Oldal kiválasztása

ParaNorman – Filmkritika

ParaNorman – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mese egy kisgyerekről, aki a zombikkal, a felnőttekkel és egy boszorkány szellemével szembeszállva megpróbálja megszabadítani városkáját egy évszázados átoktól.

Blithe Hollow kicsit misztikus, boszorkányos tematikával telt városkájában Norman Babcock egy olyan kisfiú, aki a többséggel ellentétben képes beszélgetni a halottakkal, és látja is őket – például halott nagymamájával szokta nézni a televíziót a házuk nappalijában. A váratlan halált halt vagy még földi feladattal rendelkező élőlények szelleme ugyanis ott van körülöttünk, ámde csak kevesek képesek kommunikálni velük. Így történhet, hogy Norman iskolába menet látszólag a levegőnek beszél és köszönget, és ezzel a viselkedéssel kiváltja környezete rosszallását és ellenszenvét is.

Bár dilinyósnak nézik, mégis hamarosan óriási feladat hárul rá, ugyanis a ténylegesen kicsit kettyós bácsikája, aki nem mellesleg szintén rendelkezik ezekkel a képességekkel, a halála előtt megbízza egy fontos feladattal, amit innentől kezdve a város védelme érdekében Normannek kell majd ellátnia. Ezt azonban nem sikerül maradéktalanul véghez vinni, aminek következtében a városkában elszabadul a pokol, és zombik és szellemek kezdenek el randalírozni. Eddigre természetesen Norman mellé már számos szereplő is felsorakozik, akik segítségével felveszi a harcot a gonosz erőkkel, és megpróbál véget vetni a városkát sújtó átoknak.

A Caroline készítői egy vadonatúj filmmel jelentkeztek, amely rendelkezik az animációs produkciók szinte minden bájával és a horrorfilmek legtöbb kliséjével, egyben pedig kísérteties hangulatával. A gyönyörű vizuális hatások mellé ráadásul kiváló szinkronhangok társulnak az angol nyelvű változatban (John Goodman hangja valami fenomenális!). A ParaNorman egyáltalán nem gyerekfilm – de legalábbis tinédzsereknél kisebbeknek biztosan nem ajánlott – nem csupán a néhol ijesztő részek miatt, hanem a felnőttes humor okán is. A megfelelő célközönség számára azonban egy kicsit keserédes, ámde kiváló szórakozást nyújtó filmet jelent, amit kár lenne kihagyni.

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Translate »