Oldal kiválasztása

Bosszúállók – Filmkritika

Bosszúállók – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Marvel több éve építi képregényhősei filmes karrierjét, a tetőpont azonban az eddig megismert szuperhősök összetoborzásával ért célba. A Bosszúállók ugyanis vitathatatlanul az eddigi legjobb Marvel-adaptáció.

Lassan öt-hat éve már, hogy nem telik úgy nyári moziszezon, hogy a vásznon ne látnánk viszont gyermekkorunk valamely kedvelt szuperhősét. A Marvel tudatosan építkezett, s bár a különálló filmek olykor nem mindig ütötték meg a megfelelő mércét, a Bosszúállókban összetoborzott csapat esetében végre kiforrott valójukban elevenednek meg az egyes karakterek, akik ezúttal nem külön-külön, hanem valódi csapatként együttműködve hozták el az idei esztendő, s az elmúlt évek legjobb popcorn moziját.

 

A Bosszúállók igyekszik játékideje minden másodpercét kiaknázni, így feltételezi, hogy a filmben feltűnő szuperhősök különálló mozijait mindenki, vagy legalábbis a moziban helyet foglaló közönség jelentős része látta. Mindez végül oda vezet, hogy Joss Whedon filmje az első perctől kezdve magabiztosan halad előre, így gyakorlatilag a csapat toborzását magában foglaló első fél óra után, akcióból akcióba csöppenünk, miközben a legfeszültebb helyzeteket is emlékezetes egysoros poénokkal oldják a szereplők. És akármennyire is hosszúnak tűnik a játékidő, egyetlen percig se fogjuk azt érezni, hogy üresjárat lenne, Whedon ugyanis nem csak remekül tud akciót komponálni, de ügyesen dirigálja és vezeti a film szereplőit is, miközben az is világossá válik a néző számára, hogy a Marvel-univerzummal is pontosan képbe van. Így eshet meg, hogy a Bosszúállók egy olyan popcorn mozi képét festi le, amelyen nem csak geek és képregényrajongók, de azok is remekül szórakozni fognak, akik egyébként csak ki akarnak kapcsolni a napi mókuskerékből, és szórakozni szeretnének abban a két és fél órában.

 

A Vasember első része óta ez az első olyan Marvel-adaptáció, ami feltétel nélkül, minden pillanatában képes szórakoztatni és szórakoztató lenni. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a forgatókönyvet is Whedon jegyzi, így mindvégig tisztában volt vele, mit is szeretne viszontlátni a vásznon, s úgy gondolom, ez maradéktalanul sikerült is teljesítenie, mert egy olyan blockbustert tett le az asztalra, amiben egyik képregényhős se kap nagyobb rivaldafényt, ahol valóban egységes csapattá kovácsolódva heccelik egymást, s igyekeznek megmenteni a világot Lokival és seregével szemben.

 

Értékelés: 9,5/10

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »