és egy Nvidia GTX 860m grafikus gyorsító. Ezekkel együtt már nem fog problémát okozni nekünk hogy bármilyen mai játékot a maximális részletességen futtassunk, teljes felbontásban.

A mindennapi feladatok ellátásának terén is remekel a készülék, a matt IPS kijelző mellett akár még keményebb grafikai munkára is nyugodtan befoghatjuk. Videót nézni a remek, a Sonic Master-hangszórók miatt egyben eléggé újszerű élmény a notebookok tekintetében. Egy jobb hangrendszerrel vagy egy fejhallgatóval kiegészítve tökéletes, és a beépített hangkártya miatt videókat is tudunk rajta szerkeszteni.

Ami nekem nagy szívfájdalom, hogy nem kapunk lehetőséget arra, hogy Windows 7-et telepíthessünk a számítógépre, mert az Asus nem biztosítja a szükséges drivereket. A beépített 256 GB-os SSD általánosságban kevés lesz a legtöbb felhasználónak, de szerencsére lehet nagyobb tárolóval is rendelni.

Az Asus G551 egy vérbeli szörnyeteg. Nincs benne olyan hiba, ami miatt ne érné meg megvenni akár egy már meglévő asztali gép mellé, akár elsődleges gépnek. Talán ami gond lehet az elején, hogy ezt bizony hűtőpadra tervezték. Vannak pillanatok, amikor erősen olyan volt, hogy tojást is tudtam volna rajta sütni. Ha ezen túl tudunk lendülni, akkor bizony jó társunk tud lenni élete végéig a gép. Szerintem amennyi újítás került bele, a háromszázezer körüli árcédula még simán el is megy ezen a piacon.

Értékelés: 8/10

Translate »