Oldal kiválasztása

Google Nexus 7 – Hardverteszt

Google Nexus 7 – Hardverteszt

A Google a Nexus 7-tel egészen új kapukat nyit meg a tabletek piacán, s ezt leginkább annak köszönheti, hogy alacsony árcédulája miatt viszonylag olcsón juthatnak az emberek minőségi tablethez. De ez valóban így van?

A Google Nexus 7 nyár elején mutatkozott be, s leginkább két dologgal hívta fel magára a figyelmet. Egyrészt ez az első olyan tablet, ami az Android 4.1-es változatát, a Jelly Beant használja, másrészt viszonylag alacsony áron kínál komoly minőséget és teljesítményt. Ez azonban csak addig igaz, amíg nem szembesülünk vele, hogy az iPad árának harmadáért kínált készülék (200 dollár) itthon minimálisan lesz olcsóbb, mint bármely más iPad versenytárs. Ennek tükrében pedig érdemes átgondolni, hogy a Nexus 7 nyújt-e annyival többet, hogy érdemes legyen érte komoly összeget fizetni, ugyanis megannyi előnyére jut legalább egy komolyabb hiányosság, s így a sokak által felhozott ár/érték arány közel sem igazolja azt, hogy a Nexus 7 olcsó tablet lenne.

 

A Google ezúttal az Asus-t bízta meg a készülék gyártásával és tervezésével, s ez rögtön szembetűnik. Főleg azért, mert a koreai formatervezők a Transformerhez hasonlóan gyönyörű tabletet faragtak a Nexus 7-ből, aminek anyaghasználata is azt sugallja, a kezünkben bizony egy prémiumkategóriás, de olcsón megvásárolható tabletet tartunk. A hátlap ugyan műanyag, mégis bőrhatású érzést kelt a tapintása, a csúszásgátló bordák pedig azt a célt szolgálják, hogy a komolyabb használat esetén gyorsan melegedő tablet ne csússzon ki a kezünkből. Az okostelefonoknál és más tableteknél használt lekerekített formák itt is visszaköszönnek, és szerencsére túl sok gomb (hangerőszabályozó, bekapcsoló gomb) se került a Nexus 7 oldalára, így azok nem törik meg az áramvonalas, elegáns külsőt. A 340 grammos tömeg azt jelenti, hogy valóban mobileszközről van szó, kényelmes kézben tartani, s akár egy kabátzsebben is könnyedén elfér, és táskánkat se húzza le.

 

A kijelző IPS technológiát használ, 1280 x 800 felbontásra képes, ami 216 ppi pixelsűrűséget tud megjeleníteni. A kép minősége minden esetben rendben volt, a színek élénkek, a betekintési szög elképesztően nagy. A kapacitív kijelző a már jól ismert karcálló Gorilla Glass borítást kapta, ez viszont nagyon gyorsan koszolódik és zsírosodik, így lényegében minden használat után érdemes áttörölgetni a Nexus 7-et.

 

Ami a belsőt illeti, ott az árcédulához képest komoly technológia bújik meg. A tablet lelke egy NVIDIA Tegra 3 T30L, 4+1 magos processzor, amiből a négy fő mag legfeljebb 1,3 GHz órajelen futhat, az ötödik, úgynevezett segédmag pedig 500 MHz-et tud kisajtolni magából. Utóbbit olyankor használja a készülék, amikor nem végzünk komolyabb számtási feladatokat, így például éjszaka a háttérben futó alkalmazásoknál, vagy leveleink szinkronizálásakor kapcsolt be az ötödik mag. A további magok a terheléstől függően aktiválódnak. A GPU lelke egy GeForce ULP, ami 416 MHz-en dolgozik, mégpedig 1 GB RAM  társaságában. A Nexus 7 kétféle változatban kapható, 8 és 16 GB-os tárhellyel felszerelt modellek közül választhatunk, és sajnos nincs lehetőség bővítésre, így a Dropbox nyújtotta extra tárhellyel kell megelégednünk. A gépet egy 4325 mAh kapacitású akkumulátor hajtja meg, ami állítólag 9-10 óra aktív használatot is kibír, ha pedig visszafogottan használjuk, akkor akár két napig hozzá se kell nyúlnunk a Nexus 7-hez. Meglepő volt, de az éjszakai folyamatos szinkronizálás kicsit jobban leszívja az akkumulátort, mint a versenytársak esetében.

 

Fájó viszont a 3G hiánya, ami egyben azt is jelenti, hogy a Nexus 7 csak azok számára nyújt valódi élményt, akik állandóan a Wi-Fi-n lógnak, így például hosszabb utazásoknál is csak akkor érjük el a világhálót, ha okostelefonunkat használjuk Wi-Fi spotnak. Így viszont alaposan veszít mobilitásából a Google tabletje, hiszen útközben, mondjuk metrózáskor nem sok mindent tudunk vele kezdeni, hiába cipeljük magunkkal. Filmnézésre a kis 7 colos kijelzője miatt alkalmatlan, zenehallgatásra pedig minden bizonnyal találunk olyan eszközt, amit kifejezetten arra a célra fejlesztettek ki. Így viszont maradt a könyvolvasás vagy letöltött magazinok böngészése, esetleg a Google Play napról napra hízó kínálatából letöltött játékokkal való szórakozás. Ennek tükrében azonban megkérdőjelezhető az a felhajtás, ami a Nexus 7-et övezi, hiszen használhatóságát figyelembe véve nem nyújt többet, mint bármelyik alacsony árkategóriás, akár 20-25 ezer FT-ért megvásárolható tablet.

 

Éppen ezért vásárlás előtt érdemes átgondolni, mire is szeretnénk használni a készüléket, valóban szükségünk van-e a Tegra 3 processzorra, a legújabb Android OS-re, recepteket olvasgatni, esetleg a fürdőben kedvenc magazinunkat lapozni vagy játszani ugyanis egy szerényebb, de olcsóbb tableten is tudunk. Ha minden igaz, akkor itthon 90 ezer Ft-ba kerül majd a 16 GB-os modell, ami akárhogy is nézzük, nem nevezhető olcsónak.

Értékelés: 7/10

Translate »